fbpx

Grekland förlänger ”nödåtgärderna” med två veckor

Många hade hoppats att de nyligen införda ”nödåtgärderna” för att hejda coronaviruset skulle avskaffas 1 september, som regeringen aviserade när de infördes. Men på fredagskvällen kom beskedet att de kommer att vara kvar i ytterligare två veckor. Beskedet släckte den sista strimman hopp för många i de normalt turisttäta områden som har drabbats.


Nödåtgärderna, som gäller i flera delar av Grekland, som Mykonos och Chania (där vi befinner oss), innebär att alla måste ha munskydd både inomhus och utomhus. Folksamlingar med fler än nio personer är förbjudna. Marknader och andra events är stoppade. Högst fyra personer får sitta vid samma restaurangbord, sex om de ingår i samma kärnfamilj. På många andra platser, som Aten och Thessaloniki, råder en mjukare variant som innebär att alla uteställen måste ha stängt mellan midnatt och 07:00. Så är det givetvis här också. På lördagen fogades dessutom Lesbos och några andra platser till listan.

En del gör goda affärer

Greklands regering konstaterar att det framför allt är unga som smittas och att många av dem är symptomfria. Eftersom många har blivit smittade på semestern uppmanas alla som har varit bortresta att sätta sig i karantän när de kommer hem och, framför allt, att inte besöka sina mor- och farföräldrar. Smittan sprider sig nu snabbt på äldreboenden i Grekland.

Denna fantastiska dam hade munskyddet på när hon badade: ”Saltvattnet är bra för mina fötter”, berättade hon för oss när hon kom upp. Foto: John Göransson.

Lokalbefolkningen är inte glad, i synnerhet inte de tusentals människor som får sina inkomster från turismen. Samtidigt ser vi att de bästa restaurangerna gör goda affärer. De turister som finns i stan unnar sig uppenbarligen att äta gott, nu när nattlivet är helt avskaffat.

Booking.com

Vi åt lunch på The Five nere vid Nea Chorastranden. De unga ägarna Kleopatra och Nikos öppnade sin restaurang sent förra sommaren och hade det riktigt tufft, med nedstängning och stängda gränser, fram till mitten av juli. Då släppte det och nu är det full fart. ”Jag önskar att jag hade ett extra par ben”, skämtar Nikos bakom sitt munskydd när han flänger förbi. Jag beklagar mig lite över att vi nu måste ha munskydd även utomhus. ”Det har vi haft i flera månader nu, så jag har vant mig”, säger Klepoatra.

Middag hos Miltos på Colombo. Foto: John Göransson.

Nästa dag äter vi middag på Colombo i Gamla Stan. Ägaren Miltos sliter med att servera på den fullsatta restaurangen, hans pappa Michailis svettas i köket. Även Miltos hade en tuff start på säsongen, han var ytterst nära att tvingas ge upp sitt livsverk när gästerna plötsligt började strömma till. ”Om jag bara kan få två veckor till så klarar vi vintern, annars vet jag inte hur det går”, säger han. Han säger att han ligger på ungefär 90 procent av fjolårets omsättning, ”Det är rätt otroligt, med tanke på hur få turister det är i stan”, säger han.

God mat i stället för nattliv

Egentligen är det kanske inte så konstigt. Ett normalt år är det många turister som trycker i sig en enkel middag för att i stället lägga pengarna på nöjesliv. Nu går man ut och äter gott, då väljs restaurangen med större omsorg. The Five är etta på Tripadvisors lista över drygt 400 restauranger i Chania, av 64 recensenter säger 61 ”Excellent” och 3 ”Very good”. Colombo är femma. Båda har förstås toppbetyg även på Facebook och Google Maps.

På vägen hem passerar vi vår granne utanför hans turistshop. Han har haft urusel omsättning i sommar och nu är reserverna tömda. ”Vår äldsta dotter fick just veta att hon har kommit in på universitetet i en annan del av Grekland. Men om inte universitetet hjälper henne med fri bostad så kommer vi nog inte att ha råd att låta henne åka. Ett rum kostar minst 300 euro i månaden och de pengarna har vi helt enkelt inte nu. Kanske nästa år”, säger han dystert. Vi tycker verkligen om våra grannar, så vi går hem med tunga steg.

Semi lock-down

Många i lokalbefolkningen kallar det som nu sker för ”semi lock-down” och tycker att det vore bättre att stänga helt. Men det har regeringen inte råd med, då måste staten betala lön för alla som blir permitterade. Nu förväntas alla hanka sig fram, trots att förutsättningarna har ändrats radikalt. Det finns också många uppgifter om hur lagen om ”munskydd överallt” ska tolkas. I bilen? På stranden? På skogspromenaden? Lokalpressen gjorde härom dagen ett försök att räta ut frågetecknen, men artikeln väckte fler frågor än den besvarade.

Kritik efter krönika

Härom dagen publicerade Grekland All Exclusive den här krönikan från Chania. Den mötte en hel del starka reaktioner i sociala medier. Det är helt OK, en fri debatt är viktig i ett demokratiskt samhälle. Men en del kommentarer var så otrevliga och osakliga att det är på plats med några kommentarer.

Många sade saker i stil med ”hur kan du uttala dig om detta, Sverige har ju klarat pandemin mycket sämre än Grekland”.

Sverige nämns på ett enda ställe i krönikan: ”Medelåldern bland de smittade har sjunkit stadigt och är nu 39 år. De flesta som dör är däremot äldre, medianåldern är 67 år. Det påminner om i Sverige, men i Sverige är de som dör ännu äldre, över 80 år.” Det är alltså en ren faktauppgift. Ingenstans i krönikan står att Sverige har hanterat pandemin bättre (eller sämre) än Grekland.

Jag beskylldes också för att krönikan bara innehåller åsikter och inga fakta. Att jag bara har suttit och tyckt, utan att ha gjort research. Det citerade stycket ovanför är fakta, inhämtad genom research. Jag hittar sex researchbaserade uppgifter i texten. En av dem är baserad på en egen undersökning, en av dem är försedd med ett egenproducerat diagram baserat på uppgifter från den Europeiska smittskyddsmyndigheten, resten kommer från myndigheter eller grekiska medier. Artikeln innehåller också flera citat från människor jag har pratat med i Chania.

”Covid kom med utlänningarna”

En annan vanlig kommentar är att det är utlänningarna som har tagit med sig Covid-19 till Grekland, att det var beslutet att släppa in turisterna som orsakade ökningen. Det finns ingenting i statistisken som tyder på det. Ungefär 10 procent av de konstaterade fallen upptäcks vid gränskontrollerna (just de fallen är de ”bästa”, eftersom de inte hinner sprida smittan innan de upptäcks och hamnar karantän). Ungefär 15 procent härrör från resor inom Grekland. Eftersom de fallen inte upptäcks förrän de insjuknar (om de ens gör det) så hinner de sprida smittan betydligt mer. Det är dessutom logiskt att en smittad turist på en All Inclusive i en förort till Chania inte sprider smittan lika mycket i samhället som en 30-årig atenare på partysemester i centrala Chania.

Varför så starka reaktioner?

Varför reagerade en del så starkt på den här krönikan? förmodligen för att den inte okritiskt hyllar Greklands regering och det grekiska folket utan ställer frågor och släpper fram kritiska röster (medierna i Grekland är också fulla av kritiska röster just nu). Grekland All Exclusive är en produkt av kärlek till Grekland. Men det är inte machokulturen, konspirationsteoretikerna eller den blinda nationalismen vi älskar. Som tur är är det ganska enkelt att hålla sig undan sådant, eftersom de flesta greker vi känner är öppna, rationella och självreflekterande människor. De förstår värdet av att kunna framföra kritik och ställa frågor utan att mötas av hätska och hatiska kommentarer.

En del av reaktionerna var så obehagliga att jag valde att blocka avsändarna. Yttrandefriheten innebär inte att man får säga vad som helst till vem som helst, när som helst. Vi har också rätt att lägga på luren eller klicka på ”blockera” när den vi talar med blir otrevlig och hotfull.

Covid-19 är ingen tävling, jämförelser mellan länder är ofta missvisande och meningslösa, eftersom förutsättningarna är så olika. Ändå tänker jag leverera en, nämligen den senaste jämförbara statistiken (28 augusti) från respektive smittskyddsmyndighet:

Covid-läget just nu i Grekland och Sverige

Insjuknade och döda i Covid-19 Grekland Sverige
Antal döda i Covid-19 senaste dygnet 5 1
Antal konstaterade fall senaste dygnet 270 60
Antal i intensivvård senaste dygnet 35 21
Antal döda per 100 000 de senaste 14 dagarna 0,3 0,2
Antal konstaterade fall per 100 000 de senaste 14 dagarna 29,4 31,9
Totalt antal döda i Covid-19 251 5 820
Totalt antal insjuknade i Covid-19 9 531 83 898
Dödlighet (antal döda/antal insjuknade) 2,6% 6,9%
Källor: Folkhälsomyndigheterna i Sverige och Grekland samt den europeiska smittskyddsmyndigheten ESDC. Sammanställng: Grekland All Exclusive.

Tre ganska säkra slutsatser går att dra utifrån, siffrorna: Den första är att smittan har en avtagande trend i Sverige, medan den har en ökande trend i Grekland. Detta kan naturligtvis ändras, men de senaste veckorna siffror har trenden varit tydlig. Den andra slutsatsen är att dödlighten i Covid-19 är mer än dubbelt så hög i Sverige, där 6,9 procent av de insjuknade har dött, mot i Grekland, där siffran är 2,6 procent. Det är här vi ser konsekvenserna av att så många av de döda i Sverige befann sig i äldreboenden eller hade hemtjänst. Enligt Socialstyrelsen rör det sig om nästan tre fjärdedelar, 47% i äldreboende och 26% med hemtjänst. Den tredje är att Greklands snabba åtgärder mot smittspridningen hade effekt, eftersom så få människor har dött eller insjuknat.

Vad vi däremot inte vet är vad som händer härnäst. Några frågor som statistiken inte kan svara på:

 • Går det att hejda smittan i samhället, eller ska vi fokusera på att skydda dem som har störst risk att dö, till dess det finns ett vaccin?
 • Kommer Grekland att ”komma ikapp” länder som Italien, Spanien, Sverige och Storbritannien, eller kommer de att slippa göra det?
 • Vilka hälsoeffekter (självmord, barnadödlighet, undernäring, missbruk…) kommer de ekonomiska effekterna av Greklands respektive Sveriges pandemibekämpning att leda till?
 • Kommer Greklands ”nödåtgärder” att hejda smittspridningen, eller kommer de att visa sig att de var meningslösa?

Kanske har vi svaren på de frågorna nästa år. Eller så dröjer det längre.

5 reaktioner till “Grekland förlänger ”nödåtgärderna” med två veckor

 • 29 augusti, 2020 kl. 18:48
  Permalink

  Tack för dina inlägg! Uppskattar dom mkt!! Med vänlig hälsning, Pia

  Svar
 • 29 augusti, 2020 kl. 14:53
  Permalink

  Tack för bra läsning 🤩 Tycker det är bra att kunna följa utvecklingen i Grekland. Du får gärna skriva om hur det går med Turkarna också.

  Svar
  • 29 augusti, 2020 kl. 17:14
   Permalink

   Själv bor jag sedan 5 år i en liten by utanför Kissamos och mycket av det du beskriver stämmer väl överens med mina egna erfarenheter här i Kissamos, även om Chania är mer en ”partystad” än Kissamos.

   Jag läser dina inlägg med intresse. Du skriver sakligt och informativt👌Fortsätt på den inslagna linjen John, du gör det bra👊
   Dessutom gillar jag dina tips om bra restauranger och utflyktsmål👍

   Svar
  • 29 augusti, 2020 kl. 17:38
   Permalink

   Då drar jag på mig ännu mer hatkomnentarer, oavsett vad jag skriver.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: