fbpx

Vägen till den grekiska flaggan

I en tidigare artikel berättar vi när och hur Grekland fick sina nuvarande gränser. Nu berättar vi hur landet fick sin flagga. Precis som med gränserna var det en lång process och faktum är att att Greklands nuvarande flagga bara har använts som nationsflagga sedan 1974, trots att den har en historia som sträcker sig 200 år bakåt i tiden.


Dagens flagga (1974- )

Frihet eller döden!

Den här gången börjar vi från slutet, med dagens flagga. Den har fem blå och fyra vita streck, i hörnet ett vitt kors på blå botten. Strecken sägs symbolisera de grekiska frihetskämparnas stidsrop ”Frihet eller döden!” På Grekiska heter det ”Ελευθερία ή θάνατος!” (Eleftheria i Thanatos) och de fem stavelserna i ”Eleftheria” är de blå fälten medan de fyra stavelserna i ”i Thanatos” är de vita. Korset i hörnet visar att landet är kristet.

Flaggan användes av rebellerna under det grekiska frihetskriget 1821-1832, men det var inte förrän 1974, efter militärjuntans fall, som det blev den officiella grekiska flagga som nu hänger från alla landets flaggstänger. Innan dess hade den varit landets officiella örlogsflagga och den flagga som användes utanför landets gränser.

Militärjuntans flagga (1969-1974)

När militärjuntan grep makten i Grekland bytte den ut flaggan. Den tog flaggan med de nio fälten, men de blå fälten blev mörkare, nästan svarta. Det var en passande färg för en högerextrem diktatur med en fascistisk ideologi. Under juntan avskaffades också monarkin.

Booking.com

Den grekiska monarkin (1822-1969)

Dagens grekiska flagga har länge använts utanför Grekland. Men den officiella nationsflaggan från 1922 hade inga ränder utan bara ett vitt kors centrerat på blå botten. Den här flaggan har rötter långt tillbaka i historien.

Det ottomanska imperiet (1453-1913)

Det ottomanska imperiet lade under sig hela Grekland under senmedeltiden och då hade Grekland ingen egen flagga. Det skulle dröja till 1913 innan den för sista gången halades från flaggstängerna i Epirus och Makedonien.

Det bysantinska imperiet (330-1453)

Ottomanerna erövrade Grekland från flera olika länder, som från början hade ingått i det Bysantinska imperiet, som uppstod efter Romarrikes delning 330. Det hade två olika flaggor. Den ena (ovan), med den dubbelhövdade örnen, är i dag symbol för den Grekisk-ortodoxa kyrkan och syns på flaggstänger utanför kyrkor och kloster. Den andra (nedan), med korset, används ibland av nationalister.

Andra flaggor

Brittiska Joniska öarna (ca 1812-1864)

Britterna döpte öarna till The United nations of the Ionian Islands, när de erövrade dem från Frankrike i början av 1800-talet. Den 28 maj 1864 halades flaggan för sista gången, när öarna blev en del av Grekland.

Kreta (1898-1908)

Under Kretas tioåriga existens som ”autonom monarki” (1898-1908) hade landet en egen flagga, som skulle symbolisera samexistensen mellan turkar och greker. Någon sådan samexistens fanns inte i verkligheten. Kreta anslöt sig till Grekland redan 1908 men det skulle dröja till 1913 innan unionen erkändes internationellt.

Italienska Dodekaneserna (1912-1947)

Dodekaneserna, där bland annat Rhodos, Kos och Karpathos ingår, erövrades av Italien från det Ottomanska imperiet 1912 och lämnades inte över till Grekland förrän 1947. Italienarna använde flaggan ovan.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: