fbpx

Tjugofyra bilder från tolv månader i Grekland

Loading...

Häng med på en bildresa Till Grekland som tar oss från norr till söder, från januari till december! Här kommer 24 bilder och lika många länkar till artiklar om Grekland året runt.

Året var 2019. Vi hann med sex resor till Grekland. Det är faktiskt nytt rekord. Totalt var vi i landet i drygt två månader.

När vi åkte hem i början av januari 2020 började vi redan planera nästa resa. Sedan kom pandemin. Vi lyckades, efter flera försök, ta oss till vårt hus i Chania i mitten av augusti. När detta skrivs är det 23 april 2021 och vi får vänta några månader till på nästa resa.

Därmed blev 2019 blev det år när vi var i Grekland flest gånger och stannade längst, medan 2020 var första året sedan 2013 då vi inte firade jul i Grekland.

Förra året var första gången vi var i Grekland i augusti. Vi har alltid undvikit Chania under den grekiska semesterperioden, eftersom de tiotusentals turister som redan trängs i gränderna då får sällskap av lika många greker.

Vi har aldrig varit i Grekland i februari, men vår son lämnade rapporter och bilder därifrån vintern 2018, så vi lånar ett par av hans bilder. Bilderna från mars är tagna 2013, eftersom det var då vi senast var i Grekland i månaden mars. Alla andra bilder är från 2017, 2018, 2019 eller 2020.

Vi har satt ihop liten foto- och filmexposé över ett år i Grekland. Två bilder per månad har valts ut av de tusentals bilder vi har tagit de senaste åren. De flesta bilderna är tagna på Kreta, men det finns också bilder från Aten, Epirus, Pelion, Meteora och Thessaloniki.

I varje bildtext finns en länk till en artikel som berättar mer.

Januari 2017

På väg hem. Vårt plan var det sista som lyfte den dagen, sedan stängde snön Chanias flygplats. Foto: John Göransson.
Vi flydde till södra delen av ön i hopp om bättre väder. Det fick vi. Det visade sig senare att vädret hade slagit om och var lika bra i Chania. Foto: John Görasson

Februari 2018

Februari. Den enda månad vi inte har varit i Grekland. Den här fina bilden har sonen tagit från hamnen i Chania. Han bodde där 2018. Foto: Jonatan Göransson.
Sonen kom också iväg till Rethymnon, där en av Greklands största karnevaler äger rum varje år, 40 dagar före påsk. Bilden är från 2018. Foto: Jonatan Göransson.

Mars 2013

I mars 2013 for vi till Chania för att köpa ett hus. Pension Teresa på Angelou, där bilden är tagen, blev bas för sökandet. Detektiverna Dupond och Dupond hjälpte till. Foto: John Göransson.
Vi tittade på många hus de där dagarna i mars och april 2013. Här är ett av dem vi inte köpte. Foto: John Göransson.

April 2019

I april 2019 reste vi på reportageresa till Epirus i nordvästra Grekland. En dag tillbringade jag i det vilda Zoumerka. Foto: John Göransson.
I Zoumerka gjorde jag ett stopp i Sirako, där jag fick kaffe, tsiporo och en pratsund med den trevliga vlachiska cafevärdinnan. Foto: John Göransson.

Maj 2018

Sonen flög upp från Chania för att hjälpa till på min reportageresa i maj 2018. Vi vandrade upp till det högst belägna klostret i Meteora. Sedan kom regnet, så vi tog bussen ner. Foto: John Göransson.
Våra vänner Katerina och Vasillis tog oss med på en utflykt till Halkidiki, där vi hittade den här fantastiska stranden. I bakgrunden berget Olympus.

Juni 2019

Juni 2019 i Chania. Det börjar bli trångt på stranden vid Nea Chora. Foto: John Göransson.
Vintern 2019 var kall, så snön låg kvar på Lefka Oris nordsida hela juni. Bilden är tagen från vårt tak. Foto: John Göransson.

Juli 2018

I juli peakar massturismen på västra Kreta. Här ett fartyg på väg till Balos. Det är juli 2018 i Kissamos hamn och vi är på väg med båt någon helt annanstans. Foto: John Göransson.
Vi tar båten till Antikythera. Där är vi de enda turisterna. Foto: John Göransson.

Augusti 2020

Regeringen bestämde, mitt i den grekiska turistsäsongen, att Chania skulle stänga vid midnatt, vilket skapade ännu mer trängsel i Gamla Stan. Foto: John Göransson.
Vi åkte ner till Kretas sydkust, där vi hamnade på samma båt som turisterna från Samariaravinen. Antingen visste de inte att de måste ha munskydd, eller så brydde de sig inte. Foto: John Göransson.

September 2019

I september 2019 blev det reportageresa med tåg Aten-Volos-Pelion-Thessaloniki. Här utsikt från Peliontåget. Foto: John Göransson.
Innan vi tog tåget stannade vi till i Aten, för att bland annat besöka den stökiga stadsdelen Exarchia. Foto: John Göransson.

Oktober 2019

I slutet av oktober 2019 reste vi till Chania för att vara där när stan stänger för säsongen. Här Anidristranden på södra Kreta, sista dagen serveringen var öppen. Foto: John Göransson.
Sista lunchen på vårt tak. Sedan vintersäkrades huset. Foto: John Göransson.

November 2017

I november 2017 åkte jag till Kreta för att skriva om mat och dryck. Jag fick följa med grannen till hans kazani i bergen och tillverka tsiporo. Foto: John Göransson,
Det blev en tur till Cretan Brewery, där jag fick en privat visning av bryggeriet som gör det utmärkta ölet Charma. Jag fick också en pratstund med ägaren. Och en massa öl, förstås. Foto: John Göransson.

December 2018

Nyårsafton 2018 firades med vänner i Thessaloniki. Aristotoulostorget var ordentligt julpyntat. Grekerna vet hur man ställer till med fest. Foto: John Göransson.
Innan den långa nyårslunchen tog vi en kylslagen promenad upp till Ano Polis, för att beundra utsikten över Thessaloniki. Foto: John Göransson.

%d bloggare gillar detta: