fbpx

Grekiska nyheter vecka 15

Precis som för resten av världen domineras det grekiska nyhetsflödet av coronaviruset. Regeringen bestämde i veckan att sätta upp vägkontroller vid utfarterna från städerna över påsk. Bara de som har med sig dokument som visar att de är på väg till sin primära bostad kommer att släppas ut ur städerna och de kommer sedan inte att släppas in igen innan utegångsförbudet har hävts. Detta för att hindra de traditionella folkomflyttningarna över påsk.


Förlängda restriktioner

Regeringen beslutade också att förlänga utegångsförbudet, minst till 27 april. Skolorna kommer att vara stängda till 10 maj. Myndigheterna talar nu om att börja lätta på restriktionerna i mitten på maj.

Grekernas vilja att följa restriktionerna tycks annars vara väderberoende. När vädret är dåligt stannar folk hemma, när solen skiner ökar antalet som bötfälls för att de har lämnat hemmet utan giltig orsak. En av dem som stoppades var Greklands förra finansminister Yannis Varoufakis, som nu leder sitt eget parti Mera25. Enligt borgmästaren i Egina, där Varoufakis har ett sommarhus, vägrade han att stanna i poliskontrollen. Du kan läsa om alla restriktioner här.

Representanter för Greklands turistindustri tror att turistsäsongen i år kan komma igång försiktigt i augusti, för att börja närma sig det normala i september, men att många hotell kommer att vara stängda till nästa säsong.

Booking.com

Fördubblad e-handel

E-handeln i Grekland har mer än fördubblats det senaste året, en utveckling som inte bara beror på coronaviruset, eftersom den började långt tidigare. Men nu köper alltfler även mat online och varhusen har svårt att hinna med alla beställningar. Till och med specialbutiker som slaktare har börjat med hemleveranser.

Turkiet planerar flyktingvåg över havet

Uppgifter om att Turkiet har bytt strategi i striden om flyktingarna gör gällande att landet nu förbereder att skicka stora mängder människor över havet. Rapporter om att tusentals flyktingar transporterats till hamnstäder i Egeiska havet i avvaktan på transport. Enligt Ekathimerinis ”anonyma källor” är många av flyktingarna smittade med coronaviruset.

Massdöd bland flyttfåglar

Dåligt väder i veckan ställde till med problem för de många flyttfåglar som vid den här tiden är på väg från Afrika till norra Europa. ”Natten mellan 5 och 6 april var katastrofal för flyttfåglarna på grund av starka vindar och hårt regn i en del regioner. Sydliga vindar pressade fågelflockar från Nordafrika, som försökte ta sig till det grekiska fastlandet” sade Maria Ganoti från djurskyddsorganisationen Anima till AFP, som rapporterar att tusentals döda fåglar hittas både på öarna och på fastlandet.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: