fbpx

Nya besked: Karantän för svenskar till Grekland efter 15 juni


Nu kommer nya besked från Greklands regering: svenskar som flyger, direkt eller via ett annat land, kommer att testas och sättas i karantän, även om de reser via ett land som finns på listan över länder som slipper karantän. Premiärministerns tidigare löfte att avskaffa karantänsreglerna för alla 1 juni är också ändrade. Reglerna kvarstår till 15 juni.

På lördagskvällen gjorde den grekiska regeringen ett ”förtydligande”. Medborgare i länder som inte är med på listan ska släppas in efter 15 juni. Men alla kommer att testas på flygplatsen. De som testas negativt måste sitta i karantän i sju dagar, de som testas positivt i 14 dagar. Det visar sig också att karantänsreglerna, som enligt tidigare besked skulle avskaffas 1 juni, kommer att finnas kvar till 15 juni för alla anländande.

Det tidigare beskedet sade att det var avgångsdestinationen som avgjorde vilka regler som tillämpas. Nu skriver utrikesdepartementet så här:

Samma regler tillämpas vare sig resan är direkt eller via transit.

Booking.com

Det nya beskedet kom sedan regeringen kritiserats för att vara för släpphänt. Många oroades för vad som skulle hända om turister från ”osäkra” länder släpptes in i landet. Det är oklart om det är ett nytt beslut eller en miss i kommunikationen som har tvingat utrikesdepartementet att lägga upp den nya informationen på hemsidan. Ingen har hittills velat göra några ytterligare uttalanden.

Ett annat förtydligande är att de 29 utvalda länderna är de som inte finns på den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA:s lista över ”Flygplatser i områden med stor risk för överföring av Covid-19.” Listan uppdateras med omkring en veckas intervall, den senaste uppdateringen gjordes 27 maj.

Så här beskriver det grekiska utrikesdepartementet vad som gäller i de tre faser regeringen har beslutat om:

Fas 1: 1 till 15 juni

Internationellt flyg tillåts bara till Atens flygplats. Alla besökare testas vid ankomsten och måste stanna över natten på ett utvalt hotell. Om testet är negativt kan passageraren själv sitta i karantän i sju dagar. Om testet är positivt sätts passageraren i övervakad karantän i 14 dagar.

Fas 2: 15 till 30 juni

Internationellt flyg tillåts till Atens och Thessalonikis flygplatser. Om du kommer från ett land som inte finns på den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA:s lista över drabbade länder så tillämpas bara slumpvisa tester vi ankomsten.

Om du kommer från ett land som finns på EASA:s lista kommer du att testas vid ankomsten och måste sedan stanna över natten på ett utvalt hotell. Om testet är negativt kan passageraren själv sitta i karantän i sju dagar. Om testet är positivt sätts passageraren i övervakad karantän i 14 dagar.

Fas 3: Från 1 juli

Internationellt flyg tillåts till alla flygplatser i Grekland. Besökare kan tvingas genomgå slumpvisa tester. Ytterligare restriktioner för särskilda länder kommer att tillkännages vid ett senare datum.

Länderna som är välkomna från 15 juni

Det är 29 länder som har fått klartecken av EASA, nämligen:

Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Österrike, Kroatien, Schweiz, Albanien, Tjeckien, Malta, Ungern, Rumänien, Serbien, Slovakien, Slovenien, Montenegro, Nordmakedonien, Bulgarien, Cypern, Israel, Kina, Libanon, Nya Zeeland, Sydkorea, Japan och Australien.

Sverige finns med på EASA:s lista över drabbade länder, men det gäller bara flygplatser i Stockhomsregionen.

5 reaktioner till “Nya besked: Karantän för svenskar till Grekland efter 15 juni

 • 1 juni, 2020 kl. 11:28
  Permalink

  What happens to the flights from SAS and Aegean that are scheduled to fly between the 15th of June and 1st of July?
  Will they depart or get cancelled? I don’t mind staying overnight, getting tested and then self-quarantine for a week.

  Svar
  • 1 juni, 2020 kl. 13:05
   Permalink

   Impossible to say, but most likely, the will be cancelled. Greece don’t want to have thousands of people quarantined.

   Svar
 • 29 maj, 2020 kl. 16:44
  Permalink

  Men hur blir det då om man bor i Skåne, alltså svensk, men brukar flyga från Köpenhamn? Är det då Danmark som först måste släppa in svenskar, annars kommer man inte iväg från Kastrup..?

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: