fbpx

Kontanterna på reträtt i Grekland

Loading...

Kan man betala med kort överallt i Grekland? För några år sedan var svaret på frågan nej, i dag är det ”ja nästan, men ibland kan det vara bra att betala kontant ändå. Det är en vanlig fråga, som tyvärr inte har ett enkelt svar. Här är en liten vägledning.


Två vanliga perspektiv bland turister i Grekland:

”Jag betalar med kort överallt. Jag vill inte bidra till skattefusk, eftersom det är Greklands största problem.”

”Jag betalar kontant, eftersom många greker har väldigt ont om pengar och många småföretagare skulle gå under om de tvingades skatta för alla intäkter”.

Båda är faktiskt rätt, åtminstone delvis. Skattefusk är ett stort problem i Grekland, som har minskat i takt med att grekerna börjat betala med kort. Samtidigt är många småföretagare så hårt klämda mellan vikande försäljning och höjda skatter att de aldrig skulle överleva om varenda krona beskattades. De grekiska skatterna är numera uppe på svenska nivåer.

Du väljer

Hur du själv agerar är alltså valfritt. Om du tycker att det är viktigt att hålla på principerna så ska du betala med kort. Om du tycker att man kan ta seden dit man kommer kan man betala kontant. Vi betalar med kort ibland och kontant ibland. Det beror på var vi är, hur mycket det kostar och hur mycket kontanter vi har. Däremot accepterar vi inte när folk försöker lura oss att betala kontant genom att hävda att kortläsaren är trasig eller liknande. Ömsesidig respekt är en viktig princip. Behandla andra som du vill bli behandlad själv, helt enkelt.

Bara för några år sedan var Grekland ett av de länder i EU som var mest beroende av kontanter. I dag har det skett en dramatisk förändring, som inte alla, vare sig greker eller turister, har hängt med i.

Sedan några år tillbaka är det lag på att alla måste acceptera kort som betalmedel. Det gäller caféet, butiken, restaurangen, tandläkaren, advokaten, elektrikern… i stort sett alla överallt. Det finns undantag. Bussar, taxibilar, kiosker och gatumarknader innefattas ännu inte fullt ut av lagen. Samtidigt finns det många bussföretag, taxibilar, kiosker och gatumarknader som accepterar kort.

Många egenföretagare

Väldigt många greker är egenföretagare. Det betyder i praktiken att de har en svart och en vit ekonomi. Restauranger på små öar och i avlägsna byar serverar mat på egna råvaror och gör eget vin. De betalar inte lön till någon, familjen delar på sedlarna i kassalådan.

När lagen om kortterminaler infördes 2017 skaffade en halv miljon näringsidkare terminaler, eftersom det kostade 1 500 Euro att låta bli. Men det skulle sedan visa sig att många av dem bara ville slippa böta, de har i stort sett aldrig använt dem. Det gäller i synnerhet hantverkare, läkare, advokater och andra i tjänstesektorn.

Starkt motstånd

Det finns förstås motståndsfickor, som alltid i Grekland. Invånarna i små byar och avlägsna öar som saknar bankkontor hävdar att lagen inte gäller där. Det gör den, även om alla struntar i att följa den. Risken att åka fast är i princip noll. Om du inte vill acceptera det så ska du nog semestra någon annanstans. Greker är bra på att skapa god stämning, de är lika bra på att skapa dålig stämning.

Kö till bankomaten sommaren 2015. Foto: John Göransson.

Genombrottet för kortbetalningar i Grekland har gått i tre steg:

Valutarestriktionerna

När Syrizaregeringen 2015 utlyste folkomröstning stängde de bankerna och satte ett tak för bankomatuttag på 60 euro om dagen. Detta  skapade rusning för att skaffa kortterminaler. De flesta hade redan kort, men de använde dem mest i bankomaterna. I dag går det ungefär två kort på varje grek.

Jakten på skattefuskare.

Syrizaregeringens recept för att förbättra statens ekonomi handlade enbart om skatter. En rad skattehöjningar och åtgärder mot skattefusk introducerades på kort tid. Kampen mot kontanter var en viktig del. Två viktiga lagar instiftades: att alla måste acceptera kort, dels att inga större köp får göras med kontanter. Man införde till och med en högre skattesats för kontantintäkter.

Pandemin

Den grekiska regeringens åtgärder mot Covid-19 ledde till ett våldsamt tekniksprång. E-handeln sköt i höjden och folk började undvika kontanter. De grekiska bankerna höjde tillfälligt gränsen för kontantlösa köp utan pinkod till 50 euro. Folk bande sig snabbt vid att betala även små belopp med kort, för att slippa ta i sedlar och mynt.

Långt ifrån kontantlöst

Det är fortfarande alldeles för tidigt för att kalla Grekland ett kontantlöst samhälle. I dag är läget i Grekland ungefär som det var i Sverige vid millennieskiftet. Alla har kort och alla använder dem. Men det är fortfarande kö till bankomaterna och de flesta ser det nog som lite otrevligt att dra fram kortet för att betala på kvarterskrogen.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: