fbpx

Bara två promille av Greklandsturisterna hade Covid-19

När den grekiska turistsäsongen hade varit igång i tre veckor hade 127 900 Covid-19-tester geomförts bland de ankommande. Av dessa var det 295, eller två promille, som visade positivt resultat. Tre fjärdedelar av dem kom landvägen, enligt GTP News. Kanske kan dessa siffror dämpa den värsta rädslan och moralpaniken?


Av de som testades positivt under perioden 1-21 juli kom 87 landvägen från Serbien, 63 från Bulgarien, 61 från Rumänien och 23 från Albanien. Därtill kom 26 med flyg från USA. Någon uppgift om smittade svenskar finns inte.

Inflödet landvägen fick den grekiska regeringen att snabbt stänga alla gränsövergångar utom en och kräva att alla ankommande uppvisar ett högst 72 timmar gammalt, negativt Covid-19-test.

Detta kanske kan dämpa rädslan och moralpaniken, som framför allt har riktats mot svenskar. Grekerna har redan tröttnat på att vara rädda för svenskar. Oro för ekonomin och för ett eventuellt krig mot Turkiet har tagit över.

Booking.com

Norsk moralpanik

Värre är det i vårt västra grannland Norge. När Grekland All Exclusive i helgen delade den här artikeln i en grupp som främst har norska charterturister bland medlemmarna blev det ett herrans liv. Att svenskar skulle bli insläppta i Grekland var inte populärt.

Norska reaktioner på beslutet att släppa in svenskar i Grekland.

I flera kommentarer kan vi läsa att det inte blir någon tur till Kreta i år, när man riskerar att stöta på svenskar. Att många av dem som först bordar planen från Sverige till Grekland är grekiska ungdomar, som har flytt arbetslösheten i hemlandet, tycks ingen reflektera över. Inte heller det faktum att alla som kommer från Sverige testas när de landar tycks ändra denna ”ogästvänlighet by proxy”, där man talar om att svenskar inte är välkomna till ett annat land än sitt eget. Även om det bara rör sig om en handfull av de omkring 10 000 medlemmarna i gruppen så är faktiskt alla kommentarer och reaktioner negativa De enda tummarna upp kommer från svenskar.

Alla svenskar testas, inga norrmän testas

Ilskan börjande faktiskt bubbla i mig till slut. Hur kunde de här människorna sätta sig till doms över Greklands regering och hur kunde de strunta i att Grekland är i desperat behov av turistintäkter? Varför ville de skylta offentligt med sin faktaresistens? Jag kunde till slut inte låta bli att kommentera, den kommentaren blev den hittills sista:

Tillbaka till krisåren

Nu är det länge sedan oron för ekonomin gick om oron för Covid-19 i de grekiska opinionsmätningarna. Målkonflikten mellan att hindra smittan och att lindra en ekonomisk kollaps har hittills balanserats med åtgärder som att stoppa svenskar men öppna för de största turistmarknaderna, som Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Utbrotten på Balkan tvingade regeringen att införa obligatoriska tester för alla, något som får svåra ekonomiska konsekvenser i norra Grekland.

Enligt finansministern har kampen mot pandemin hittills kostat statskassan 24 miljarder euro, men det är bara början. Ytterligare 15 miljarder euro finns i beredskap, upplånade och klara. Efter tre år med budgetöverskott hamnar landet nu på underskott i klass med de värsta krisåren 2008-2013.

När detta skrivs är det bara tre dagar kvar innan vi landar i Chania. Det ska bli intressant att se hur vi blir mottagna. Vad säger våra vänner? Hur kommer bagaren, grönsakshandlaren och fiskhandlaren att reagera när vi kommer cyklande? Kommer grannarna att låta oss klappa deras katt? Vad de norska turisterna i stan tycker bekymrar oss föga. Det är väldigt sällsynt att vi träffar på dem, utom när vi besöker den enda restaurangen i Chania där ägarna pratar norska. Vi kan avstå från att gå dit, så slipper vi skrämma upp norrmännen. Den förort de brukar bo i har vi inte besökt på 30 år.

Prenumerera!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: