fbpx

Covid-19 i Grekland 6 mars: Fortsatt ökning

Loading...
Loading...

Mer läsning:

Här har vi samlat statistik och diagram som visar det aktuella och långsiktiga smittläget i Grekland.

Här får du veta vilka reserestriktioner som gäller just nu och vilka restriktioner som gäller för dem som vistas på olika platser i Grekland.

Antalet nya rapporterade fall av Covid-19 i Grekland uppgick till 2 301 på lördagen. Det är 86 fler än på fredagen och långt över nivån för bara ett par veckor sedan. Antalet i intensivvård var 452, det högsta antalet sedan 29 december 2020 och nästan dubbelt så många som i Sverige. Antalet döda var 41, den högsta siffran sedan 8 januari. Därmed har 6 705 greker dött i Covid-19 sedan pandemins början. Här finns all statistik. 


Trycket på intensivvården ökar, antalet smittade och döda ligger kvar på hög nivå. Men en miljon doser vaccin har delats ut och nu återstår att se om de skärpta restriktionerna fungerar. Annars kommer Grekland att hamna i ekonomisk kris innan månadsskiftet.

Intensivvårdsplatserna i Atenområdet är i stort sett slut och nu har en katastrofplan satts i verket som går ut på att omvandla vanliga vårdplatser till intensivvårdsplatser. 319 platser ska bli 348, men om ökningstakten fortsätter kommer även de snabbt att vara slut.

Långsiktig trend 6 mars

Den långsiktiga trenden för insjuknade har ökat i mer än en månad och är nu tillbaka på samma nivå som i början av december 2020. Trenden för dödsfall har också rört sig uppåt, men långsammare, till samma nivå som 21 januari. Här finns ett diagram över utvecklingen sedan 7 november.

Grekland har inte längre några gröna områden kvar på ECDC:s Karta över smittspridningen i Europa, som uppdaterades på torsdagen. Tvärtom breder de röda områdena ut sig och täcker nu halva Grekland. På Kartan, som uppdaterades på torsdagen, finns inga gröna regioner alls i EU. Grekland är ett av de få länder som har gula regioner (den näst lägsta smittspridningen).

Vaccineringar

Drygt en miljon doser vaccindoser har distribuerats i Grekland. Nu vaccineras 70-75-åringarna och även 60-64-åringarna, som får det nya vaccinet från Astra Zeneca, eftersom det bara anses ge fullgott skydd upp till 65 års ålder.

Antalet vaccineringar ligger mellan 30 000 och 35 000 per dag. Drygt 11% av alla greker över 15 har fått minst en dos vaccin. Statistik för vaccinationerna finns här.

Alla greker, från 16 år och uppåt, kommer utifrån prioritet att kallas till vaccination via SMS. De bekräftar detta genom att inom 72 timmar skicka sin vaccinationskod som SMS till nummer 13034. Tiden går att ändra, bland annat på hemsidan emvolio.gov.gr eller på närmsta apotek. Omkring 70 procent har sagt att de tänker vaccinera sig.

Om du saknar grekisk sjukförsäkring

Om du saknar grekiskt sjukförsäkringsnummer (AMKA-nummer) kan du beställa ett tillfälligt, för att få ditt vaccin. Här finns en steg-för-steg-instruktion om hur du gör.

Många greker i total lockdown

En stor del av fastlandet och flera öar, bland annat Rhodos och delar av Kreta, är i extra hård lockdown. På Attikahalvön ligger huvudstaden Aten och här bor mer än en tredjedel av Greklands invånare. I de hårdast drabbade områdena har regeringen med kort varsel slagit till med extra hårda restriktioner. Övriga restriktioner, som det nattliga utegångsförbudet och kravet på att skicka SMS om man går ut på dagarna, kommer att vara kvar på obestämd tid i hela Grekland.

Lockdown fortsätter i två veckor

Ursprungligen skulle restriktionerna ha avskaffats vid månadsskiftet, men nu har de förlängts till 15 och med mars.

Extra hård lockdown betyder att bara mataffärer och andra viktiga butiker håller öppet och att utegångsförbudet utökas. Här kan du se vad som gäller där.

Stoppet för icke nödvändiga flygresor inom Grekland är förlängt och gäller till 8 mars.

Antalet områden med stor smitta fortsätter att öka i Grekland. Det är bland annat det som får regeringen ta till nya nedstängningar. Du hittar en karta över smittspridningen här.

Stängda gränser

Skärpta inreseregler gäller. De innebär att alla som kommer till Grekland måste ha med sig ett negativt Covid-19-test och sitta i karantän i sju dagar. Dessutom ska alla vara redo att snabbtestas för Covid-19 vid ankomst, de som testar positivt sätts i karantän i 14 dagar. Reglerna gäller alla, alltså även grekiska medborgare, fast bosatta och de som reser i tjänsten. Slutdatum är satt till 8 mars, men det kan mycket väl flyttas fram. Läs alla inreseregler här.

I fredags kom positiva signaler från Bryssel om att medlemsstaterna är nära en överenskommelse om ett ”grönt pass” för resor inom EU. Läs mer om det här.

Nattligt utegångsförbud

Sedan 13 november råder nattligt utegångsförbud i hela Grekland. Utegångsförbudet gäller olika tider i olika områden och de enda undantag som medges är för dem som måste till arbetet eller uppsöka vård, eller har en hund som måste rastas. Här finns alla regler och restriktioner

Sedan 7 november är hela Grekland är i lockdown. Ursprungsplanen var att den skulle upphöra vid månadsskiftet november/december, men regeringen har flyttat fram datumet tre gånger och regeringen har nu det senaste slutdatumet är 15 mars. Landet är indelat i olika zoner med olika hårda restriktioner.

Alla länkar på ett ställe

Artiklar

Eftersom detta är en artikel som ständigt uppdateras får du som prenumerant inte mail varje dag det görs. Däremot får du mail så fort vi publicerar en ny artikel. Så passa på att prenumerera!

18 reaktioner till “Covid-19 i Grekland 6 mars: Fortsatt ökning

 • 23 februari, 2021 kl. 20:53
  Permalink

  Hej, från Naxos kan jag rapportera att det plötsligt börjar slå ut med covid. Byn Filoti hade igår snabbtester eftersom man misstänkte fall och resultatet blev 11 positiva på 152 tester. Det kommer att bli mer tester på torsdag, men efter att ha klarat sig bra sedan i våras slår det nu ut med mer covid än någonsin på ön, samtidigt som vaccinerandet går väldigt trögt, typ 500 som vaccinerats av öns 20 000 medborgare. Inte kul alls med andra ord.

  Svar
  • 23 februari, 2021 kl. 22:24
   Permalink

   Tack för informationen!

   Svar
 • 10 februari, 2021 kl. 07:33
  Permalink

  Hej! Tack för grundlig och uppdaterad info! Det är värdefullt för oss som vistas här i Grekland under denna besvärliga tid.
  Har en fråga angående den begränsade rörelsefriheten, eftersom vi bor i ett område med ganska begränsad service och skulle behöva besöka några specialbutiker. Du skriver: ”Det är förbjudet att resa utanför kommunen.” Är det kommunen, dimos, som gäller – inte region?
  Hälsningar, Christina

  Svar
  • 10 februari, 2021 kl. 08:46
   Permalink

   Det korrekta begreppet är ”regionala enheter. Det finns drygt 70 sådana i Grekland, men bara 13 regioner. För tydlighet skull ändrar vi detta i dagens uppdatering. Tack för ditt påpekande.

   Svar
  • 13 februari, 2021 kl. 12:12
   Permalink

   Utmärkt uppdaterat.

   Svar
 • 1 februari, 2021 kl. 17:37
  Permalink

  Är detta rätt ?
  Alla från 12 år och uppåt måste ha med sig ett högst 17 timmar gammalt negativt PCR-test för att bli insläppta

  Svar
  • 1 februari, 2021 kl. 17:38
   Permalink

   Nej, det ska stå 72 timmar.

   Svar
 • 15 januari, 2021 kl. 17:04
  Permalink

  Tack för all info!

  Svar
 • 27 december, 2020 kl. 10:55
  Permalink

  Hej, jag bor på Naxos, men i alla fall. Anledningen till att det var så låg smittspridning berodde väl på att man gjorde ju knappt några tester i helgen. Vi får se på måndag. Vad det gäller papperet man ska fylla i så kör vi med blyerts, då kan man radera och fylla i nya uppgifter hela tiden trots att man är ute. Jag har blivit stoppad av polisen tre ggr och det har passerat alla gånger.

  Svar
  • 27 december, 2020 kl. 11:04
   Permalink

   Intressant. Hur vet du att det ”väl” knappt gjordes några tester i helgen?

   Svar
   • 27 december, 2020 kl. 19:14
    Permalink

    Hej, jag läste i någon tidning att de tyckte det knappt var värt att presentera uppgifterna för testningen var så minimal i helgen, det står ju i var och varannan grektidning hur många de testar, var fallen är osv, väldigt informativt måste jag säga, men vi vet ju att antalet fall man hittar är ju helt relaterat till hur många man testar, men det ser ju ändå ut om det börjar plana ut. Naxos tex, har ju ett ströfall då och då, och ofta max en åt gången.

   • 27 december, 2020 kl. 19:17
    Permalink

    Hej kollade, man gjorde ca 3000 tester mot de mer normala 15000 som man gör på vardagar.

  • 27 december, 2020 kl. 11:08
   Permalink

   Ja, en variant är att slänga den gamla lappen och skriva en ny. Eller skicka ett nytt SMS. Har du mer uppgifter om hur många som har testats i helgen eller gissar du?

   Svar
 • 12 november, 2020 kl. 23:16
  Permalink

  Hur kan de kräva att man ska skicka SMS om man ska ut och handla mat? Finns väl även i Grekland människor som saknar mobiltelefon så hur ska det gå till då?

  Svar
  • 13 november, 2020 kl. 00:44
   Permalink

   Det fungerar med papper och penna också.

   Svar
  • 14 november, 2020 kl. 20:52
   Permalink

   Det går bra med papper och penna också.

   Svar
 • 10 november, 2020 kl. 18:50
  Permalink

  Hej! Ett gift par räknas som en person i taxi enligt våra taxichaffisar. Kan vara bra info. Tack för allt ni skriver. Ewa i koroni.

  Svar
  • 15 november, 2020 kl. 10:56
   Permalink

   ”Enligt våra taxichaffisar…” De har fel. Om inte den ena i paret är ett barn eller en svårt sjuk på väg tillsjukhuset.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: