fbpx

Norwegian sätter svenska bolag konkurs

Det krisdrabbade flygbolaget Norwegian ansökte på måndagen om konkurs för de bolag i Sverige och Danmark som ansvarar för bemanningen i luften. Bolaget trafikerar åtta flygplatser i Grekland.

Det är Pilot Services Sweden AB, Norwegian Pilot Services Denmark ApS, Norwegian Cabin Services Denmark ApS och Norwegian Air Resources Denmark LH ApS som nu går i konkurs. Det påverkar totalt 1 571 piloter och 3 134 kabinanställda i Sverige, Danmark, Finland, Spanien, Storbritannien och USA. Cirka 700 piloter och 1 300 kabinanställda med bas i Norge, Frankrike och Italien berörs inte.

Norwegians flygbolag med drifttillstånd i Sverige, Norwegian Air Sweden (NSE) berörs inte av konkurserna. Norwegian har 54 svenskregistrerade flygplan och drifttillstånd i Sverige. Norwegian har inte trafikerat några linjer i Sverige och Danmark på flera veckor till följd av Corona.

”Värsta krisen någonsin”

– Det här är den värsta krisen någonsin för flygbranschen och vi har gjort allt vi kan för att undvika det som nu sker med våra dotterbolag i Sverige och Danmark. I likhet med våra konkurrenter har vi bett om statligt stöd i både Sverige och Danmark. Den första formella ansökan till svenska myndigheter skickades för en månad sedan men det har fortfarande inte kommit några konkreta förslag på likviditetsåtgärder. Vi har inte tid att vänta eftersom bolaget befinner sig i akut kris, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram i ett pressmeddelande.

Booking.com

Norwegian har flyg från Sverige till Aten, Korfu, Kefalonia, Kos, Chania. Heraklion, Lefkas och Santorini på sin ruttkarta. Det är i dag högst osäkert om den trafiken kommer att återupptas.

Staten betalar norska löner

Orsaken till att inga norska bolag berörs är att Norska staten går in och betalar lönerna för alla som permitterats. ”Dessvärre finns inte motsvarande permitteringsmöjligheter i Sverige och Danmark vilket innebär att kostnaderna kvarstår även om piloter och kabinpersonal inte arbetar, skriver Norwegian.

Flygplatser i kris

Chanias flygplats ekar tom. Foto: John Göransson. (Arkivbild)

I slutet av förra veckan gick också de bolag som ansvarar för Greklands flygplatser ut och bad staten om hjälp. Eftersom all verksamhet går på sparlåga är i princip alla intäkter från start- och landningsavgifter samt lokalhyror borta. Bolagen ber nu om anstånd med att betala de mångmiljonbelopp till staten som de har avtalat om. Bolagen är AIA, som driver Atens flygplats och Fraport, som driver de 14 största flygplatserna utanför Aten. Fraport har bett om anstånd med betalningar på drygt 33 miljoner euro, motsvarande runt 350 miljoner kronor.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: