fbpx

Coronaregler i Grekland – hela listan

Uppdaterad 26 april

Här är hela listan över åtgärder som de grekiska myndigheterna har tagit till för att hejda spridningen av coronavirus. Det kommer hela tiden förändringar och Grekland all Exclusive försöker fånga upp dem alla. De vi räknar upp är de som gällde vid datumet för den senaste uppdateringen. Tipsa gärna om det är något vi har missat!


Rörelsefrihet

Inom Grekland

Sedan 23 mars, åtminstone fram till 6 april (en förlängning april ut diskuteras), är det i praktiken utegångsförbud i Grekland. Om man vill gå ut måste man skicka ett SMS till nummer 13033 och ange ett av dessa sex skäl för att lämna hemmet:

  1. Besöka apotek eller läkare, om du kommit överens om det
  2. Handla i butik, om det inte går att få hemleverans
  3. Gå till banken, om det inte går att göra ärendet online
  4. Hjälpa människor som behöver hjälp
  5. Delta i en ceremoni (exempelvis begravning, bröllop eller dop). Speciella regler gäller för detta, bara de närmaste får delta.
  6. Ta dig till eller från hemmet för att genomföra fysiska aktiviteter eller rasta hunden. Alla kollektiva sporter är förbjudna

Om du ertappas med att inte ha ett giltigt skäl får du böta 150 euro. Efter två dagar hade 1 795 greker fått böta. Detta är ett ganska typiskt grekiskt tänkesätt, som nu är på väg att lösas upp ”De kommer ändå aldrig att sätta dit någon, det är bara tomma hot”.

Booking.com
Det finns också en pappersvariant, för den som inte har någon mobiltelefon.

Det är inte heller tillåtet att lämna hemmet för att resa till annan ort, om du inte har särskilda skäl, exempelvis att arbeta med hjälpverksamhet. Bara hemresor är tillåtna, alla måste kunna visa upp ett hemvistintyg för att släppas ombord på inrikesflyg, färjor, fjärrtåg och långfärdsbussar.

Till och från Grekland

Regeln är enkel: Greker som behöver komma hem får göra det, sedan får de stanna hemma. Grekland släpper alltså inte ens in alla greker. Ingen som bor utanför Schengenområdet släpps in, alla landgränser är stängda. Färjetrafiken mellan Italien och Grekland är inställd. Godstransporter släpps däremot in och ut som vanligt. Alla som kommer från utlandet måste sätta sig i karantän i minst 14 dagar.

Det grekiska flygbolaget Aegean har stängt all internationell flygtrafik, utom ett par avgångar i veckan till och från Bryssel.

Kommersiell verksamhet

Sedan 14 mars är det mesta stängt. Den som har öppet trots förbudet har kännbara straff att vänta, fängelsestraff har utdömts. 25 mars hade 267 ägare till butiker, hårsalonger, caféer, restauranger, blomsterbutiker, gym och klädbutiker åkt fast. Åtgärderna gäller till vidare och åtminstone fram till 30 mars. det är ganska uppenbart att det kommer att bli en förlängning.

Butiker

Bara butiker som säljer mat och andra nödvändighetsartiklar får ha öppet. Under en period var öppettiderna förlängda men är nu i princip tillbaka till det normala igen. Så räkna inte med söndagsöppet. Butikerna har inpasseringskontroll och det får aldrig vara fler kunder i butiken än att varje kund har minst 10 kvadratmeter butiksyta att röra sig på. det finns en mängd andra regler.

En del utomhusmarknader har öppet, men med restriktioner.

Restauranger, barer och caféer

Bara de som erbjuder mat för leverans eller avhämtning får ha öppet. Kunderna får inte sitta ner och vänta på maten, inget får serveras på plats.

Hotell

Alla hotell har stängt, utom ett fåtal som finns öppna för människor som måste resa till området av ”legitima” skäl. Alla turisthotell har stängt

Skolor och universitet

Allt är stängt, undervisningen bedrivs så gott det går online

Övrigt

Räkna med att allt som inte finns med på listan ovan är stängt. Museer, bibliotek, biografer, sportarenor…

När tar det slut?

Alla ovan uppräknade åtgärder har ett slutdatum. Men det kommer att flyttas fram till dess regeringen blåser faran över. När det händer vet ingen.

John Göransson

Jag driver onlinemagasinet Grekland All Exclusive.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: