fbpx

Covid-19 i Grekland 24 januari: Smittan minskar men trängsel oroar

Loading...
Loading...

Grekland All Exclusive uppdaterar dagligen Covid-19-läget i Grekland. Här får du också veta vilka reserestriktioner som gäller just nu och vilka restriktioner som gäller för dem som vistas i Grekland.

24 januari

På söndagen rapporterades 24 dödsfall i Covid-19 i Grekland. Det är oförändrat sedan lördagen. Samtidigt rapporterades 334 nya fall av smitta, nära en halvering jämfört med lördagens 605 fall. Totalt behandlades 288 patienter i respirator på landets intensivvårdsavdelningar, fyra färre än föregående dygn. På torsdagen hade 121 109 personer vaccinerats mot Covid-19, varav 15 409 det senaste dygnet.


Trots den fallande trenden oroar sig myndigheterna för att smittan ska öka igen. Under helgen uppstod folkträngsel i många shoppingdistrikt, i synnerhet i Aten. Butikerna öppnade igen i måndags, efter att ha varit stängda i 72 dagar, vilket förstås har skapat en stor efterfrågan på många produkter. Det gäller hela landet, utom de områden som är i extra hård lockdown, där butikerna är öppna med så kallad Klick-Away. Övriga restriktioner, som det nattliga utegångsförbudet och kravet på att skicka SMS om man går ut på dagarna, kommer att vara kvar på obestämd tid.

Det är bland annat Kalymnos, Lesbos och västra Attika som är i hård lockdown. Klick Away innebär att man måste beställa varor i förväg och hämta dem utanför butiken. Hård Lockdown innebär också bland annat utegångsförbud mellan 18:00 och 05:00.

Fortsatt fallande trend

Den långsiktiga trenden för antalet insjuknade fortsätter att falla och är nu nere på samma nivå som rund 15 november. Även för antalet döda är trenden stadigt fallande, den ligger nu på samma nivå som 20 november.

Siffror från 24 januari. Källa: EODY.

Lockdown i hela Grekland

Butikerna öppnade alltså åter i måndags. Förskolor och lågstadieskolor öppnade en vecka tidigare, efter att ha varit stängda sedan 16 november. För de äldre eleverna startade distansundervisning förra fredagen, men nästa prioritering blir att låta även dem gå till skolan, sade premiärminister Kyriakos Mitsotakis i parlamentet på onsdagen. Resten får vänta, eftersom sjukvården inte klarar en tredje våg av smittan.

Några områden, bland dem Kalymnos, Lesbos och delar av västra Attika, är i extra hård lockdown på grund av stor lokal smittspridning. Det innebär bland annat att det är förbjudet att lämna området och att utegångsförbud råder mellan 18.00 och 05.00.

Antal vaccinerade 23 januari

Greklands system för vaccinationer är nu igång. Vaccinationerna av allmänheten startade på lördagen, sedan de mest utsatta riskgrupperna inom våden och på äldreboenden har vaccinerats. Först ut är alla som är 85 år eller äldre. Den 23 januari hade 154 273 personer fått minst en dos vaccin, medan 7 911 även hade fått en andra dos. Inga nya siffror presenteras på söndagarna.

Alla greker kommer, utifrån prioritet, att kallas till vaccination via SMS. De bekräftar detta genom att inom 72 timmar skicka sin vaccinationskod som SMS till nummer 13034. Tiden går att ändra, bland annat på hemsidan emvolio.gov.gr eller på närmsta apotek. Hälsomyndigheterna räknar med att 220 000 ska vara vaccinerade innan månadsskiftet. Omkring 70 procent har sagt att de tänker vaccinera sig.

Antal vaccinerade 23 januari EODY.

Stängda gränser

Skärpta inreseregler gäller. De innebär att alla som kommer till Grekland måste ha med sig ett negativt Covid-19-test och sitta i karantän i sju dagar. Dessutom ska alla vara redo att snabbtestas för Covid-19 vid ankomst, de som testar positivt sätts i karantän i 14 dagar. Reglerna gäller alla, alltså även grekiska medborgare, fast bosatta och de som reser i tjänsten. Reglerna gäller fram till 21 januari men kommer sannolikt att förlängas.

Europas enda gröna områden

Uppdaterad 21 januari. Källa: Europeiska Smittskyddsmyndigheten EDCD.

Grekland är nu ett av de länder i EU som ha lägst smittspridning och här finns Europas enda ”gröna” regioner på EDCD:s karta. Det gäller Epirus, Joniska öarna, Egeiska öarna och Dodekaneserna, som nu är tillbaka på nivån från före lockdown. De enda ”gula” länderna på kartan är Grekland, Finland, och Island. Kartan uppdateras varje torsdag.

Smittan är fortfarande ojämnt fördelad över landet, Men antalet ”röda” regioner med stor smitta har minskat och nu finns bara en kvar, västra Attika. Öarna Lesbos och Kalymnos är i hård lockdown på grund av ökad smitta lokalt.

Greklands smittkarta 24 januari

Antalet smittade per 100 000 under 14 dagar, 24 januari. Karta: EODY.

Nattligt utegångsförbud

Sedan 13 november råder nattligt utegångsförbud i hela Grekland. Utegångsförbudet gäller mellan 9 på kvällen och 5 på morgonen och de enda undantag som medges är för dem som måste till arbetet eller uppsöka vård, eller har en hund som måste rastas.

Sedan 7 november är hela Grekland är i lockdown. Ursprungsplanen var att den skulle upphöra vid månadsskiftet november/december, men regeringen har flyttat fram datumet tre gånger och regeringen har nu slutat annonsera nya slutdatum.

Den senaste statistiken 23 januari

Senaste dygnet:
Antal smittade senaste dygnet (Rekord 19 november: 3 227)334*
Antal döda senaste dygnet (Rekord 28 november: 121)24*
Antal i respirator 288*
Antal som vaccinerats sedan föregående dygn (Rekord 22 januari: 17 203)15 961*
Antal smittade per 100 000, senaste 14 dagarna (Rekord 28 november: 284,6)68,7*
Antal döda per 100 000, senaste 14 dagarna (Rekord 8 december: 12,9)3,6*
Totalsiffror:
Antal smittade151 980
Antal döda5 646
Antal som har vårdats i respirator1 068
Antal som fått minst en dos vaccin154 273
*Normal text: Oförändrat sedan gårdagen. Halvfet: Ökning sedan gårdagen. Kursiv: Minskning sedan gårdagen

Detta gäller under lockdown

Inresa i landetAlla från 12 år och uppåt måste ha med sig ett högst 17 timmar gammalt negativt PCR-test för att bli insläppta. De grekiska myndigheterna förbehåller sig rätten till att testa ALLA resenärer, oavsett ålder, vid inresa till landet. Samtliga resenärer ska därefter sitta i självisolering vid sin slutdestination i 7 dagar. Om testresultatet är positivt placeras resenären i karantän under 14 dagar på den adress resenären uppger vid ankomst till landet eller ett boende anvisat av grekiska myndigheter. Resenärens hälsotillstånd utvärderas av grekisk hälsopersonal. Reglerna gäller fram till 21 januari.
AnsiktsmaskÖverallt inomhus och utomhus
UtegångsförbudNödvändiga resor till och från arbetet tillåts, kräver särskilt intyg från arbetsgivaren.
Mellan 05: 00 och 22: 00 Måste man skicka ett SMS till 130 33 (eller skriva motsvarade information på ett papper) och ange något av följande skäl innan man går ut:
1) Nödvändigt besök till vårdinrättning eller apotek
2) Matinköp som inte går att få hemlevererade och andra inköp i de numera öppnade butikerna
3) Nödvändiga besök hos offentlig service eller bank som inte kan ordnas online
4) Hjälpa familjemedlemmar, exempelvis hjälpa föräldrar som inte klarar sig själva.
5) Delta i ceremonier som dop, bröllop och begravningar, för den närmaste familjen
6) Fysisk träning eller hundpromenader, ensam eller tillsammans en en annan person, med ett avstånd på minst 1,5 meter. Även för att mata hemlösa djur

Mellan 22:00 och 05:00 godtas bara följande:
Nödvändiga resor till och från arbetet, kräver särskilt intyg från arbetsgivaren.
Dessutom hälsoskäl enligt 1) ovan och kort hundrastning.
Det är förbjudet att resa utanför kommunen. Tåg- och flygtransporter tillåts bara för nödvändiga arbetsresor och av hälsoskäl och bara inrikes.
ResorAlla icke nödvändiga resor inom och utom landet är förbjudna.
Sport och träning Bara individuell träning utomhus är tillåten
Arkeologiska siter och museerStängt
GymStängda
ArbetsplatserObligatoriskt distansarbete 50% av arbetstiden där det är möjligt
Saluhallar etceteraStängt
RestaurangerStängt (bara leveranser)
Matbutiker1 person per 10 kvadratmeter, 4 personer för 20-100 kvadratmeter. och 1 person för varje 10 kvadratmeter därutöver) Desinfektion av kundvagnar och varukorgar. Helgöppet.
Nattklubbar, barer Stängt
Biografer Inomhus  Stängt
Frisörer, skönhetssalongerÖppna efter tidsbeställning
Utomhusmarknader50% av försäljarna, med 5 meters avstånd mellan stånden
Butiker1 person per 10 kvadratmeter, 4 personer för 20-100 kvadratmeter. och 1 person för varje 10 kvadratmeter därutöver). I områden med extra hård lockdown är butikerna öppna med ”Klick Away”.
Tansporter65% av platserna i kollektivtrafiken. Upp till 1 passagerare i taxi.
ÄldrevårdBesöksförbud råder.
Sjukhus och vårdcentralerMax en medföljande per patient. Planerade operationer minskas med 80%. Gäller inte cancer och akuta operationer
LekplatserStängt
UniversitetDistansundervisning
FolksamlingarHögst nio personer
Konserthus och andra kulturscener Inomhus   Stängt
Konferenser / UtställningarInställda
SkolorBara förskolor och lågstadieskolor har öppet, övriga får distansundervisning
KyrkorUpp till 9 personer, sittande
Dessa regler kan ändras med kort varsel. Därför uppdateras den här artikeln uppdateras dagligen.

Inreseregler

EU avråder från alla icke nödvändiga utlandsresor. Grekiska och svenska UD har ännu inte beslutat om avrådan, men räkna med att många länder, inklusive Grekland, kommer att göra det. Tänk på att du, om du tar dig till Grekland, inte kommer att få resa inom landet, längre än till den plats du angivit i din PLF.

För att få resa in i Grekland måste du ha med ett högst 72 timmar gammalt negativt Covid-19-test och fylla i en PLF-blankett senast 24 timmar innan du landar. Här får du hjälp med att hitta och fylla i den.

När du kommer fram måste du vara beredd på att lämna ett snabbtest och sedan ska alla sitta i karantän i sju dagar. Om ditt test är positivt sätts du i karantän i 14 dagar.

Här hittar du alla inreseregler till Grekland. (engelska) Det är inte säkert att de är uppdaterade.

Information från UD

Här levererar Sveriges ambassad i Aten den senaste informationen om vad som gäller för svenska resenärer i Grekland. Mycket nyttig läsning. Ofta, men inte alltid, med snabba uppdateringar.

Alla länkar på ett ställe

Artiklar

Eftersom detta är en artikel som ständigt uppdateras får du som prenumerant inte mail varje dag det görs. Däremot får du mail så fort vi publicerar en ny artikel. Så passa på att prenumerera!

11 reaktioner till “Covid-19 i Grekland 24 januari: Smittan minskar men trängsel oroar

 • 15 januari, 2021 kl. 17:04
  Permalink

  Tack för all info!

  Svar
 • 27 december, 2020 kl. 10:55
  Permalink

  Hej, jag bor på Naxos, men i alla fall. Anledningen till att det var så låg smittspridning berodde väl på att man gjorde ju knappt några tester i helgen. Vi får se på måndag. Vad det gäller papperet man ska fylla i så kör vi med blyerts, då kan man radera och fylla i nya uppgifter hela tiden trots att man är ute. Jag har blivit stoppad av polisen tre ggr och det har passerat alla gånger.

  Svar
  • 27 december, 2020 kl. 11:04
   Permalink

   Intressant. Hur vet du att det ”väl” knappt gjordes några tester i helgen?

   Svar
   • 27 december, 2020 kl. 19:14
    Permalink

    Hej, jag läste i någon tidning att de tyckte det knappt var värt att presentera uppgifterna för testningen var så minimal i helgen, det står ju i var och varannan grektidning hur många de testar, var fallen är osv, väldigt informativt måste jag säga, men vi vet ju att antalet fall man hittar är ju helt relaterat till hur många man testar, men det ser ju ändå ut om det börjar plana ut. Naxos tex, har ju ett ströfall då och då, och ofta max en åt gången.

   • 27 december, 2020 kl. 19:17
    Permalink

    Hej kollade, man gjorde ca 3000 tester mot de mer normala 15000 som man gör på vardagar.

  • 27 december, 2020 kl. 11:08
   Permalink

   Ja, en variant är att slänga den gamla lappen och skriva en ny. Eller skicka ett nytt SMS. Har du mer uppgifter om hur många som har testats i helgen eller gissar du?

   Svar
 • 12 november, 2020 kl. 23:16
  Permalink

  Hur kan de kräva att man ska skicka SMS om man ska ut och handla mat? Finns väl även i Grekland människor som saknar mobiltelefon så hur ska det gå till då?

  Svar
  • 13 november, 2020 kl. 00:44
   Permalink

   Det fungerar med papper och penna också.

   Svar
  • 14 november, 2020 kl. 20:52
   Permalink

   Det går bra med papper och penna också.

   Svar
 • 10 november, 2020 kl. 18:50
  Permalink

  Hej! Ett gift par räknas som en person i taxi enligt våra taxichaffisar. Kan vara bra info. Tack för allt ni skriver. Ewa i koroni.

  Svar
  • 15 november, 2020 kl. 10:56
   Permalink

   ”Enligt våra taxichaffisar…” De har fel. Om inte den ena i paret är ett barn eller en svårt sjuk på väg tillsjukhuset.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: