fbpx

Detta gäller när UD häver reseavrådan till Grekland

En del av innehållet i den här artikeln är inte längre aktuellt. Den senaste informationen, från 21 juni, hittar du här.

Som Grekland All Exclusive kunde berätta redan förra fredagen beslutar regeringen att häva reseavrådan till tio länder redan 30 juni. Det innebär att den som reser till Grekland det datumet har ett gällande skydd i sin reseförsäkring.

Nu återstår att se om Grekland kommer att avskaffa karantänsreglerna för flygresenärer från Stockholmsområdet från samma datum.

Efter ett möte mellan EU:s inrikesministrar förra fredagen ökade hoppet om att UD skulle ändra sin reseavrådan tidigare än 15 juli. Samtidigt uppdaterade den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA sin lista över flygplatser i områden med stor risk för spridning av Covid-19.

Booking.com

Sverige är ett av åtta länder i Europa som har flygplatser med på listan, som Grekland använder för att avgöra vilka flygplatser som är belagda med med särskilda restriktioner från 15 till 30 juni.

Utrikesministern sade redan när UD:s reseavrådan förlängdes att den kunde komma att ändra och efter toppmötet i EU blev det ganska uppenbart att så skulle ske.


Åtta länder har flygplatser på listan

Det är inga stora förändringar som har gjorts på EASA:s lista sedan den förra uppdateringen 27 maj. Åtta länder i EU, Schweiz, Norge, Island och Storbritannien har en eller flera flygplatser på listan, som gäller från 5 juni:

 • Sverige, alla flygplatser i Stockholmsregionen (Arlanda, Bromma, Skavsta)
 • Belgien, alla flygplatser
 • Frankrike, alla flygplatser i följande regioner
  • Ile-de-France (Parisområdet)
 • Italien, alla flygplatser i följande regioner:
  • Emilia Romagna
  • Lombardiet
  • Piemonte
 • Nederländerna, dessa flygplatser:
  • Amsterdam Schiphol Airport
  • Eindhoven Airport
  • Maastricht Aachen Airport
  • Rotterdam The Hague Airport
 • Polen: Katowice Airport (EPKT)
 • Portugal, dessa flygplatser:
  • Francisco Sá Carneiro Airport (Porto)
  • Lisbon Portela Airport
 • Spanien, alla flygplatser i följande regioner:
  • Castile och Leon
  • Castilla-La Mancha
  • Katalonien
  • Madrid

Sammanfattning av läget 17 juni

Observera att denna sammanställning bara säkert gäller svenska medborgare bosatta i Sverige. Övriga hänvisas till Greklands och det egna hemlandets ambassader. Denna information gäller vid publiceringstillfället 3 juni och kan ändras när som helst.

15-30 juni

Internationellt flyg tillåts till Atens och Thessalonikis flygplatser. Om du kommer från en flygplats som inte finns på den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA:s lista över flygplatser i drabbade områden (se ovan) så tillämpas bara slumpvisa tester vi ankomsten.

Det är alltså inte avreselandet som avgör, det är avreseflygplatsen. Det innebär att resenärer från en del flygplatser, exempelvis i Sverige, blir insläppta utan karantän, medan andra inte blir det.

Resor landvägen över gränsen från Albanien, Nordmakedonien och Bulgarien kommer att tillåtas från 15 juni. Besökare kommer att väljas ut för slumpvisa tester.

Om du flyger från en flygplats som finns på EASA:s lista kommer du att testas vid ankomsten och måste sedan stanna över natten på ett utvalt hotell. Om testet är negativt får du sätta dig själv i karantän i sju dagar. Undantag kan medges om du har ett mindre än 48 timmar gammalt testresultat som visar att du inte bär på smittan.

Personer som inte har bostad i Grekland är skyldiga att, under karantänperioden, stanna i deras tillfälliga bostad, hos släkting eller bekant eller hotell, utom i de fall där vistelsen i Grekland gäller för en mindre period, i detta fall gäller den tillfälliga restriktionen för denna period. Grekiska myndigheter har rätt att begära adressuppgifter vid ankomst till landet. EASAs listan uppdateras kontinuerligt.

Om testet är positivt sätts du i övervakad karantän i 14 dagar.

1-15 juli

Greklands ambition är att släppa in alla EU-medborgare från 1 juli, men det är åter EASA:s bedömning som gäller. För flygplatser i regioner som till dess inte har fått kontroll över smittspridningen kommer reglerna om provtagning och karantän att kvarstå.

Passagerartrafik sjövägen kommer att tillåtas, med slumpvisa tester.

Land- och sjövägen

Med reservation för ändringar, som det brukar heta.

Till slut

Grekland All Exclusive har beslutat att inte bistå med råd och information till människor som vill ta sig till Grekland trots UD:s avrådan. Det som står här är nyheter, inte råd och rekommendationer till Greklandsresenärer. Vill du resa tidigare så är det upp till dig, men då måste du själv försäkra dig om att det fungerar Ett land kan besluta att stänga gränsen med en dags varsel, det kan vara just det land du skulle ha mellanlandat i på väg till Grekland.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: