fbpx

Greklands turistsäsong kan starta redan 15 juni

Hela Grekland väntar på att landets premiärminister Kyriakos Mistotakis i kväll ska presentera regeringens plan för hur den för landet så viktiga turistindustrin ska kunna överleva efter coronakrisen. Enligt flera grekiska medier kommer han bland annat att tillkännage att turistsäsongen startar redan 15 juni. Vi har också tagit pulsen på om grekerna följer alla regler om avstånd och munskydd.

Det finns en uppdaterad version av denna text, publicerad efter Mitsotakis tal. Läs den här.


Enligt uppgifter i grekiska medier kommer Mistotakis i sitt direktsända tal också att tillkännage stödåtgärder för andra sektorer. Åtgärderna väntas innehålla skattesänkningar för 7 miljarder euro och ekonomiska stödprogram för 10 miljarder euro. Åtgärderna ska gälla både för sommaren 2020 och långsiktigt, skriver bland annat den regeringstrogna tidningen Kathimerini.

Mitsotakis väntas också tillkännage vilka regler för att hindra smittspridning som ska gälla i sommar. Målet ska vara att reglerna vara realistiska och hållbara, för att kunna tillämpas även av mindre företag. Greklands turistindustri består till stor del av små familjeföretag, som äger hotell, restauranger, barer, bussar och annat.

Booking.com

Öppnar två veckor tidigare

Medieuppgifter gör gällande att Mitsotakis kommer att tillkännage att turistsäsongen ska starta redan 15 juni, inte 1 juli som tidigare har sagts. Då ska de säsongsöppna hotellen tillåts öppna och karantänsreglerna avskaffas för inresande från de 26 Schengenländerna och Israel.

Det kommer med andra ord sannolikt att bli tillåtet för skandinaver att resa in i Grekland redan 15 juni, utan att behöva sitta i karantän. Det kan ändå bli svårt att ta sig dit på grund av UD:s reseavrådan, som gäller till 15 juli. Några krav på provtagning blir det inte. Läs här hur det kommer att vara att resa till Grekland i sommar.

Många struntar i reglerna

Regeringen har redan skyndat på tidtabellen för att öppna landet efter den nedstängning som varade mellan mitten av mars och början av maj. Från 1 juni kommer landet i princip att ha färre restriktioner än Sverige, med skillnaden att det som är lag i Grekland är rekommendationer i Sverige.

Reglerna följs… sådär.

Alla som har grundläggande kunskaper om kulturen i de båda länderna inser att det inte innebär att grekiska lagar och svenska rekommendationer i praktiken är samma sak. Hur följer då grekerna reglerna, nu när de är utsläppta igen?

De vittnesmål Grekland All Exclusive har fått in från Grekland talar om att regelefterlevnaden är sådär. ”De flesta följer dem, utom ungdomar och konspirationsteoretiker”, säger en restaurangägare. Han tror att årets säsong blir 20 procent av det normala. ”Det är 50/50” säger en kvinna i Thessaloniki. ”Det är trängsel i butikerna och de flesta slarvar med munskydden”, säger en tredje. ”Det är svårt för oss att försätta oss i rätt sinnesstämning för att följa alla regler, eftersom vi inte har haft några fall av Covid-19 här”, säger en barägare i Chania.

Norge stängt

Inga spelningar för Steven Kvinlaug i Platanias i sommar.

För Norges del ser det ännu sämre ut för dem som vill åka till Grekland i Sommar. Norges justitie- och beredskapsdepartementet föreslog på tisdagen att en tillfällig lag om inreserestriktioner ska gälla till 1 januari 2021, rapporterar VG. Detta har fått charterbolagen Ving, TUI och Apollo att ställa in alla resor till och med 20 augusti, lagom till dess att sommarlovet slutar i Norge. På vissa turistorter, i synnerhet Platanias på Kreta, är andelen köpstarka norska turister mycket stor. Där kommer hotell, barer och restauranger att få det riktigt tufft i sommar.

Åretruntöppna hotell från 1 juni

The Frogs Hotel i Aten Öppnar 1 juni. Foto: John Göransson

De hotell som har öppet året runt kommer att öppna redan 1 juni. På tisdagen tillkännagavs att karantänsreglerna för inresande från Bulgarien och Serbien kommer att avskaffas 1 juni. Även Rumänien väntas ingå i kretsen av grannländer som kommer att kunna resa fritt mellan varandra redan om ett par veckor. Det innebär att Greklands turistsäsong börjar med inrikesturism och besökare från grannländerna. Läs här om de regler som hittills har presenterats.

Fokus i premiärministerns tal väntas ändå inte ligga på hur Grekland ska kunna få fart på turismen i sommar utan snarare på hur staten genom olika stödåtgärder ska kunna ge branschen konstgjord andning fram till nästa säsong. Regeringen har redan deklarerat att ”…alla turistintäkter över noll euro ska betraktas som en succé”.

Skattesänkningar och stödpaket

Här är de uppgifter som hittills har läckt ut inför premiärministerns tal, som drirektsänds i grekisk TV klockan 18:00 grekisk tid (17:00 svensk tid):

  • Momsen sänks till 13% för hela cateringsektorn (restauranger, caféer etcetera)
  • Momsen för hotell, pensionat och liknande sänks till 6%
  • Momsen för inrikesresor, paketresor och andra turistrelaterade tjänster sänks till 13%
  • Skatteinbetalningar skjuts på framtiden
  • Subventionerade löner för säsongsanställda i turistsektorn
  • Lagen som förbjuder företag att säga upp anställda på grund av coronakrisen förlängs

De 17 miljarder stödpaketen väntas kosta är bara en miljard mindre än intäkterna från turismen 2019. Men en stor del av satsningarna är mer generella och hamnar inte i turistsektorn.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: