fbpx

Sverige är gult när EU:s nya reseregler införs

Nu har EU-länderna kommit överens om ett gemensamt system för reserestriktioner mellan länderna. En karta med ”trafikljus-system” införs, där resor mellan ”gröna” regioner ska kunna ske helt fritt, medan resenärer från ”gula” och ”röda” regioner omfattas av restriktioner som länderna själva beslutar om, exempelvis karantän eller negativt PCR-test. Hela Sverig hamna på gult och omfattas av inga eller lätta reserestriktioner. De grekiska myndigheterna meddelar samtidigt att den obligatoriska PLF-blanketten kommer att finnas kvar åtminstone till 25 oktober.

Uppdaterad 15 oktober, 11:00


Kartan ska uppdateras varje vecka av det europeiska smittskyddsinstitutet EDCD. Bedömningskriterierna ska vara antalet smittade per 100 000 de senaste 14 dagarna, andelen testade som testat positivt och antalet genomförda tester per 100 000 den senaste veckan. Detta för att länder som testar många inte ska ”straffas” för att de redovisar många smittade. Information om vad som gäller för olika länder kommer att finnas här. Observera att de nya färgkoderna och reglerna inte har kommit på plats ännu, informationen på sidan visar vad som gäller just nu. Även Norge och Island omfattas av de nya bestämmelserna.

Exakt vilka restriktioner som ska genomföras, karantänsregler eller obligatoriska tester, är upp till varje land att bestämma. Men principen är att för de ”gröna” länderna, som är väldigt få i dag, ska inga restriktioner få förekomma och det måste vara tydlig skillnad mellan ”gula” och ”röda” länder.

Booking.com

Förbud mot diskriminering

En annan viktig princip är att länderna ska byta färg direkt när veckans data publicerats. Detta för att undvika diskriminering av det slag som Grekland ägnade sig åt i somras, när gränsen öppnades mot bland annat Tyskland och Storbritannien men förblev stängd mot Sverige under en period när vi hade bland Europas lägsta smittspridning. Alla ska veta vad som gäller, genom att titta på kartan. Notera att varje land delas in i regioner, som motsvarar våra län.

Den nya kartan ska också fylla en annan funktion. Den som planerar en resa till en region i Europa ska enkelt kunna informera sig om smittorisken i landet. Systemet omfattar de 31 länderna i EU, EEA och Storbritannien. Övriga länder blir grå, liksom länder som testar färre än 300 av 100 0000 invånare i veckan. Den gränsen klarar alla de 31 länderna i dag.

Sverige är gult, Grekland är gult och grönt

Hela Sverige hamnar på gult, eftersom vi rapporterar 79,3 smittade per 100 000 de senaste 14 dagarna och andelen positiva är 2,86% av alla som testats. Om vi hamnar över 4% hamnar vi på rött.

Stora delar av Grekland hamnar också på gult, eftersom antalet smittade just nu ligger på 46 av 100 000 och antalet positiva 3,34% av det totala antalet testade. Men vissa regioner, bland annat Peloponnesos och Kreta, är gröna.

Här är EDCD:s karta.

Exakt vilka restriktioner som kommer att införas för resa mellan Sverige och Grekland vet vi inte ännu, men troligen kommer de obligatoriska testerna högst 72 timmar innan inresa att återinföras, åtminstone för de röda regionerna.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: