fbpx

#meetoo har kommit till Grekland – kulturprofil gripen för två barnvåldtäkter

Loading...
Loading...

I lördags kväll stegade Dimitris Lignadis, till nyligen konstnärlig ledare på Nationalteatern i Aten, in på en polisstation och blev omedelbart omhändertagen. Fristen för att be offren om ursäkt – ett udda inslag i det grekiska rättssystemet – hade löpt ut och ni visste han vad som väntade. Han är nu delgiven misstanke om våldtäkt mot två minderåriga.

Men vi tar det från början. ”metoo-vågen i Grekland började nästan tre år efter Sveriges, med att Sofia Bekatorou 43, i början av året höll ett anförande på ett sportseminarium, som givetvis livestreamades. Där anklagade hon en tränare, som hon inte namngav, för att ha 1998 utsatt henne ett sexuellt övergrepp, just när hon firade att hon kvalificerat sig till OS i Sydney.

Grekisk nationalhjälte

Det blev en rejäl skandal. Sofia Bekatorou är nämligen nationalhjälte, sedan hon vann OS-guld i segling i Aten 2004. Hon vann dessutom fyra VM-guld och 2016 blev hon den första kvinnan som fick bära den grekiska fanan vid öppningsceremonin av OS i Rio de Janeiro.

Premiärministern och presidenten fördömde

Greklands premiärminister och landets president, också den första kvinnan på ämbetet i Grekland, gick snabbt ut och hyllade hennes mod och fördömde hennes tränare. Brottet var preskriberat, men han blev snabbt identifierad och fick sparken från sina uppdrag i den Grekiska seglingsfederationen.

Sofia Bekatorou fick sällskap av många andra kvinnor inom idrott, kultur och media, som i sociala media berättade om hur de hade behandlats av män genom åren. En annan seglingstränare, som som anklagades för våldtäkt på en 11-årig flicka, greps av polis.

De övriga berättelserna förde till en början en ganska undanskymd tillvaro. Det var som om det inte riktigt passade sig att tala om sådant. Den där metoo-hösten 2017 hade de grekiska medierna mest rapporterat om Harvey Weinstein och andra sexanklagade kändisar på andra sidan Atlanten, medan elefanten i rummet, den traditionella grekiska kvinnosynen, kunde trava omkring ganska obekymrat. ”Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen” står det i Bibeln och det gjorde nog att många grekiska män – och en del kvinnor – kände sig förhindrade att delta i fördömandena.

#metoo växer långsamt i EU:s minst jämställda land

Grekland utses år efter år till EU:s minst jämställda land, det är förståeligt att en rörelse som #metoo växer långsammare där än i Sverige, som sedan många år är EU:s mest jämställda land. Samtidigt är det kanske just därför extra viktigt att Grekland äntligen får en #metoorörelse, eftersom den behövs ännu mer där än i Sverige.

Tio minuter grekisk kultursexism!

Den perfekta stormen

Sedan kom den perfekta stormen. Den kända skådespelaren, regissören och pjäsförfattaren Dimitris Lignadis, utsedd till chef För Greklands Nationalteater av regeringen, anklagades för våldtäkt, sexuella övergrepp och annat olämpligt beteende mot kvinnor. Kulmen blev anklagelsen om en våldtäkt av en 14-årig pojke. Anklagelserna växte snart till stormstyrka och i början av månaden ”avgick” han från sin post, men hävdade att han var oskyldig och offer för ”…ett förgiftat klimat av rykten, antydningar och medieläckor, utan att någon officiellt hade anklagat honom för något”.

Lignadis. Före detta grekisk kulturman, nu i cell.

Fördömandet dröjde för länge

En ytterst besvärande omständighet var att Greklands kulturminister Lina Mendoni hade gett honom jobbet hösten 2019, efter att ha avbrutit en rekrytering som påbörjats av Syrizaregeringen. Nu anklagas hon för vänskapskorruption, att ha favoriserat och skyddat Lignadis och för att ha försökt sopa anklagelserna mot honom under mattan. Det snabba fördömandet mot den anklagade seglingstränaren byttes mot 20 dagars tystnad.

Till slut gick det inte längre. På en presskonferens fredagen 19 februari fick Lignadis silkessnöet av Lina Mendoni.

”Så fort ryktena startade pressade vi honom hårt att berätta sanningen. Han lurade oss, han lurade mig. Han använde sin skådespelartalang till att försöka övertyga oss om att han inte hade med saken att göra, att ryktena inte handlade om honom”, sade hon och tillade att Lignadis ”är en farlig man”. Hon förnekade att vare sig hon eller premiärministern är eller har varit vänner med den schavotterade skådespelaren.

Redan kvällen efter presskonferensen stegade Lignadis in på en polisstation i Aten, där han delgavs misstanke om våldtäkt mot två minderåriga. En åklagare utreder anklagelserna mot honom har hört den nu 25-årige man som anklagar honom för att a våldtagit honom när han var 14 år gammal, samt ytterligare en person, som också var minderårig då våldtäkten ska ha ägt rum. Det andra offrets identitet har hittills inte offentliggjorts.

Pipor i vassen

Vänsterpopulistiska Syriza, som har haft problem att komma igenom med sin politik i pandemin, skär förstås pipor i vassen. Och det är inte osannolikt att fler huvuden än Lignadis kommer att rulla innan stormen bedarrar. Kulturministern är nog en lämplig kandidat att ”gå ut med soporna” som kriskommunikatörerna brukar säga. Våra vänner på vänsterkanten skräder inte orden i sociala media. Några tecken på att vänsterns kulturmän skulle vara moraliska föredömen har inte visat sig.

Det hela påminner alldeles oerhört om turerna kring den svenska kulturprofilen, som hade tagit emot medalj ur kulturministerns hand och var gift med en medlem i Kungliga Svenska Akademien. Den gången var det den svenska högern som skar pipor i vassen, trots att inget tydde på att Arnault skulle vara särskilt radikal.

Vilka visste? Varför teg de?

Sökarljuset kan komma att hamna på andra i Lignadis omgivning. Vittnen, bland annat en kvinna som har en personlig relation med Lignadis, har trätt fram och berättat om flera händelser med andra inblandade. Det finns skäl att anta att flera kändisar kan komma att hängas ut innan den här historien slutar. Historierna handlar mycket om vad som har hänt på blöta fester där många kända skådespelare och andra kulturpersonligheter har medverkat. Det vi nu ser kan mycket väl vara inledningen på en av Greklands största medieskandaler, när det blir dags att ställa de två frågorna; Vilka visste? Den här historien har just rullat upp och nu sitter Lignadis och väntar på att bli hämtad av polis. En åklagare utreder anklagelserna mot honom och har hört den nu 25-årige man som anklagar honom för att a våldtagit honom när han var 14 år gammal, samt ytterligare en person, som också var minderårig då våldtäkten ska ha ägt rum.

Lina Mendoni.

Det goda med detta är kanske att Greklands kvinnor inom idrott, kultur och media kanske blir tagna på större allvar i fortsättningen och att alla nu ser elefanten i rummet. De grekiska kulturmännens immunitet kanske lider mot sitt slut?

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: