fbpx

Nyheter om sommarens Greklandsresor

Det här inlägget är inte längre aktuellt. Den senaste informationen (17 juni) finns här.

Efter ett möte mellan EU:s inrikesministrar på fredagen ökade hoppet om att UD ska ändra sin reseavrådan tidigare än 15 juli. Samtidigt uppdaterade den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA sin lista över flygplatser i områden med stor risk för spridning av Covid-19. Sverige är ett av åtta länder i Europa som har flygplatser med på listan, som Grekland använder för att avgöra vilka flygplatser som beläggs med särskilda restriktioner från 15 juni.


Reseavrådan kan avskaffas tidigare

På fredagen höll EU:s inrikesministrar ett möte om resandet inom EU och optinmismen är stor att resandet inom Schengenområdet ska kunna normaliseras ”om några veckor”.

När jag lyssnar till diskussionen i dag så tror jag personligen att vi är tillbaka till ett fungerande Schengen-område senast i slutet av juni. Jag tror att både hälsosituationen och det politiska läget tillåter det”, sade Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson på en presskonferens efter mötet, enligt SVT.

Booking.com

Ett villkor för att vi ska få ett ”fungerande Schengen-område” är att UD ändrar sin reseavrådan, så att länderna i Schengen inte längre omfattas av den. Därför väcker Ylva Johanssons uttalande hopp om att regeringen ändrar avrådan innan 15 juli.

Så här sade utrikesminister Ann Linde 13 maj, när UD:s avrådan förlängdes till 15 juli: ”UD ser löpande över grunderna för beslutet, vilket kan förlängas, förändras eller hävas innan den 15 juli”.

SAS meddelade på fredagen att de kommer att börja flyga till Aten och Thessaloniki i juni. Redan i morgon, lördag, går det att flyga till Aten.

Åtta länder har flygplatser på listan

Det är inga stora förändringar som har gjorts på EASA:s lista sedan den förra uppdateringen 27 maj. Åtta länder i EU, Schweiz, Norge, Island och Storbritannien har en eller flera flygplatser på listan, som gäller från 5 juni:

 • Sverige, alla flygplatser i Stockholmsregionen (Arlanda, Bromma, Skavsta)
 • Belgien, alla flygplatser
 • Frankrike, alla flygplatser i följande regioner
  • Ile-de-France (Parisområdet)
 • Italien, alla flygplatser i följande regioner:
  • Emilia Romagna
  • Lombardiet
  • Piemonte
 • Nederländerna, dessa flygplatser:
  • Amsterdam Schiphol Airport
  • Eindhoven Airport
  • Maastricht Aachen Airport
  • Rotterdam The Hague Airport
 • Polen: Katowice Airport (EPKT)
 • Portugal, dessa flygplatser:
  • Francisco Sá Carneiro Airport (Porto)
  • Lisbon Portela Airport
 • Spanien, alla flygplatser i följande regioner:
  • Castile och Leon
  • Castilla-La Mancha
  • Katalonien
  • Madrid

Sammanfattning av läget 5 juni

Observera att denna sammanställning bara säkert gäller svenska medborgare bosatta i Sverige. Övriga hänvisas till Greklands och det egna hemlandets ambassader. Denna information gäller vid publiceringstillfället 3 juni och kan ändras när som helst.

Före 15 juni

nternationellt flyg tillåts bara till Atens flygplats. Alla besökare testas vid ankomsten och måste sedan stanna över natten på ett utvalt hotell. Om testet är negativt får du sätta dig själv i karantän i sju dagar.

Personer som inte har bostad i Grekland är skyldiga att, under karantänperioden, stanna i deras tillfälliga bostad, hos släkting eller bekant eller hotell, utom i de fall där vistelsen i Grekland gäller för en mindre period, i detta fall gäller den tillfälliga restriktionen för denna period. Grekiska myndigheter har rätt att begära adressuppgifter vid ankomst till landet. EASAs listan uppdateras kontinuerligt.

Om testet är positivt sätts du i övervakad karantän i 14 dagar. Detta gäller alla länder och regioner.

15-30 juni

Internationellt flyg tillåts till Atens och Thessalonikis flygplatser. Om du kommer från en flygplats som inte finns på den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA:s lista över flygplatser i drabbade områden (se ovan) så tillämpas bara slumpvisa tester vi ankomsten.

Det är alltså inte avreselandet som avgör, det är avreseflygplatsen. Det innebär att resenärer från en del flygplatser, exempelvis i Sverige, blir insläppta utan karantän, medan andra inte blir det.

Resor landvägen över gränsen från Albanien, Nordmakedonien och Bulgarien kommer att tillåtas från 15 juni. Besökare kommer att väljas ut för slumpvisa tester.

Om du flyger från en flygplats som finns på EASA:s lista kommer du att testas vid ankomsten och måste sedan stanna över natten på ett utvalt hotell. Om testet är negativt får du sätta dig själv i karantän i sju dagar.

Personer som inte har bostad i Grekland är skyldiga att, under karantänperioden, stanna i deras tillfälliga bostad, hos släkting eller bekant eller hotell, utom i de fall där vistelsen i Grekland gäller för en mindre period, i detta fall gäller den tillfälliga restriktionen för denna period. Grekiska myndigheter har rätt att begära adressuppgifter vid ankomst till landet. EASAs listan uppdateras kontinuerligt.

Om testet är positivt sätts du i övervakad karantän i 14 dagar.

1-15 juli

Greklands ambition är att släppa in alla EU-medborgare från 1 juli, men det är åter EASA:s bedömning som gäller. För flygplatser i regioner som till dess inte har fått kontroll över smittspridningen kommer reglerna om provtagning och karantän att kvarstå.

Passagerartrafik sjövägen kommer att tillåtas, med slumpvisa tester.

Från 15 juli

Om UD tar bort reseavrådan till Grekland 15 juli är det fritt fram att åka till Grekland, även om risken för karantän finns kvar.

Land- och sjövägen

Med reservation för ändringar, som det brukar heta.

Till slut

Grekland All Exclusive har beslutat att inte bistå med råd och information till människor som vill ta sig till Grekland trots UD:s avrådan. Det som står här är nyheter, inte råd och rekommendationer till Greklandsresenärer. Vill du resa tidigare så är det upp till dig, men då måste du själv försäkra dig om att det fungerar Ett land kan besluta att stänga gränsen med en dags varsel, det kan vara just det land du skulle ha mellanlandat i på väg till Grekland.

5 reaktioner till “Nyheter om sommarens Greklandsresor

 • 6 juni, 2020 kl. 09:02
  Permalink

  Om någon testas positivt, hur hanteras det? Var blir karantänen? Vem betalar?

  Svar
 • 5 juni, 2020 kl. 17:15
  Permalink

  Hej, Ingen kommentar men en fråga. Vet du om man kan sitta i karantän e eget boende om man har det?

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: