Femtio tips inför sommarens greklandsresa

De flesta som ska resa till Grekland i sommar har nog redan bokat flyg och hotell, så den här artikeln fokuserar i stället på hur du kan få ut mesta möjliga av din vistelse. Om du bara tänker åka till Grekland för att pendla mellan hotellet och stranden kanske du ska sluta läsa här.

Jag har sammanfattat alla inlägg på Grekland All Exclusive i 50 punkter. En del av dem handlar om hur du kan uppleva mer, andra om hur du gör din vistelse mer hållbar. Det sistnämnda är viktigt i ett land som varje år tar emot 30 miljoner utländska turister.

Foto: John Göransson.

Om stränder

 1. Undvik ständer som ”alla pratar om”. De kommer att vara överbefolkade och skräpiga, maten kommer att vara dyr och dålig och det kommer att vara bilar och turistbussar överallt. Mer om hur du hittar en bra strand kan du läsa här.
 2. Testa stränder som ligger nära lokalbefolkningens hem. Även om stränderna kanske inte är fantastiska så kommer det att vara lugnare och trevligare, maten kommer att vara billigare och bättre och du kanske får nya grekiska vänner, inte minst om du reser med barn
 3. Strunta i at duscha på stranden. Många öar i Grekland har brist på färskvatten och du dör inte av att vara oduschad tills du kommer till hotellet.
 4. Om du är på en turiststrand, är lunch någon annanstans. Maten är oftast både sämre och dyrare vid stranden, ofta finns bra restauranger bara några steg därifrån. Men klä på dig. I Grekland går man inte omkring i badkläder.
 5. Sola med måtta. Ja, du vet redan att du kan bränna dig och få hudcancer. Men tänk vad mycket du mycket du missar om du tillbringar hela dagarna på stranden.
Hemlagad lunch på terrassen. Foto: John Göransson.

Om mat och dryck

 1. Om du bor i lägenhet: utnyttja kokmöjligheterna! Det finns fantastiska råvaror på de flesta ställen, tänk dig att sitta på terrassen med en god hemlagad middag och ett glas gott vin i glasen. Tänk på att turistlägenheter ofta är dåligt utrustade. Ta med en bra kniv, ett rivjärn, en vinkylare och ett par islådor hemifrån. Resten kan du köpa på plats. Recept och Google Translate hittar du på nätet. Läs mer om grekiska råvaror här.
 2. Strunta i restauranger och barer som har inkastare, de är nästan aldrig värda att besöka. Leta efter ställen där de flesta är greker och bli inte nervös om du inte förstår vad det står på menyn. Greker har oftast stort tålamod och du kommer att få den hjälp du behöver. Här kan du läsa mer om hur du undviker turistfällor och hittar bra ställe.
 3. Ta reda på vad som är lokala specialiteter och testa dem, de är oftast bra. Svaret får du på Google och genom att fråga lokalbefolkningen. Lokala specialiteter är nästan aldrig grekisk sallad, souvlaki eller dolmades.
 4. Utforska grekiska viner. De senaste åren har det kommit massor av fantastiskt vin, så det är dags att skippa husvinet och testa buteljerna. Här kan du läsa mer om grekiska viner.
 5. De sämsta ölsorterna i Grekland heter Mythos, Alfa, Fix och Erdinger. Numera finns massor av lokala mikrobryggerier i Grekland – testa dem! Här kan du läsa om grekiskt öl.
 6. Passa på att vara lite äventyrlig! Kanin, bläckfisk, sniglar, get, sjöborrar… Kanske älskar du det, annars är det bara att lämna på tallriken. Läs mer om grekiska råvaror här.
Lånecykel i Thessaloniki. Foto: John Göransson.

Om kommunikationer

 1. Hyr inte bil om du inte måste och inte för längre tid än du måste. Bilismen är ett stort problem på många platser i Grekland, dessutom bidrar de till växthuseffekten. Läs mer om det här.
 2. Kolla efter lånecyklar! Kommunala lånecyklar blir allt vanligare i Grekland. Fråga på hotellet om det finns och hur man bär sig åt för att kunna låna dem. Oftast krävs ett besök på något kontor, men det är det värt. Läs mer om cyklar här.
 3. Åk buss! På de flesta håll i Grekland finns det bra och billiga bussförbindelser. Kolla efter tidtabeller på nätet eller på busstationen. Du kan hitta tidtabeller här.
 4. Var försiktig i trafiken! Varför du ska vara det kan du läsa om här.
 5. Åk taxi! Det är ofta lätt att få tag på en taxi och det är mycket billigare än i Sverige. Du kan oftast få hjälp att få tag på en om du frågar. En taxi i tio minuter till hotellet eller en timmes promenad gör stor skillnad när det är mer än 35 grader varmt.
Arton Euro för ett kilo stora färska räkor. Foto: John Göransson

Om priser och pengar

 1. Det är inte så mycket billigare i Grekland än i Sverige, på grund av kronans försvagning mot euron. Men det finns saker som är billigare. Läs mer om priser och pengar här.
 2. Det är billigare att äta och dricka ute än i Sverige. Däremot är det dyrare att gå på café (undantaget de traditionella gubbfiken)
 3. Om du kan laga mat hemma finns mycket att spara, om du handlar där grekerna handlar och undviker importerade varor.
 4. Du kan betala med kort överallt men du blir bättre bemött om du betalar kontant.
 5. Du kan läsa mer om pengar och priser i Grekland här
Grekerna håller hårt på sina traditioner. Foto: John Göransson

Om seder och bruk

 1. Hur är du klädd? Badkläder har man på stranden, shorts och linne har man på dagen. På kvällarna är man påklädd och bär riktiga skor, i kyrkan har man inte bara ben och axlar. Bryter du mot dessa regler kommer grekerna att betrakta dig som en tönt eller en gris.
 2. Fotografera inte folk utan att fråga om lov. Greker är noga med sin integritet.
 3. Tänk på att många greker tror på skrock. För att inte förstöra deras dag kan du läsa det här inlägget.
 4. Tro inte på allt greker säger, i synnerhet inte om du ställer ”slutna” frågor. Exempel: Om du frågar ”Borde inte Kreta vara självständigt” kanske du får svaret ”Jo absolut! Om du i stället frågar ”Varför gav Kreta upp sin självständighet?” kan du få ett mycket intressantare svar, som leder till att Kreta absolut ska vara grekiskt. Varför? För att många greker ger dig det svar de tror att du vill ha. Mer om detta här.
 5. Hälsa på folk. Det är du som har ansvaret, när du är ute och går och passerar tanterna som sitter utanför sina hus. Från morgon till efter lunch: Kaliméra! Eftermiddag/kväll: Kalispéra! Sen kväll: Kálo Vrádi! Vid läggdags: Káli nichta!
Huset bjuder på en omgång shots. Foto: John Göransson.

Om risker

 1. Grekland är ett tryggt och säkert land. Om du vidtar samma försiktighetsmått som hemma så kommer det säkert att går bra
 2. Solen är den största risken. Ta det försiktigt!
 3. Alkoholen kommer näst i tur. Drinkarna är starkare än hemma, du blir ofta bjuden på shots och vin. Det är lätt att tappa räkningen och bli betydligt mer påverkad än det var tänkt.
 4. Trafiken är mycket farligare än i Sverige, i synnerhet på nätterna, då många har alkohol och droger i kroppen
 5. Havet, vågorna och havsströmmarna kan vara livsfarliga. Varje år drunknar turister som har struntat i den röda flaggan eller simmat för långt ut
 6. Mer om risker i Grekland hittar du här
Vi är många. Vi måste passa oss så att inte grekerna tröttnar. Foto: John Göransson.

Om dig själv

 1. Du är gäst i Grekland. Visst är dina pengar välkomna, men om du beter dig illa så kommer du att bli sämre behandlad. Om du tycker att greker än sämre än svenskar så ska du stanna hemma.
 2. Var öppen och nyfiken och bjud på dig själv! De flesta greker tycker om att prata och det finns massor att lära sig. Det är också lätt att skaffa nya vänner i Grekland.
 3. Greker är otroligt generösa, var det själv! Om du blir bjuden på en drink i en bar, bjud tillbaka! Du kan faktiskt bjuda barägaren på en drink. Även om den inte blir urdrucken så är pengarna välkomna. Har du köpt goda kakor? Ta med några till receptionen eller städerskan! Stoppa några osthyvlar eller andra svenska saker i väskan och ge bort till folk du gillar. Men skippa dalahästarna! Mer om det här.
 4. Var inte en besserwisser! Grekland är i kris och numera har de flesta fattat att de var med och skapade krisen. De behöver inte höra hur bra vi har löst allt i Sverige. Mer om det här.
Märklig men vanlig syn på grekiska barer.

Om lagar och regler

 1. Utgå från att allt som är förbjudet i Sverige också är det i Grekland och vice versa.
 2. Alkoholpolitiken är helt annorlunda i Grekland. Köpa med en flaska från krogen? Visst! Köpa en flaska i kiosken tre på morgonen? Visst! Mer om det här.
 3. Narkotikalagstiftningen är i princip samma som i Sverige
 4. Du är skyldig att be om kvitto på allt du köper i Grekland
 5. Prostitution är lagligt i Grekland, för såväl köpare som säljare
 6. Här kan du läsa mer om lagar och regler i Grekland
Alla dessa bilar! Foto: John Göransson.

Om hållbarhet

 1. Ta med ditt svenska miljötänk till Grekland!
 2. Duscha inte på stranden och duscha lagom på rummet
 3. Använd bara luftkonditioneringen när du verkligen måste och låt den aldrig vara på när du inte är hemma
 4. Hyr inte bil om du inte måste, inte heller fyrhjulingar
 5. Strunta i vattensporter som involverar motorbåtar och jetskis.
 6. Ta md något att bära i – plastpåsar är ett stort miljöproblem i Grekland
 7. På många ställen är kranvattnet drickbart. Drick det i stället för att köpa vatten på flaska
 8. Här kan du läsa mer om Grekland oh miljön

Trevlig resa!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.