fbpx

Här är Greklands plan för sommarens turism

Grekland ska öppna för utländska turister 14 maj. Det upprepade turistminister Haris Theoarchis när han på måndagen presenterade planen för hur det ska gå till. Här är de fem viktigaste punkterna och några goda råd till dig som undrar om och när du kan åka.

Theoarchis kallar dem ”de fem försvarslinjerna, vilket inte låter särskilt välkomnande. Men nu handlar det om att lugna grekerna. De som är oroliga för uteblivna turistintäkter och de som oroar sig för att turisterna ska ta med sig smittan.

Före avresan

Bara de som kan bevisa att de har vaccinerats mot Covid-19, har haft Covid-19 eller har testat negativt ska släppas in i landet. Att lämna Sverige utan det kommer att resultera i att du blir hemskickad, så flygbolagen kommer sannolikt att kräva detta redan vid incheckningen.

Turistministern upprepade också att ovaccinerade kommer att vara lika välkomna som vaccinerade. Landet kommer inte att göra någon skillnad mellan de tre kriterierna.

Vid ankomsten

De som kommer från länder som har haft stor smittspridning de senaste dygnen kommer att tvingas genomgå snabbtest. De som testar positivt sätts i karantän och får genomgå ett PCR-test, som är mer tillförlitligt än snabbtesterna.

På resmålet

Alla regler som gäller grekerna ska också gälla turisterna. Grekland har de senaste dagarna kokat av desinformation som påstår att turisterna skulle vara undantagna från kravet på ansiktsmask, förbudet mot inrikesresor, nattligt utegångsförbud och andra restriktioner. Så blir det inte, försäkrade turistministern. Alla ska behandlas lika.

Vaccinationer och tester

Grekland kommer att prioritera vaccinering av dem som arbetar med turister, så fort högriskgrupperna är färdigvaccinerade. Dessutom kommer de att tvingas ta självtest minst en gång i veckan. Grekland satsade hårt på att coronasäkra turismen förra sommaren och det lyckades delvis. En väldigt liten del av smittan kom in i landet via de grekiska flygplatserna. Däremot kom väldigt många smittade landvägen via grannländerna i norr.

Vad betyder det för oss?

Det enkla svaret är att om du har ett negativt PCR-test som är högst 72 timmar gammalt, ett intyg som visar att du har haft Covid-19 eller är vaccinerad så kan du åka till Grekland. Men det är förstås lite mer komplicerat än så.

Läget i Grekland

Just nu är smittspridningen högre än någonsin tidigare i Grekland och även om vissa lättnader har gjorts så är restriktionerna betydligt tuffare än i Sverige. Alla barer och restauranger har stängt, du får inte gå ut efter 21.00 och du får inte lämna stan, mer än några timmar under helger. Förutom i matbutiker måste du beställa tid för att handla i butiker. Innan de här restriktionerna är borta lär det bara vara de som reser all inclusive eller har eget boende som vill åka till Grekland.

När restriktionerna avskaffas vet ingen. Alla tidigare utfästelser om att avskaffa dem har skjutits på framtiden, så de slutdatum regeringen annonserar är helt meningslösa. De betyder bara att det är till det datumet en ny utvärdering ska göras.

Läget i Sverige

Sverige har mycket högre smittspridning än Grekland, även om vi har mycket lägre dödlighet. Vi har dubbelt så många smittade, Grekland har sju gånger större dödlighet. För svenska medborgare som kommer från Grekland gäller just nu följande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten:

  • Testa dig så snart som möjligt efter ankomst och testa dig igen på dag 5 (gäller inte om du är född 2015 eller senare).
  • Stanna hemma och undvik nära kontakter i sju dagar. Det gäller även om testerna visade att du inte hade covid-19.

I praktiken innebär det att den som vill åka till Grekland när säsongen inleds 14 maj ska testa sig före avresan och två gånger efter hemresan samt stanna hemma i en vecka efter hemkomsten. Om du inte kan jobba hemifrån ska du alltså ta ut en extra semestervecka.

Sverige har påbörjat arbetet med ett ”hälsointyg” som ska motsvara de grekiska inresekraven. Det kommer inte att vara klart till 14 maj, snarare någon gång i slutet av juni. Det kommer att gå att resa ändå, med andra intyg.

Resebranschen

Reseföretagen och flygbolagen är de minst pålitliga källorna just nu. De vill att du ska boka och betala din resa, därför låter de ofta väldigt optimistiska om du frågar dem.

Dessutom har de generösa om- och avbokningsregler, för att du ska våga boka och betala din resa. Det finns i dag tiotusentals svenskar som har lånat ut pengar till charterföretag och flygbolag. Deras resor har bokats av gång på gång. Det finns flygbolag som har sålt resor trots inreseförbud, fullt medvetna om att flygningen aldrig kommer att bli av.

Våra råd

Rådet är därför: lita inte på dem. Läs här eller i andra oberoende medier innan du bokar din resa. Tänk på Norwegians resenärer, som trots tidigare löfte om återbetalning bara får tillbaka en bråkdel av sina biljettpengar.

Samma sak gäller med charterföretagen, som har sålt resor som bokades av sedan en stor del av resenärerna ställt in sina resor på grund av alla restriktioner. Den här gången har Greklands regering hittat en mer långsiktig strategi än förra året, men det kan ändras när som helst. Att i dag boka en charterresa till maj får betraktas som att köpa en lottsedel, med 50/50 chans att resan blir av.

Slutsatser

Om du inte har eget boende, eller reser all inclusive, finns det anledning att vänta med att boka Greklandsresan till dess restriktionerna har avskaffats och det lär inte hända förrän en bit in i juni, om ens då. Om du har problem med att bära munskydd (många svenskar verkar ha det, av någon anledning) ska du nog vänta ännu längre. Fundera på vad du vill göra i Grekland och om du kommer att kunna göra det innan du bokar!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: