fbpx

Covid-19 i Grekland 16 april: Färre döda, fler i intensivvård

Mer läsning:

Här kan du läsa om Greklands planer på att avveckla lockdown

Här har vi samlat statistik och diagram som visar det aktuella och långsiktiga smittläget i Grekland.

Antalet döda i Covid minskade något på fredagen, efter torsdagens årshögsta. Men antalet intuberade i intensivvården slog nytt rekord och nu lutar det mot att det inte blir några lättnader i lockdown i nästa vecka. Just nu har Grekland omkring 26 000 aktiva fall av Covid-19. Andelen positiva provsvar har minskat till omkring 5 procent.


Presskonferensen efter mötet med regeringens expertkommitté pågick fortfarande när denna artikel publicerades, men det har redan läckt ut från mötet att inga av utvecklingsministerns förslag om lättnader blir verklighet. Lättnaderna kommer bara att införas i regioner med låg smittspridning. Frågan om grekernas möjlighet att resa till sina hembyar över påsken kommer inte att behandlas förrän nästa fredag.

Många dödsfall

Antalet patienter i respirator i intensivvården var 824 på fredagen, vilket är fem fler än föregående dygn och nytt rekord. 86 procent av alla intensivvårdsplatser i Grekland är upptagna, i Aten och Thessaloniki är det 91 procent.

Antalet rapporter om nya smittade var 3 067, vilket ska jämföras med förra torsdagens siffra, som var 2 747. Antalet dödsfall var 91, vilket är sju färre än gårdagens årshögsta. Totalt har 9 330 greker dött i Covid-19 sedan pandemins början.

Hittills i april har 1 237 greker dött i Covid-19. Sverige har haft betydligt fler smittade, men antalet rapporterade döda är långt under Grekland. Här finns all statistik.

Månadsstatistik över dödsfall, till och med 16 april 2021

Det mesta tyder på att det inte blir några stora lättnader i restriktionerna till påskhelgen, som infaller första helgen i maj. Grekerna ställer in sig på ett firande utan stora samlingar och utan besök i kyrkan. Närmare besked väntas i slutet på veckan.

Greklands restauranger, barer och caféer kan öppna 10 maj. Det sade utvecklingsminister Adonis Georgiadis på onsdagen. Till en början bara uteservering att vara tillåten, på samma sätt som förra året.

Undantagen är serveringar på hotell, som kommer att tillåtas hålla öppet ”som vanligt” för sina gäster.

Långsiktig trend 16 april

Den långsiktiga trenden för nya smittade är i dag mer än fem gånger högre än den var i slutet av januari. Just nu ligger den på 381,6 smittade per 100 000 invånare under 14 dagar.

Trenden för dödsfall har fortsatt att öka och ligger nu på 10,2 döda per 100 000 invånare under 14 dagar. Det samma nivå som julafton 2020, och rekordet från andra vågen på 12,9 rycker allt närmare. Här finns ett diagram över utvecklingen sedan 7 november.

Vaccinationstakten ökar

Nu har 15,1% av alla greker från 16 års ålder fått minst en dos vaccin. Antalet vaccineringar slog nytt rekord förra tisdagen och nu vaccineras runt över 50 000 personer per dag, sex dagar i veckan. 7,2% av alla greker från 16 år och uppåt har fått båda doserna vaccin. Statistik för vaccinationerna finns här. Grekland har nu beslutat att inte ge Astra Zenecas vaccin till de som är under 30 år gamla. Måndagens besked, att Johnson & Johnson stoppar leveranserna av vaccin till EU togs emot med besvikelse i Grekland. Leveranserna stoppades efter att vaccinet stoppats i USA.

Alla greker, från 16 år och uppåt, kommer utifrån prioritet att kallas till vaccination via SMS. De bekräftar detta genom att inom 72 timmar skicka sin vaccinationskod som SMS till nummer 13034. Tiden går att ändra, bland annat på hemsidan emvolio.gov.gr eller på närmsta apotek. Omkring 70 procent har sagt att de tänker vaccinera sig.

Stor smitta i hela landet

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-67-1024x682.png
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-67-1024x682.png
Smittkarta 16 april 2021.

Smittan är hög i nästan hela landet. Men på bara några dagar har tre delregioner i västra Grekland bytt färg till den näst lägsta nivån. Senast var det Korfu som flyttade ner ett steg.

Smittkarta 17 januari 2021.

Grekland har inte längre några gröna eller gula områden kvar på ECDC:s Karta över smittspridningen i Europa. Hela landet är rött och opå torsdagens uppdaterade karta är västra Makedonien kvar på den högsta, mörkröda smittnivån . På Kartan finns inga gröna regioner alls i EU medan de gula områdena sakta brer ut sig över Irland, Danmark, Finland och Spanien.

Combined indicator: 14-day notification rate, testing rate and test positivity, updated 8 April 2021

Öppna butiker

Alla butikerna i Grekland, utom i Kozani, har nu öppnat efter flera månaders lockdown. Butikerna har bara öppet med ”Klick away” och ”Klick in” och antalet samtidiga besökare är kraftigt begränsat. Läs om alla regler och restriktioner här.

Gymnasieskolorna är öppna sedan 12 april. Inga beslut har ännu fattats för övriga åldrar.

Läs mer om Greklands planer för att avveckla lockdown i den här artikeln

Stängda gränser

Läs gärna artikeln om sommarens Greklandsturism

Skärpta inreseregler gäller. De innebär att alla som kommer till Grekland måste ha med sig ett negativt Covid-19-test och sitta i karantän i sju dagar. Dessutom ska alla vara redo att snabbtestas för Covid-19 vid ankomst, de som testar positivt sätts i karantän i 14 dagar. Reglerna gäller alla, alltså även grekiska medborgare, fast bosatta och de som reser i tjänsten. Läs alla inreseregler här.

Alla länkar på ett ställe

Artiklar

Eftersom detta är en artikel som ständigt uppdateras får du som prenumerant inte mail varje dag det görs. Däremot får du mail så fort vi publicerar en ny artikel. Så passa på att prenumerera!

18 thoughts on “Covid-19 i Grekland 16 april: Färre döda, fler i intensivvård

 • 23 februari, 2021 kl. 20:53
  Permalänk

  Hej, från Naxos kan jag rapportera att det plötsligt börjar slå ut med covid. Byn Filoti hade igår snabbtester eftersom man misstänkte fall och resultatet blev 11 positiva på 152 tester. Det kommer att bli mer tester på torsdag, men efter att ha klarat sig bra sedan i våras slår det nu ut med mer covid än någonsin på ön, samtidigt som vaccinerandet går väldigt trögt, typ 500 som vaccinerats av öns 20 000 medborgare. Inte kul alls med andra ord.

  Svar
  • 23 februari, 2021 kl. 22:24
   Permalänk

   Tack för informationen!

   Svar
 • 10 februari, 2021 kl. 07:33
  Permalänk

  Hej! Tack för grundlig och uppdaterad info! Det är värdefullt för oss som vistas här i Grekland under denna besvärliga tid.
  Har en fråga angående den begränsade rörelsefriheten, eftersom vi bor i ett område med ganska begränsad service och skulle behöva besöka några specialbutiker. Du skriver: ”Det är förbjudet att resa utanför kommunen.” Är det kommunen, dimos, som gäller – inte region?
  Hälsningar, Christina

  Svar
  • 10 februari, 2021 kl. 08:46
   Permalänk

   Det korrekta begreppet är ”regionala enheter. Det finns drygt 70 sådana i Grekland, men bara 13 regioner. För tydlighet skull ändrar vi detta i dagens uppdatering. Tack för ditt påpekande.

   Svar
  • 13 februari, 2021 kl. 12:12
   Permalänk

   Utmärkt uppdaterat.

   Svar
 • 1 februari, 2021 kl. 17:37
  Permalänk

  Är detta rätt ?
  Alla från 12 år och uppåt måste ha med sig ett högst 17 timmar gammalt negativt PCR-test för att bli insläppta

  Svar
  • 1 februari, 2021 kl. 17:38
   Permalänk

   Nej, det ska stå 72 timmar.

   Svar
 • 15 januari, 2021 kl. 17:04
  Permalänk

  Tack för all info!

  Svar
 • 27 december, 2020 kl. 10:55
  Permalänk

  Hej, jag bor på Naxos, men i alla fall. Anledningen till att det var så låg smittspridning berodde väl på att man gjorde ju knappt några tester i helgen. Vi får se på måndag. Vad det gäller papperet man ska fylla i så kör vi med blyerts, då kan man radera och fylla i nya uppgifter hela tiden trots att man är ute. Jag har blivit stoppad av polisen tre ggr och det har passerat alla gånger.

  Svar
  • 27 december, 2020 kl. 11:04
   Permalänk

   Intressant. Hur vet du att det ”väl” knappt gjordes några tester i helgen?

   Svar
   • 27 december, 2020 kl. 19:14
    Permalänk

    Hej, jag läste i någon tidning att de tyckte det knappt var värt att presentera uppgifterna för testningen var så minimal i helgen, det står ju i var och varannan grektidning hur många de testar, var fallen är osv, väldigt informativt måste jag säga, men vi vet ju att antalet fall man hittar är ju helt relaterat till hur många man testar, men det ser ju ändå ut om det börjar plana ut. Naxos tex, har ju ett ströfall då och då, och ofta max en åt gången.

   • 27 december, 2020 kl. 19:17
    Permalänk

    Hej kollade, man gjorde ca 3000 tester mot de mer normala 15000 som man gör på vardagar.

  • 27 december, 2020 kl. 11:08
   Permalänk

   Ja, en variant är att slänga den gamla lappen och skriva en ny. Eller skicka ett nytt SMS. Har du mer uppgifter om hur många som har testats i helgen eller gissar du?

   Svar
 • 12 november, 2020 kl. 23:16
  Permalänk

  Hur kan de kräva att man ska skicka SMS om man ska ut och handla mat? Finns väl även i Grekland människor som saknar mobiltelefon så hur ska det gå till då?

  Svar
  • 13 november, 2020 kl. 00:44
   Permalänk

   Det fungerar med papper och penna också.

   Svar
  • 14 november, 2020 kl. 20:52
   Permalänk

   Det går bra med papper och penna också.

   Svar
 • 10 november, 2020 kl. 18:50
  Permalänk

  Hej! Ett gift par räknas som en person i taxi enligt våra taxichaffisar. Kan vara bra info. Tack för allt ni skriver. Ewa i koroni.

  Svar
  • 15 november, 2020 kl. 10:56
   Permalänk

   ”Enligt våra taxichaffisar…” De har fel. Om inte den ena i paret är ett barn eller en svårt sjuk på väg tillsjukhuset.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: