fbpx

När ska jag boka nästa Greklandsresa?

Alla Greklandsälskare ställer sig nog den här frågan nu: När kommer jag att kunna återvända till Grekland? Den andra frågan vi ställer är: Hur kommer det att gå för grekerna? (den som inte undrar det kan sluta läsa här). Vi avslutar med en lista över saker du kan göra om du vill hjälpa Grekland.

Grekland all Exclusive har inga säkra svar. Vi kan bara, precis som alla andra, gissa. Vi försöker skaffa så mycket underlag vi kan. Sedan ställer vi det mot de kunskaper vi har om det grekiska samhället. Lita inte på någon som påstår sig veta.

Om du vill ha goda nyheter ska du nog sluta läsa här. Det finns många trevliga artiklar om Grekland hos Grekland all Exclusive. Många greker i turistindustrin har redan ställt in sig på en 17 månader lång vinter, som inte tar slut förrän våren 2021.

När kan jag åka till Grekland?

Det finns fyra saker som måste ha ändrats i Sverige och Grekland innan det är dags att åka:

Booking.com
 1. Karantänsreglerna för alla som kommer till Grekland måste ha avskaffats
 2. Utegångsförbudet måste vara avskaffat
 3. Butiker, hotell och restauranger måste ha öppnat igen
 4. UD måste ha tagit bort avrådan från alla utlandsresor
Stränderna ligger öde. Foto: John Göransson.

April

Så länge dagens situation råder kan du inte åka till Grekland

hur gärna du än vill. Räkna inte med att det har ändrats förrän tidigast i maj.

Maj-juni

Svårt att säga. Det finns en förhoppning om att Grekland släpper på de mest drakoniska reglerna i maj, som utegångsförbudet och de stängda butikerna. Det betyder inte att du är välkommen. Grekland kan mycket väl fortsätta regeln om 14 dagars karantän för alla som anländer från utlandet, då blir det ganska meningslöst att åka. Om läget förbättras i Europa kanske karantänsreglerna kan avskaffas framemot midsommar, men det är långtifrån säkert. Charterresorna lär det ta längre tid att få fart på. Avvakta med att boka en resa under den här perioden.

Juli-augusti

Kreta juli 2019. Så kommer det knappast att se ut i juli 2020. Foto: John Göransson,

Egentligen gäller samma som för maj-juni, men nu är det mer rimligt att anta att situationen har börjat normaliseras. Boka, men se till att kunna boka av.

September-oktober

Samma som för juli-augusti. Boka, men se till att kunna boka av.

November och framåt

Avvakta med att boka, det finns ingen anledning. Om du kan och vill åka till Grekland efter säsongen så kommer du att hitta plats på flyg och hotell.

Hur kommer det att gå för grekerna?

Det kommer att gå illa för grekerna. Det finns ingen anledning att hymla om det. Enligt de senaste beräkningarna står de direkta och indirekta intäkterna från utländsk turism för 20 procent av landets samlade produktion av varor och tjänster, BNP. De direkta intäkterna svarade 2019 för 18,2 miljarder euro, eller 9.7 percent of BNP, enligt den grekiska centralbanken. Redan vid en halvering av turismen, en siffra som har diskuterats och är långtifrån orealistisk, tappar Grekland uppemot 10 procent av BNP. Lägg därtill det bortfall som inte är kopplat till turism, men just nu orsakas av stängda butiker, restauranger och barer, inställda event, sjukfrånvaro… Risken är stor att landet kastas in i en kris lika djup som den 2008. Det enda landet i EU som har större andel av BNP kopplad till turism är Cypern.

En ”tröst” är att krisen denna gång har andra, mer kortvariga orsaker. Det kan gå fortare att komma tillbaka denna gång, eftersom landet inte behöver åka in i samma skuldkarusell som under åren 2008-2018. Denna gång kan återhämtningen inledas redan i år.

En annan tröst (för Grekland) är att många turister sannolikt kommer att välja Grekland som turistmål framför värre drabbade länder som Italien och Spanien. Det förutsätter att Grekland lyckas med att hejda smittan.

Alla hoppas förstås att det värsta ska vara över när säsongen kommer igång på allvar i juni. Tyvärr lär det inte bli så, av minst fyra orsaker:

 1. Även om grekerna själva lyckas hejda smittan så kommer den att finnas kvar i andra länder och så länge de länderna har reserestriktioner så kommer inga turister därifrån.
 2. Många kommer att avstå från utlandsresor en tid framåt på grund av oro, på samma sätt som många svenskar just nu knappt vågar lämna sina hem.
 3. Stora nationella kampanjer är att vänta över hela världen, där vi uppmanas att stötta vår egen besöksnäring genom att semestra i våra hemländer. Eftersom den svenska besöksnäringens andel av BNP är högst en tiondel av den grekiska är det inga problem för Grekland all Exclusive att prioritera.
 4. Vi är på väg in i en global recession, orsakad av coronasmittan. Många kommer helt enkelt inte att ha råd att resa på semester i år, kanske inte nästa år heller. Efter den globala finanskrisen 2008 sjönk Greklands turistintäkter dramatiskt, samtidigt som landet hamnade i en långvarig ”hemgjord” skuldkris.

En mer rimlig bedömning är att turismen återhämtar sig först 2021 och att Grekland då kan ta marknadsandelar från Italien och Spanien. Många säsongsöppna hotell, restauranger och barer kommer helt enkelt att läggas i malpåse till nästa säsong.

Akrotiri. Foto: John Göransson.

Hur kan jag hjälpa Grekland?

Det finns många sätt att hjälpa Grekland. Även om vi som enskilda individer inte kan göra så mycket så gäller regeln Många bäckar små…”

Vi på Grekland All Exclusive använder den här kom ihåg-listan:

 1. Boka en resa till Grekland, med avresa så snart som möjligt. Vi kan alltid boka av.
 2. Spara pengar så att vi kan göra av med dem i Grekland
 3. Handla bara grekiska viner och så mycket grekiska matvaror som möjligt (just nu finns det 120 grekiska produkter i Systembolagets sortiment. I den här artikeln kan du läsa om grekiska viner du kan köpa på Systembolaget.)
 4. Håll kontakten med vännerna i Grekland. Fråga om det är något vi kan göra för dem. De svarar förmodligen nej. (Vi har gjort en privat Facebookgrupp med drygt 30 medlemmar)
 5. Besvara alla inlägg i sociala medier med uppmaningar om att stötta den svenska besöksnäringen genom att semestra i Sverige med följande Kommentar:

”Coronaviruset är en global pandemi. Besöksnäringen står för två procent av Sveriges BNP och 20 procent av Greklands BNP. Grekland behöver turismen mer än Sverige. Vi åker till Grekland så fort vi kan!”

Handla grekiskt! Foto: John Göransson.

John Göransson

Jag driver företaget Myt och Verklighet Kommunikation.

En reaktion till “När ska jag boka nästa Greklandsresa?

 • 26 mars, 2020 kl. 17:44
  Permalink

  Du menar väl Italien och Spanien?

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: