fbpx

Grekland släpper in oss, men får vi åka?

När den grekiska regeringen annonserade planerna för årets turistsäsong berättade den om listan på 20 länder som är välkomna redan från 15 juni. Det grekerna nu väntar på är nyheter från länderna på listan, Kommer de att släppa ut sina medborgare i sommar? Kommer flygbolag och researrangörer att dra igång sina sommarprogram? Vi har tittat på några av länderna på listan och några viktiga som inte finns på den, bland annat Sverige.


Hela listan

Regeringen sade att den skulle återkomma med vilka länder som finns på listan. Men den läckte snabbt ut. Här är de länder som kan dra igång turistprogrammen till Grekland redan 15 juni:

Tyskland, Cypern, Israel, Kina, Japan, Kroatien, Australien, Norge, Danmark, Österrike, Bulgarien, Serbien, Rumänien, Albania, Nordmakedonien, Bosnien Herzegovina. Ungern, Slovakien och Tjeckien.

Frågan är vilka länder som kommer att göra det. Några har stängt sina gränser, andra uppmanar sina medborgare att semestra hemma i sommar. Vi har tittat på de viktigaste länderna på listan och på några länder som inte finns med på den.

Booking.com

Tyskland

Charterflygbolaget Condor har nu meddelat att de tänker starta trafiken 25 juni och att Grekland finns med på listan över destinationer. Condor kommer att flyga till Kos, Kreta, Preveza, Rhodos och Thessaloniki.

Tyskland är en av hörnstenarna i Greklands turistindustri. Förra året spenderade fyra miljoner tyska turister tre miljarder euro i Grekland. Det är en fjärdedel av alla turistintäkter från EU. Tysklands regering har annonserat att landet ska låta sin befolkning resa utomlands från 15 juni. Lufthansa har redan annonserat flyg till Grekland från mitten på juni.

Norge

Att Norge finns med på listan är klen tröst för Norges Greklandsälskare, eftersom den norska regeringen inte tänker släppa ut sin befolkning i sommar, kanske inte ens i år. De stora charterarrangörerna har ställt in alla resor från Norge i sommar.

Danmark

Ännu inga besked från SAS om sommarens resor. Foto: John Göransson.

Den danska avrådan från utlandsresor gäller till 31 maj och vi vet ännu inte om den kommer att förlängas. Vi vet inte hur det blir med gränskontrollerna. Danmark har infört hårda gränskontroller, även för transitpassagerare. Så om du hade tänkt ”smita in” i Grekland via Kastrup – glöm det tills vidare! Vare sig SAS eller charterarrangörerna har ännu annonserat planerna för sommaren.

Kina

En läsare har reagerat över att Kina finns med på listan ”Det var ju där coronaviruset började”, skriver hon i en kommentar på Facebook. Visst är det så. Men Kina är också det land som har varit fritt från smitta längst, så risken att kinesiska turister ska föra smittan till Grekland är närmast obefintlig.

Frågan är om Grekland får se några kinesiska turister i sommar. Kinas regering har stängt sina gränser av rädsla för att drabbas av en andra våg av coronavirus. Just nu diskuterar Kina med olika länder hur man ska kunna återuppta viktiga resor och dit hör inte turistresor.

Israel

Ironiskt nog var det en grupp religiösa pilgrimer från Grekland som satte fart på spridningen av coronavirus i både Grekland och Israel. Israel agerade, precis som Grekland, med att stänga lander och i princip låsa in befolkningen. Planen för att öppna landet igen följer i princip Greklands och 14 juni ska flygplatserna öppna för utrikesflyg. Sedan Israels relationer med Turkiet djupfrystes för några år sedan har Grekland blivit ett populärt resmål för israeler, som är annars är omgivna av fiender i alla riktningar. Grekland All Exclusives lokalredaktion i Chania har numera ett israeliskt par som grannar.

Grannländerna

Gränsen till Nordmakedonien. Foto: John Göransson.

Att grannländerna (utom Turkiet) och deras grannländer finns med på listan är ganska självklart. Det är länder som har landgräns mot Grekland, därifrån kommer årligen flera miljoner turister. Förra året korsade knappt 2 miljoner albaner, 6 miljoner bulgarer och 4 miljoner nordmakedonier landgränsen till Grekland. Problemet är att de oftast inte stannar mer än ett par dagar och gör av med ganska lite pengar.

Utanför listan

Sverige

Ingen hade räknat med att Sverige skulle finnas med på listan. Så länge UD:s reseavrådan kvarstår har det ingen betydelse, bara svenskar med särskilda skäl kommer att resa mellan länderna före 15 juli.

Svenskar kommer sannolikt att bli insläppta i Grekland, så det borde gå att ta sig in i landet via något av de länder som har öppnat sina egna gränser. Från 15 juni borde Österrike, Tyskland och några andra länder tillåta detta. Men tänk på att din reseförsäkring inte gäller. Du kan möjligen teckna en tilläggsförsäkring. Senast 15 juli kan vi vara ganska säkra på att Grekland öppnar gränserna helt, åtminstone för EU-medborgare. Sverige är en stark kandidat för att hamna på listan över länder som inte släpps in från 1 juli.

När får vi återvända till vår lokalredaktion? Foto: John Göransson

Storbritannien

Storbritannien finns av förklarliga skäl inte med på listan. Från 1 juni kommer alla som reser in i landet, inklusive hemvändande britter, att sättas i karantän i 14 dagar. Förra året gjorde 3,5 miljoner britter av med 2,5 miljarder euro i Grekland. Också en stark kandidat för att hamna på listan över länder som inte släpps in från 1 juli.

USA

Amerikanska turister är nog de som är minst välkomna till Europa i sommar. Förra året gjorde en dryg miljon amerikanska besökare av med en dryg miljard Euro i Grekland. Också en stark kandidat för att hamna på listan över länder som inte släpps in från 1 juli.

Ryssland

Ryssland är ett annat land som har skaffat dåligt rykte. Det kulminerade när tre ryska läkare som arbetade med coronaviruset mystiskt föll ut från sjukhusfönster. Två av dem dog och en skadades svårt. De hade alla gjort kritiska inlägg om landets virusbekämpning i sociala medier. Förtroendet för Rysslands strategi är mycket lågt och

Den ryska turismen till Grekland har gått i vågor, i takt med rubelkursen. Förra året ökade intäkterna från ryska turister med 25%, då 570 000 ryssar spenderade 426 miljoner euro. Grekland är ett av få EU- och Natoländer som har upprätthållit goda relationer med Ryssland. Också en stark kandidat för att hamna på listan över länder som inte släpps in från 1 juli.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: