fbpx

På måndag öppnar Grekland – på glänt och på försök

De grekiska butikerna öppnar på måndag. En nära fem månader lång lockdown går mot sitt slut. Åtminstone kanske och litegrann. Många restriktioner återstår och bakslag kan komma när som helst. Grekland All Exclusive försöker reda ut saken.

Vad händer?

Alla aktuella regler och restriktioner för Grekland finns här.

Butikerna öppnar 3 april

På måndag öppnar landets butiker igen, hittills har i princip bara mataffärer och apotek varit öppna, åtminstone för den majoritet av befolkningen som bor i områden med extra hårda restriktioner.

Butikerna kommer inte att öppna som vanligt. De kommer att vara öppna med ”klick away” (beställ och betala hemma och hämta utanför butiken) eller ”klick inside” (boka tid för besök hemifrån). Högst en person per 25 kvadratmeter, max 20 personer i taget, släpps in i butikerna.

Köpgallerior och outlets omfattas inte, men kan eventuellt öppna en vecka senare.

Utegångsförbudet blir kvar

Utegångsförbudet blir kvar. Men nu öppnar ett särskilt telefonnummer, 13032, dit man skickar ett SMS innan man går ut och handlar. Man har tre timmar på sig.

Korta resor tillåts under helger

Från lördag blir det åter tillåtet att ta bilen och passera kommungränsen för motion och rekreation utomhus. Detta gäller tills vidare och bara under helgerna. Högst tre personer får resa tillsammans och de måste tillhöra samma familj.

Skolorna ska öppna 12 april

Skolorna kommer att fortsätta vara stängda, åtminstone till 12 april. Alla elever och lärare måste göra ett självtest innan de får komma till skolan.

Varför händer det?

Ekonomi

Varje vecka med lockdown kostar samhället hundratals miljoner euro och orsakar ett antal konkurser. Genom att låta butikerna öppna reduceras kostnaderna dramatiskt och staten kan öka momsintäkterna. På grund av turistberoendet och de hårda åtgärderna är Grekland det land i Europa som har drabbats hårdast ekonomiskt av coronapandemin.

Covid-utmattning

Covid fatigue”, covid-utmattning, är diagnosen på allas läppar just nu. Människors hälsa, såväl fysiskt som mentalt, har tagit stor skada efter ett år av restriktioner. Den sociala oron har brett ut sig, med stora och våldsamma demonstrationer på många håll. Regeringen har talat om detta i minst ett halvår och många gånger vädjat till folket att hålla ut och kämpa ”några veckor till”. Nu har de där veckorna varat i många månader och kampviljan är borta.

Politik

Alltfler, i synnerhet det största oppositionspartiet Syriza, kritiserar alltmer högljutt regeringens åtgärder och kallar dem ”ett gigantiskt misslyckande”. Om grekerna tvingas fira en andra påsk inlåsta (den grekiska påsken infaller i år en månad efter vår) kommer ännu fler att vända regeringspartiet Nea Demokratia ryggen. Partiet har tappat 10 procentenheter av väljarstödet på åtta månader, mellan juli 2020 och mars 2021.

Lockdown fungerar inte

Det är uppenbart att lockdown har slutat fungera, det medger till och med regeringen. ”Jag var ute i helgen och jag såg inte marken mellan alla fötter, sade en medlem av regeringen i grekisk TV härom dagen. På bilder och Youtubeklipp från Grekland syns trängseln tydligt, dessutom bär många munskydden under näsan eller på hakan. Att i det läget förstöra ekonomin genom att hålla butikerna stängda är ohållbart, menar regeringen.

Masstester

Regeringen utarbetar nu en strategi för masstester med självtest-kits. Elever, lärare, butiksanställda och andra ska testa sig en gång i veckan, de som testar positivt sätts i karantän. På så vis kan smittan kontrolleras, trots öppna butiker, menar regeringen. Den senaste tidens tester visar att drygt 6% av grekerna har en aktiv covid-19-infektion.

Vad kommer att hända nu?

Grekland befinner sig på toppen av den tredje vågen av Covid-19, med rekordmånga smittade, sjukhusvårdade och i intensivvård. Antalet dödsfall är också stort, men lägre än i december 2020, sannolikt tack vara att de äldsta och stora delar i riskgrupperna nu är vaccinerade.

De mest pessimistiska tror förstås att smittan kommer att öka okontrollerat. De mest optimistiska (som regeringen) tror att en kombination av eget ansvar, väder och självtester kommer att hejda smittan. De mer realistiska (vetenskapen) tror att den kommer att ligga kvar på hög nivå till dess vaccinationerna har börjat skapa flockimmunitet. Optimisterna anser att lockdown måste upphöra av ekonomiska skäl, realisterna är mer splittrade.

Vad händer sen?

Regeringen har lovat att återkomma med en mer långsiktig plan för hur lockdown ska avvecklas. Restauranger, barer, caféer, resor inrikes och utrikes… Det finns mycket kvar att öppna innan Grekland är tillbaka den vardag landet lämnade för över ett år sedan.

Resandet

Regeringen har sagt att landet ska starta turistsäsongen 14 maj. Den kommer då sannolikt att begränsas till turister från Israel och några andra länder. Vare sig Sveriges eller EU:s ”hälsopass” kommer att vara färdiga till dess. Det handlar förstås också om avreselandets regler. Väldigt få är beredda att tillbringa en vecka i karantän hemma för att få göra en charterresa till Grekland. Läs mer om det här.

De svenska researrangörerna tror inte att charterresorna kommer att komma igång på allvar förrän i senare delen av juli. Individuellt resande lär komma igång tidigare, men i mindre omfattning än normalt.

Restauranger, caféer och barer

Alla drömmer om att kunna fira påsken i vackert väder på en uteservering och sannolikheten finns att de kommer at få göra det. Det lär bli som förra sommaren att bara uteserveringarna får ha öppet, med begränsade öppettider. Något nattliv lär det inte bli i Grekland förrän framåt juli, om ens då.

Låt oss hoppas att optimisterna får rätt, så att Grekland kan återgå till det normala.

2 thoughts on “På måndag öppnar Grekland – på glänt och på försök

 • 1 april, 2021 kl. 14:52
  Permalänk

  ”Lockouten fungerar inte” – är väl en annan term (även i brödtexten). Gissar på lockdown 😛

  Svar
  • 1 april, 2021 kl. 15:07
   Permalänk

   Autocorrect har inte lärt sig lockdown. Tack!

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: