fbpx

Vad gäller om jag vill resa till Grekland i sommar?

Loading...

Det här inlägget är inte längre aktuellt. Den senaste informationen (17 juni) finns här.

Just nu är det många som undrar hur det blir med sommarens Greklandsresa. En del har bokat en resa och undrar om den blir av. Andra vill boka av och undrar om de kan. Några vill resa men undrar om de kommer iväg. Grekland All Exclusive svarar på frågorna.


På måndagen beslutade Greklands regering att förlänga karantänsreglerna för alla som kommer till landet fram till 1 juni. Så om du inte vill inleda din resa med 14 dagar i karantän, åk inte dit innan 1 juni!

Texten uppdaterad 21 maj 2020.

Mycket ska samverka

Det är flera saker som måste samverka om vi ska kunna resa ”som vanligt” till Grekland i sommar. Notera att Grekland All Exclusive inte tar upp olika möjligheter att krångla sig ner till Grekland via olika länder. Det är mycket osäkert och de i princip enda som har så trängande behov av att ta sig till Grekland är greker på väg hem och de har egna informationskanaler.

Sveriges regler

Så länge UD:s avrådan för resor gäller kommer de flesta att avstå från att resa och då finns inget passagerarunderlag för att arrangera resor. Avrådan gäller fram till 15 juli, men den kan både förlängas, förkortas och ändras. Exempelvis kan UD ändra avrådan från att gälla alla länder till att gälla specifika länder.

Greklands regler

Grekland ligger långt före Sverige i det här avseendet. När UD:s reseavrådan lyfts kommer alla restriktioner i Grekland att vara avskaffade sedan länge, utom de som handlar om avstånd, munskydd och hygien. De reglerna lär gälla till dess det finns ett vaccin eller ett botande läkemedel.

Karantänsregeln gäller fram till 1 juni. Och regeringen har nu beslutat att säsongen ska börja på allvar 15 juni. Från det datumet kommer internationell trafik att återupptas till Atens flygplats. Från 1 juli kommer de internationella flygförbindelserna att återupptas till övriga flygplatser..

Redan nu är det fritt fram att resa inom det grekiska fastlandet samt till Kreta och Evia, från 35 maj kommer många öar också att bli tillgängliga. När karantänsregeln avskaffas 1 juni kommer det i princip att vara fritt fram att resa inom Grekland.

Flygbolagen och researrangörerna

Flygbolagen kommer inte att börja flyga på allvar från Sverige innan UD:s reseavrådan är avskaffad. Till dess genomförs bara flyg som är nödvändiga för att få hem strandsatta eller andra prioriterade grupper, som hjälparbetare och medicinsk personal. Hittills har bara ett bolag, Ryanair, annonserat att de kommer att börja flyga mellan Sverige och Grekland. Det första flyget går 4 juli från Skavsta till Thessaloniki. Gissningsvis kommer det inte att vara en enda svensk turist ombord. En stor del av alla greker bosatta i Sverige kommer från området kring Thessaloniki. Flyget kan bli inställt om det får för få bokningar.

Första reguljärflyget från Sverige. Priset är för två personer.

Dessvärre lär många flygbolag avvakta, eftersom de inte vill flyga tillbaka till Sverige med tomma plan. Ryanairs prissättning skvallrar om efterfrågan: 1 800 kronor till Thessaloniki, under 500 kronor tillbaka till Skavsta.

Researrangörerna kommer inte att genomföra resor innan avrådan är borta och sannolikt kommer deras program att bantas rejält. Kreta, Rhodos och ett par ställen till lär finnas med på programmet. Öar som Samos, Lesbos och Karpathos kommer sannolikt att strykas ur sommarens program. Det går inte att flyga med halvtomma plan, helt enkelt.

Om du vill till Grekland i sommar

Regeringens syfte med att förlänga reseavrådan till 15 juli är tydlig: den vill inte att vi ska semestra utomlands i sommar! Vänta med att boka tills läget har klarnat. Kanske kan du resa senare, men det är långtifrån säkert. Om resandet kommer igång så lär det inte vara några problem att komma ner. Om du har vant dig vid att boka tidigt för att du vill bo på ett visst hotell: Strunta i det, det kanske inte ens öppnar i år. Tänk på att många av de flyg som går att boka före 15 juli sannolikt kommer att bli inställda.

Regeringen kan komma att ändra reseavrådan.

Om du har bokat en resa i sommar

Boka inte av den. Vänta tills researrangören ställer in resan, så att de blir skyldiga att betala tillbaka hela priset för redan (eller ge dig en voucher, se nedan).

Om du måste till Grekland före 15 juli

Om du är grek och tillfälligt befinner dig i Sverige ska du kontakta Greklands ambassad i Stockholm. Om du har starka skäl att ta dig till Grekland kan den bistå med råd. Här kan du läsa vad som gäller just nu och ta kontakt. Från 4 juni kan du flyga två gånger i veckan mellan Skavsta och Thessaloniki. Visst kan du försöka ta dig ner via exempelvis Tyskland, men det kan bli dyrt och risken är att du fastnar på vägen. Tänk på att många av de flyg som går att boka före 15 juli sannolikt kommer att bli inställda.

Extraflyg

Aegean och SAS har några extraflyg. Ett avgick 20 maj. SAS har satt in ett flyg 23 maj. Det gick fortfarande att boka på sas.se när den här artikeln publicerades.

Extraflyg med SAS till Aten 23 maj. Om du tar det kommer du att få börja med karantän i minst en vecka.

Om resan blir inställd

EU-kommissionen har beslutat att flygbolagen och researrangörerna kan erbjuda en voucher för en resa senare, i stället för att ge dig pengar tillbaka. Det kommer de förmodligen att göra. Vouchern ska källa för en likadan resa. Du har rätt att boka om resan, du har också rätt att överlåta den på någon annan, utan kostnad.

Måste kan testa mig?

Grekland lämnade ett förslag om obligatoriska tester till EU-kommissionen, men fick nej. Så länge karantänsreglerna finns kvar kommer du förmodligen att testas på ankomstflygplatsen, därefter blir det meningslöst. Däremot lär du få en IR-termometer riktad mot pannan på flygplatser. färjeterminaler och hotell. Det kommer också att bli stickprovstester på flygplatserna.

I Grekland

Termometrar, handsprit och munskydd blir vardag för sommarens Greklandsturister. Foto och montage: John Göransson.

Om och när du kommer till Grekland i sommar så kommer det att vara mycket som är annorlunda. Det har Grekland All Exclusive skrivit mycket om. I den här artikeln har vi försökt beskriva hur en charterresa till Grekland kommer att se ut. Vi kommer att uppdatera den om läget förändras.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: