fbpx

Nyhetssammanfattning vecka 13

Eftersom hela Grekland är stängt så kommer det inte så många nyheter därifrån nu, som inte handlar om coronaviruset. Vi har skrivit många artiklar om det, den senaste finns här och i den finns länkar till de tio senaste artiklarna om coronaviruset. Vi har inte brytt oss så mycket om att uppdatera antalet smittade och döda, men den senaste rapporten talade om 32 döda och drygt 1 000 smittade.


Erdogan tömmer läger vid gränsen

En god nyhet är att Turkiet har börjat flytta migranterna från den grekiska gränsen. Det beror också på coronaviruset, Erdoğan tycks ha förstått att risken för ett utbrott är svår bland de tiotusentals människor som i veckor har levt under fruktansvärda förhållanden. Det stora läger som tidigare fanns vid gränsen i Idlib är nu stängt och området har desinficerats.

Flyktingar instängda lägren

Samtidigt ökar oron för virusutbrott i de överbefolkade flyktingläger som finns i Grekland, framför allt på Lesbos, inte ens frivilligarbetare släpps in. Myndigheterna har nu stängt in de människor som bor där, det rapporteras om förhållanden där det finns en vattenkran på tusen människor, det råder brist på tvål och där möjligheterna till ”social distansiering” givetvis är helt obefintliga.

Elektroniska recept

Grekland kommer från och med måndag att införa ett system med elektroniska recept för läkemedel. Tidigare har grekerna varit tvungna att gå till läkaren för att få ett recept på papper, nu lanseras en mobilapp för ändamålet. Detta kommer att avlasta läkarkåren från en stor mängd besök som bara handlar om att förnya recept, samtidigt som apoteken slipper pappersexercisen. Dessutom kan kroniskt sjuka slippa onödiga läkarbesök.

Booking.com

Räddningspaket för 15 miljarder Euro

Även Grekland annonserar förstås ekonomiska paket för att rädda företag och människor som drabbas av coronakrisen. Regeringen säger sig vara redo att lägga upp till 15 miljarder euro på olika åtgärder. Ett paket för att att hjälpa de omkring en halv miljon säsongsanställda som står utan jobb i april är redan presenterat.

Nordmakedonien nu ett Natoland

Nordmakedonien blev i fredags Natos 30:e medlemsstat. Medlemskapet blev möjligt sedan en 30-årig namnstrid med Grekland löstes förra året. Greklands regering var snabb att gratulera sitt grannland till medlemskapet. Grekland är sedan länge medlemmar i försvarsalliansen.

Grekerna finner sig

Grekerna tycks hittills ha tagit utegångsförbudet på allvar. Väldigt få människor är i rörelse utomhus och trycket på de butiker som har öppet har släppt. Utomhusmarknaderna har fortfarande tillåtits hålla öppet, även där rapporteras om lugn. Poliser syns överallt, alla förstår att risken att bli 150 euro fattigare är stor om man är ute utan giltig anledning.

Frivilliga deltar i virusbekämpningen

Det rapporteras om många som på olika sätt vill dra sitt strå till stacken. Ekathimerini berättar att ett universitet i Thessaloniki har börjat skriva ut delar till respiratorer i 3D-skrivare.

Djurrättsorganisatonen ”Hundens Röst” har tagit fram ett program för mobilisera frivilliga som vill mata lösspringande hundar och katter. Många av dem har levt på rester från restauranger och caféer, de har det nu svårt när allt har varit stängt i två veckor. På covid19.dogsvoice.gr kan man anmäla sig om man vill hjälpa till.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: