fbpx

Nu är Grekland som Sverige!

För 73 dagar beslutade Greklands regering att alla restauranger, barer och caféer skulle stängas, för att stoppa coronaviruset. I dag öppnade de igen, åtminstone uteserveringarna. Samtidigt togs de sista hindren från att resa inom landet bort. Nu är Grekland (nästan) som Sverige.


Uppdaterad med fler bilder från Chania.

Redan i förra veckan avskaffades tvånget på karantän för inresande i landet. Det gäller visserligen till månadsskiftet, men bara för dem som redan sitter karantän. Det blir ju rätt meningslöst att sätta folk i karantän bara för att släppa ut dem efter några dagar.

Många avvaktar

Det här är förstås välkommet för grekerna, även om flera av de vi har pratat med kommer att avvakta med att gå på krogen. De har antingen inte tid eller inte lust. Eller så har de inte råd. Många är helt enkelt rädda för att bli smittade eller panka. Oron för den egna ekonomin är nu betydligt större än oron för smitta, visar en färsk opinionsundersöking.

Booking.com

Restaurangägarna är också oroliga. Så här berättar en vän, som gick ut och fick säsongens första freddo cappuccino på ett café i Chanias venetianska hamn:

Långt ifrån alla har öppnat idag, många avvaktar till fredag. Här är dom redan uttråkade, det är med mig 9 gäster just nu, på dom andra ställena är det tomt.” berättar hon.

Hon och en annan vän i Chania skickade några bilder också:

Alla är oroliga

Alla är oroliga för den här säsongen. Kommer det turister eller inte? Kommer vi att vara friska eller kommer vi att få stänga ner allt igen efter ett par månader? Men som vanligt försöker de hålla humöret uppe!”, berättar hon.

Hon hade också pratat med en servitör som sade att eftersom 90 procent av tavernorna bara jobbar med turister så har dom inte öppnat och ingen vet när de gör det.

Jag unnar verkligen grekerna att få sitta ner med en kopp kaffe, ett glas vin eller en öl på en uteservering efter mer än tio veckor. Jag unnar också alla som äger ställen att få lite intäkter. Det senaste dygnet har det smattrat i sociala media när mina vänner har annonserat att de är på väg att öppna. Bilden överst i artikeln skickade Nikos Pakos, som tillsammans med sin fru Kleopatra öppnade den utmärkta restaurangen The Five i Chania förra sommaren Visst blir man sugen? En god måltid vid havet!

Lugnt i hela Grekland

En titt i webbkamerorna vi tiotiden i morse visade inte på någon större rusning, men det är trots allt måndag förmiddag, så det var nog inte heller att vänta.

Håll ögonen öppna efter fler rapporter från det nyöppnade Grekland. Om du prenumererar så missar du ingenting!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: