fbpx

EU öppnar för turism stegvis i sommar – Svenskar får vänta till 15 juli

Nu har EU-kommissionen presenterat planen för att öppna unionens inre gränser efter Coronautbrottet. Öppnandet kommer att ske ”kontrollerat, i faser och utan att vara diskriminerande”, skriver kommissionen. Grekland All Exclusive sammanfattar här de viktigaste delarna.


Detta är en uppdatering av en artikel som publicerades tidigare i dag.

De viktigaste slutsatserna

 • Det finns inget förslag om hälsointyg i EU-kommissionens riktlinjer
 • EU-kommissionen vill att turismen ska komma igång redan i sommar, det står i de nu publicerade dokumenten
 • Flyget ska kunna återgå till full kapacitet, inga tomma mittenplatser
 • Människor som har blivit fast i ett annat EU-land ska ges möjlighet att återvända till sina nära och kära
 • Principen om lösningar, begränsade åtgärder och eget ansvar ska gälla i stället för allmänna förbud
 • När restriktionerna lättas gradvis måste det ske på ett sätt som inte är diskriminerande. Får svenskar resa till Grekland så måste greker få resa till Sverige
 • Alla ska enkelt kunna ta reda på vilka regler som gäller, ända ner på regionnivå

Epidemiologi, vård och kontroller

Bedömningarna av när restriktionerna kan lyftas ska bygga på tre förutsättningar: epidemiologiska kriterier, sjukvårdskapacitet och kapacitet för kontroller (provtagning, övervakning av smittade och kontaktspårning). Det är den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC som ska ansvara för bedömningarna. När restriktionerna släpps ska det gälla alla, oavsett nationalitet. I praktiken innebär det att om man beslutar att de som bor i en region (t ex Skåne) eller ett land (t ex Sverige) ska kunna resa fritt till en annan region (t ex Chania) eller land (t ex Grekland) måste det gälla även i andra riktningen. Med andra ord måste reglerna om bland annat karantän synkroniseras. Antingen karantän i båda länderna eller inget.

Interaktiva kartor

När ett av medlemsländerna beslutar att tillåta inresa till hela landet eller vissa regioner så måste tillståndet gälla för alla områden i EU med likartade epidemiologiska förutsättningar. EU ska inte delas in l länder utan i så kallade Nuts 3-regioner. Det finns 1 348 sådana regioner i EU, varav 52 i Grekland och 21 i Sverige. En interaktiv karta ska produceras som i realtid ska visa hur det ser ut i de olika regionerna, både vad gäller smittspridning och restriktioner. EU-kommissionen förordar också att alla som ska resa har en app i mobilen med vars hjälp man ska kunna spåra vilka människor smittade personer har haft kontakt med.

Booking.com

Det är medlemsländerna som ska rapportera in uppgifter till ECDC och Läget ska framgå av den interaktiva kartan.

Gissningsvis kommer små länder, som Sverige och Grekland, att försöka hålla ihop sina länder och inte lätta restriktionerna regionvis, eftersom det skulle kräva resekontroller vid inrikesresor. Grekland lyfter restriktionerna för resor inom fastlandet och till Kreta på måndag, en vecka senare väntas den övriga övärlden inkluderas, så kan grekerna resa fritt i hela landet.

I stora länder som Spanien, Tyskland och Frankrike kan det däremot bli aktuellt med regionala skillnader.

Återföreningar går före turism

EU-kommissionen har beslutat att ge en grupp människor en ”gräddfil”: De som på grund av coronaviruset har tvingats leva åtskilda från nära och kära. De ska så snart som möjligt beredas tillfälle att återförenas. Det är en välkommen nyhet för de många tusen greker som bor, arbetar och/eller studerar i andra EU-länder.

Inga tomma mittensäten

Det blir fullsatta plan i sommar. Men kabinpersonalen kommer vi knappt att se till. Foto: John Göransson.

Om resandet mellan Grekland och Sverige ska kunna komma igång är det nödvändigt med fungerande flygförbindelser. EU-kommissionen har uppenbarligen insett det och flyget har därför fått en egen status. Kommissionen accepterar att det inte går att leva upp till kraven på avstånd ombord på flygplan och har nu gett ECDC och den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA uppdrag att ta fram riktlinjer, som ska innehålla följande:The protocol should include the following measures:

 • Ventilation med ”sjukhusklassade” luftfilter
 • Begränsad interaktion ombord, elektroniska resedokument och betalningsmedel, förbeställning online av mat och dryck
 • Lämplig fördelning av platser, ”baserat på tekniska begränsningar” (Med andra ord, mittensätet behöver inte vara tomt)
 • Minskad rörlighet i kabinen, till exempel genom begränsat kabinbagage och mindre kontakt med besättningen
 • Adekvat hantering av passagerarflöden, till exempel genom att begära tidigare ankomst till flygplatsen, prioritering av incheckning online och minimerad kontakt vid bagageinlämning, gränskontroll, säkerhetskontroll, boarding och bagageutlämning.

Eget ansvar genom information

EU-kommissionen slår fast en viktig princip: Koordinerade och riskbaserade åtgärder som inte diskriminerande, är begränsade till vad som är nödvändigt för att skydda folkhälsan ska ersätta allmänna förbud.

Dessutom, skriver EU-kommissionen, ”måste människor måste ha möjlighet att skydda sig själva och andra genom ansvarsfullt beteende. De måste ha tillgång till information, inklusive via digitala medel, om gränser och resor, om turistanläggningar, om säkerhets- och hälsoförhållanden på platsen de tänker resa till. De behöver informationen både för att planera sina resor och under själva resan.”

Riskbaserade åtgärder i stället för förbud. Eget ansvar och tillgång till information. Det låter som… Sverige.

Termometrar, munskydd och handsprit nämns ofta i EU-kommissionens texter. Foto och montage: John Görannsson

I övrigt innehåller dokumenten en mängd riktlinjer om rutiner för olika transportslag, hotell etcetera. Det mesta av detta finns redan på plats i Grekland, vi har berättat om reglerna här. Vi har också gjort en ”fiktiv resa” för att visa hur en resa till Grekland kan se ut i sommar. Den är nu uppdaterad. Här finns EU-kommissionens broschyr, som publicerades samtidigt.

Livsviktigt för Grekland

Eftersom 20 procent av landets intäkter kommer från turism står landet på randen av en ekonomisk katastrof. Beräkningar säger att landets ekonomi kommer att krympa med nära 10 procent år, samtidigt som landets utlandsskuld stiger över 200 procent av BNP. Arbetslösheten förväntas stiga till uppemot 20 procent, vilket kastar Greklands ekonomi tillbaka till de värsta krisåren 2011 och 2012. Om turismen kan komma igång kan nedgången i ekonomin begränsas till fem procent.

Ett av Greklands stora problem är att landet bara har en landgräns till något annat EU-land, nämligen Bulgarien. Skräckscenariot är ett Europa utan fungerande flygtrafik, där människor semestrar med bil till sina grannländer och det är nästan aldrig Grekland. Visserligen tar Grekland emot flera miljoner besökare från grannländerna landvägen varje år, men de stannar sällan särskilt länge och intäkterna är en rännil jämfört med vad tyskar, britter, norrmän och svenskar gör av med. EU-kommissionens besked är därför viktigt för Grekland, som däremot inte fick gehör för kravet på hälsointyg.

Får vi åka till Grekland i sommar?

Hur ser det då ut för alla som sitter i Sverige och Norge och hoppas komma iväg till Grekland i sommar?

Först och främst: Inga gränser inom Schengenområdet är stängda, alla internationella flygplatser är öppna för flyg från alla länder i Schengen. Men reseavrådan, som alla länder har infört, tillsammans med karantänsregler vid inresa, gör det i praktiken meningslöst att resa utomlands för de allra flesta.

Före 15 juli

Glöm det, åtminstone om du hade tänkt bo på hotell. Om du har en fast bas i Grekland och lyckas ta sig dit så blir du sannolikt insläppt. Flera flygbolag har antytt att resor från Skandinavien kan komma igång i mitten av juni. Men du måste kanske börja med att sitta i karantän både på utresan och hemresan. Om du inte tänker stanna länge finns risken att du inte kan ta dig hem igen och om du blir sjuk så gäller inte din reseförsäkring. Det är kanske lite väl spännande?

Däremot kan EU:s beslut om återupptagen flygtrafik göra att de tiotusentals greker som bor, arbetar och studerar i andra EU-länder, och Norge, kan ta sig hem före 1 juli.

Ungerska Wizz Air och tyska Lufthansa har annonserat att de har med resmål i Grekland i sina tidtabeller redan i juni. Men det hadlar om flyg från Storbritannien och Tyskland, så då måste du först ta dig dit. Aegeans enda utrikesflyg går till Bryssel några gånger i veckan. Lyckas du komma med ett av dem så får du börja med ett par karantän i Aten, innan du kan a dig vidare. Sannolikt kommer EU-kommissionens besked att sätta fart på fler flygbolag.

Efter 15 juli

Sverige

Reseavrådan för alla ”icke nödvändiga resor” gäller fram till 15 juli, meddelade regeringen på onsdagens pressträff.

”Beslutet kan förlängas, förändras eller hävas innan den 15 juli om bedömningarna förändras. Men det går inte i förväg att säga när eller vad förändringarna kommer innehålla” sade utrikesministern.

I klartext: Det blir förmodligen inga resor före 15 juli, åtminstone inte för turister. Men flygbolag och reseföretag lär vara angelägna att få igång någon form av verksamhet i sommar. Däremot vet vi inte om Sverige kommer att bedömas som tillräckligt säkert, efter 15 juli, det avgörs de närmaste veckorna. Som tur är kommer det inte att vara Greklands hälsomyndigheter utan den europeiska hälsomyndigheten som står för bedömningen. Det minskar risken för att det går politik i bedömningarna.

Norge

Norrmännen får stanna hemma i sommar. Norges regering stängde dörren till utlandssemestrar för norrmän i sommar. ”Regeringen är nu tydlig med at norrmän ska planera att lägga sin sommarsemester i Norge i sommar. Och resebranschen måste förbereda sig på att utlandsturister till Norge måste gå igenom en 10 dagars karantän innan de blir insläppta i landet, sade regeringen i ett pressmeddelande 7 maj. Norge, som inte är med i EU, kan ha mer protektionistiska motiv bakom beslutet. De höga priserna i landet gör att en stor del av norrmännen reser utomlands på semester. Priset för resan tjänas lätt in på lägre priser på mat, dryck och shopping, samma mönster som svenskarna hade innan Greklands eurointräde.

Norges besked innebär samtidigt att turister från EU kommer att stänga ute från landet. Låt oss hoppas att de greker som bor i Norge kan komma hem till sina familjer i sommar.

2 reaktioner till “EU öppnar för turism stegvis i sommar – Svenskar får vänta till 15 juli

 • 14 maj, 2020 kl. 23:50
  Permalink

  Norges befolkning får åka till Sverige men när de åker tillbaka är det 10 dagar i karantän.
  Som svensk blir du insläppt i Norge men samma där 10 dagar i karantän på fast adress. Men du måste ha någon anknytning till Norge ( familj, stuga tex)

  Tack för jättebra uppdateringar på bloggen. 👍🏻

  Svar
 • 13 maj, 2020 kl. 19:07
  Permalink

  John, stort tack för alla uppdateringar kring läget i Grekland!
  Men också för alla kul och intressanta infallsvinklar och betraktelser som du bjuder på☀️

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: