fbpx

Nu öppnar Grekland – vad gäller?

När detta skrivs är det bara en dag kvar tills det åter blir tillåtet med direktflyg mellan Sverige och Grekland. Många har redan tagit sig dit genom flygbyten, bilresor eller annat bök. Hur är det att vara besökare i ett land som slåss med näbbar och klor mot Covid-19? Här har vi samlat allt vi tror att du behöver veta. Artikeln gäller dig som flyger direkt från Sverige. En del ytterligare information finns här.


Generellt

De grekiska reglerna är väldigt lika de svenska, eftersom de baseras på vetenskapliga rön. Men det finns två viktiga undantag:

 1. I Sverige är det bara företagen (främst i besöksnäringen) som kan straffas om de bryter mot reglerna som ska förhindra smittspridning. I Grekland är det inte rekommendationer utan lag. Tusentals har fått böta för att de har brutit mot reglerna.
 2. I Grekland tror man på ansiktsmasker. De är obligatoriska på många platser inomhus. Det kan kosta 150 euro att strunta i det.

Du ska ha ansiktsmask i kollektivtrafiken, på båtar, flygplatser och terminaler, i butiker och på många andra offentliga platser inomhus. Om du bryter mot förbudet riskerar du att få böta 150 euro.

Från och med lördag 1 augusti utvidgas kravet till att gälla i princip alla offentliga platser inomhus, även kyrkor.

Booking.com

Du ska hålla minst 1,5 meters avstånd till andra människor och sällskap, på en del platser, som vid poolen, är det två meter som gäller.

Använd kreditkort, gärna kontaktlöst. Alla utom taxibilar måste acceptera kreditkort.

Om du blir tillsagd av en polis att flytta på dig från exempelvis en strand är det bara att lyda. Annars kan du hamna på stationen och du kommer garanterat att få böta. Polisen har väldigt tydliga instruktioner.

Många greker är livrädda för svenskar just nu. Respektera det. Det finns greker som struntar i reglerna, det betyder inte att du också kan göra det. Greker är bra på att få människor att känna sig välkomna, de är också bra på att få oss att känna oss ovälkomna.

Avresan

Om du reser till Grekland före 31 augusti måste du fylla i en blankett kallad PLF (Passenger Locator Form) online senast 24 timmar innan du anländer till landet. Du hittar blanketten här. Du får sedan ett svar med en QR-kod som du måste visa upp när du landar. Den kommer oftast kvällen innan avresan. Du kan ha svaret i mobilen eller som en utskrift. All information om vad som gäller finns här (engelska).

Du måste ha munskydd från det du kliver in på flygplatsen i Sverige tills du kliver ut från flygplatsen i Grekland. Du kommer att bli väl påmind om detta av skyltar, högtalarupprop och personal. Om du vill komma fram, gör som du blir tillsagd!

Ankomsten

QR-koden avgör om du måste testas när du landar. Tidigare testades alla som kom från Sverige, men det tycks inte vara så längre. När du har lämnat ditt test kan åka hem eller till din förbokade inkvartering (som du har uppgett i din PLF). Du behöver inte längre sitta i katantän och vänta på provsvar, men du ska vara försiktig. Om du inte har fått svar efter ett dygn så kan du räkna med att ditt provsvar är negativt. Myndigheterna kontaktar numera bara dem som testar positivt. Läs mer här (engelska). 

Från flygplatsen

Om du åker buss eller taxi från flygplatsen måste du ha munskydd. Desinficera händerna innan du går ombord. Bussar och taxibilar har begränsad kapacitet för att undvika smitta.

På inkvarteringen

Incheckningen är flyttad till tidigast klockan 15.00 och utcheckningen till 11.00, för att hotellet ska hinna desinficera rummen mellan gästerna. Du kommer att mötas av mycket plexiglas, handsprit och instruktioner.

Räkna med att ditt hotellrum är betydligt mer sterilt än du kanske är van vid. Prydnadsföremål, tidningar, böcker och annat ska vara bortplockade. Du kan bli tvungen att själv bädda din säng och byta handdukar. Du får inte ta emot besökare på rummet.

Alla inkvarteringar (hotell, pensionat, hyresrum, campingar…) måste ha avtal med en läkare och en rutin för att isolera gäster med konstaterad eller misstänkt Covid-19.

I restaurangen

Du kommer att känna igen dig från Sverige. Minst 1,5 meter mellan gästerna (utom sällskap).

I butiken

Alla måste ha ansiktsmask i alla butiker. Varje butik har ett maximalt antal kunder som får vistas där samtidigt, så var beredd på att köa utanför.

Vid poolen

Det ska vara minst två meter mellan gästerna. Solstolar, bord, menyer och annat måste desinficeras mellan varje gäst.

På stranden

På organiserade stränder gäller i princip samma regler som vid poolen. Det ska vara minst fyra meter mellan parasollerna och högst två personer får ligga under varje parasoll (gäller inte familjer med barn). Det är obligatoriskt att lägga en handduk på solstolen. Serveringarna får inte erbjuda sittplatser.

På båten

Du måste ha munskydd och hålla avstånd (1,5 meter) överallt, såväl på däck som inomhus. Alla båtar har begränsad kapacitet, så det kan bli svårt att få plats.

På turistbussen

Bussarna får bara vara halvfulla. Du ska ha ansiktsmask och desinficera händerna innan du stiger på.

Hyrbilar

Alla hyrbilar måste desinficeras mellan varje kund.

Hos frisören

Du måste beställa tid och du måste ha ansiktsmask, så skäggtrimmningen får du klara av själv.

Prenumerera så missar du inga nyheter

3 reaktioner till “Nu öppnar Grekland – vad gäller?

 • 19 juli, 2020 kl. 16:34
  Permalink

  Hotellpersonal och inkastare är knappast representativa för Greklands befolkning.

  Svar
 • 19 juli, 2020 kl. 15:53
  Permalink

  Fast det där att man måste vänta på hotellet i 24 timmar hade väl grekerna lättat? Nu är väl kravet bara att man ska iakta försiktighet och inte röra sig allt för långt från hotellet men nu är det alltså möjligt att tex besöka stranden redan de första 24 timmarna. Sen hade de väl tagit bort maskkravet i köpcentra? https://greklandallexclusive.com/2020/07/08/grekerna-kastar-masken/

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: