Myt och verklighet i Grekland

Det här är lite svårt att skriva. Jag framställer många greker, en del av dem vänner, i dålig dager. Men det är viktigt. Om du ska få rätt bild av Grekland och grekerna måste du förstå att det ofta är greker som sprider de värsta myterna om Grekland. En del av myterna är bara lite gulliga. Andra är direkt livsfarliga. I grekland pågår ständigt en kamp mellan lögn och sanning – sanningen hamnar oftast i underläge

”En grek berättade för mig att…” så börjar många historier som vid närmare granskning visar sig vara rena påhitt. I början, när vi lärde känna greker, sög vi åt oss all information vi fick av dem och trodde på det mesta. Givetvis var det mesta våra grekiska vänner berättade för oss sant. Men inte allt. Vi lärde oss sakta vilka ämnen som oftast hamnade i sanningens utmarker. Här är topplistan:

Greklands relationer med andra länder. Greklands problem är ofta skapade av något annat land. Det finns en mängd konspirationsteorier om varför Grekland blev så skuldsatt att landet nu tvingas genomföra sparåtgärder, utförsäljningar och avregleringar dikterade av långivarna. Tyskar, amerikaner och judar är ofta inblandade, beroende på vem du frågar.

Ekonomi. Många greker älskar att förklara olika ekonomiska samband. En del har koll, men många har ingen aning om ens de enklaste ekonomiska sambanden, som tillgång och efterfrågan. Detta hänger ihop med föregående, eftersom många greker tror att andra länder har outsinliga ekonomiska resurser. Det är som när jag var barn och trodde att mamma alltid hade massor av pengar.

Politik. Greker vet att i stort sett alla politiker ljuger. De röstar på den de tycker ljuger bäst och hävdar sedan att alla andra politiker ljuger värre. Donald Trumps taktik har använts av grekiska politiker i över hundra år. Ljug först, förneka sedan att du ljög och attackera sedan den som avslöjade lögnen. Mannen på statistikkontoret som avslöjade att Grekland under flera år hade ljugit för EU om inflation och budgetunderskott har åtalats flera gånger.

Den egna moralen. Om du beklagar dig för en grek att det är förskräckligt med rattfylleri kan du räkna med att få medhåll. Samma grek kan samma natt sätta sig bakom ratten i sin bil med ett par promille alkohol i blodet. Samma sak gäller sådant som otrohet inom äktenskapet, jämställdhet och skattemoral.

Men det stora problemet är inte att greker ljuger. De greker jag känner är, med några undantag, mer uppriktiga än de svenskar jag känner. Problemet är att de själva tror på andras lögner och för dem vidare som om de vore sanningen.

Låt historien ta sin början för 20 år sedan. Den sommaren hade alla rökande greker lagt rullandet på hyllan och gått över till BF. BF stod för BioFilter och finessen med dem var att det låg några små svarta kulor mellan filtret och tobaken. Dessa kulor skulle, enligt mina rökande vänner, ta bort allt farligt ur röken. BioFilter var en grekisk uppfinning och de patriotiska grekerna tog nyheten till sina hjärtan.

”Det är bättre att röka än att inte röka, om man röker BF”, sade en god vän. ”Jag fattar inte varför inte alla i hela världen röker BF!” Han är tandläkare och har grundläggande Medicinsk utbildning, så jag puffade glatt BioFilter den sommaren (detta var innan jag slutade röka). Sommaren efter var BF glömt och alla rullade igen. Ingen talade om saken, men det var uppenbart att BF var BS, som i bullshit. BF finns fortfarande kvar, men det var många år sedan jag såg någon röka en.

Detta är ju lite gulligt. Det är inte sämre att röka BF än andra cigaretter, bara dyrare. Men när det, som sommaren 2018, sprids rykten om att bränder är anlagda av tjuvar som tänker plundra de evakuerade husen, så kan det leda till att människor brinner inne i sina hem, för att de litar mer på ryktena än på polisen. När dessa rykten sprids av medier (till och med i Dagens Nyheter) ökar riskerna ännu mer. Nu förekommer uppgifter om att folk som har blivit evakuerade i den stora branden utanför Aten hittades döda i sina hus för att de återvände för att skydda sina hem, efter att ha hört ryktena. Tyvärr vet vi inte om de uppgifterna heller är sanna.

Mest litar grekerna på sina föräldrar. Minst litar de på politiker. Eller rättare sagt: minst litar de på dem som inte är greker. Att sanningar skulle kunna definieras av andra än greker är otänkbart för de flesta. Det finns en logik i det. Om grekiska makthavare ljuger så gör givetvis även utländska makthavare det. Så när tyska medier säger att Grekland har kostat de tyska skattebetalarna en massa pengar så säger samtidigt grekerna att det är tyskarna som har stulit alla de där pengarna ur den grekiska statskassan.

Detta förhållande utnyttjar grekiska politiker oblygt. De skyller gärna de problem de själva har skapat på ”utländska krafter”. Detta gar sig uttryck i obehagligheter som rasism, antisemitism och utbrott av hat mot olika länder. 2015 var det framför allt Tyskland som blev föremål för hatet (jag minns bilder av Merkel med Hitlermustasch), men antagonismen utvidgdes senare till andra länder, som Litauen, Holland och Belgien.

Forskningsinstitutet Dianeosis publicerade 2017 en studie som visade att grekerna har väldigt lågt förtroende för dem som styr landet. På frågan ”Vilket av följande länder har det bästa sättet att styra landet?” valde nästan sex av tio Sverige. Bara 2,6 procent valde Grekland! Jag råder dig som är intresserad av Grekland att klicka på länken och läsa studien. Jag garanterar att du kommer att ha en annan bild av Grekland och grekerna när du har gjort det!

Det framgår av studien att en majoritet av grekerna tycker att demokratisk socialism är det bästa styrelseskicket. Trots det röstar bara några procent numera på det socialdemokratiska partiet Pasok. Partiens lögner drog landet in i en djup ekonomisk kris och till slut vände väljarna det ryggen, trots att de gillade deras ideologi. Dra gärna paralleller till varför så många svenskar byter ut S mot SD.

Många greker tror att det finns en hemlig grupp någonstans som styr och ställer allt och att vanliga människor aldrig får veta vad som egentligen pågår. Frimurare, judar, amerikanska banker och multinationella företag är de mest misstänkta, men det förekommer även andra teorier. Drygt en fjärdedel av grekerna tror att den vita kondensstrimman bakom jetplanen är chemtrails, som släpps ut på order av den hemliga konspirationen. Det mest obehagliga är att så många faktiskt på fullt allvar tror att det är en judisk konspiration som drar i trådarna. Antisemitismen är långt ifrån avskaffad i Grekland.

oznor
Mer än var fjärde grek tror att den där vita strimman består av kemikalier som släpps ut av en hemlig världskonspiration. Foto: John Göransson.

Greker är också betydligt mer skeptiska till beprövad vetenskap än vi svenskar. En god vän som har drabbats av en allvarlig men behandlingsbar sjukdom sade nyligen att ”jag ska se om det finns någon ört eller så som jag kan ta i stället, så att jag slipper äta medicin.” ”Varför det?” frågade jag ”Du tänker väl inte byta ut ett läkemedel som gör dig frisk mot något som kanske inte alls fungerar?” ”Snälla, gör inte det! Jag vill inte att du ska dö!”

Hon satt en stund tyst och tittade på mig och sade sedan ”Men det kan inte vara nyttigt att äta medicin varje dag, det måste väl vara bättre att äta något naturligt?” Efter ett tag gav jag upp försöken att övertyga henne med sakargument, bytte till hederlig skrämselpropaganda och sade: ”Jag hoppas att du lever när vi kommer ner nästa gång. Det vore trist om det här blir sista gången vi träffas!” Hon svarade inte på det. Men sist vi sågs beättade hon hur glad hon var att hon hade fått en medicin som fick henne att må bättre. Hon hade uppenbarligen lagt ner tankarna på att gå över till naturmedicin.

Hon är inte ensam. Jag har flera gånger blivit påprackad naturmediciner på apoteket, av apotekare med farmakologisk utbildning. I Sverige skulle det vara åtalbart och apotekaren skulle snabbt bli av med jobbet.

Numera kollar jag alltid uppgifter jag får från greker innan jag sprider dem vidare. Ett exempel:

Nyligen lade jag upp en text i Facebookgruppen Grekland Alla Exclusive som handlade om den korta period då Kreta var en egen nation, med egen flagga, egna pengar och (nästan) egen regering. Strax efteråt dök det upp kommentarer med påståendet att de flesta av kretensarna skulle vilja att Kreta blev självständigt och att Kreta betalar massor av skatt till fastlandet utan att få något i gengäld.

Den här gången hade jag gjort min läxa redan innan, eftersom jag hade hört dessa påståenden förut. Fakta är att Kreta enligt ett avtal med Grekland hade rätt att bli självständigt hundra år efter föreningen med Grekland. Det var 2013. Året innan var det många (mest turister, men även kretensare) som pratade om detta. Det startades en Facbookgrupp, en del hissade den gamla kretensiska flaggan och den snackades en del på barer och kaféer.

Ingen begärde folkomröstning, inga partier kom med förslag om självständighet, trots att avtalet sade att vem som helst hade rätt att väcka frågan och begära folkomröstning. Mycket snack och ingen verkstad, med andra ord. Drömmen om självständighet stannade vid en dröm. Titta på den gamla kretensiska flaggan så förstår du varför.

Crete-flag-1

Skälet till att Kreta blev en del av Grekland var att de ville få bort det där röda fältet med den vita stjärnan, som symboliserade det Ottomanska imperiet. De ville bli hundra procent greker. De visste också att de alltid skulle vara tvungna att liera sig med någon för att överleva och att Grekland var det utan konkurrens bästa alternativet. De vet vad som hände på Cypern, som har varit ett delat land sedan 1974. De allra flesta vill fortfarande vara hundra procent greker. De pratar grekiska, de är grekortodoxa och de älskar att hissa den grekiska flaggan. Att det snackas om självständighet, precis som det görs i Republiken Jämtland, ändrar inte på den saken. Det är snack, helt enkelt. Turister förväxlar lätt snack med verklighet, tror att de har invigts i hemligheter och fått veta saker som de flesta inte vet. ”En grek berättade för mig att…”

Tyvärr har sociala medier gjort att grekernas relation till sannigen har spritts till resten av världen. Grekerna tror inte på vad myndigheter, politiker och medier säger, eftersom de så ofta ljuger. Att svenskar allt oftare tror på myter och konspirationsteorier är mer gåtfullt. I Grekland har det alltid varit många som har vägrat att vaccinera sig eftersom de misstror den korrumperade läkarkåren. Nu händer samma sak i Sverige och det kommer att få lika förskräckliga konsekvenser som det får när människor återvänder till sina hem i brandhärjade områden.

När jag numera hör greker berätta fantastiska saker för mig så kollar jag upp dem innan jag sprider dem vidare. Däremot är jag numera tillräckligt gammal och vis för att förstå att det är meningslöst att försöka få dem att ändra uppfattning. Jag agerar bara om deras idéer är direkt livsfarliga och då använder jag skrämselpropaganda. Ti na kanome?

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.