fbpx

Pandemin kostade Greklandsturismen 14 miljarder euro förra året

Loading...

Nu har slutnotan kommit för vad pandemin kostade den grekiska turistsektorn förra året. Antalet utländska turister minskade med 78,2 procent och intäkterna minskade med 76,2 procent. Det handlar om 26,6 miljoner färre turister och 13,86 miljarder euro mindre, skriver Bank of Greece i en rapport som släpptes i veckan. Banken räknar med att turismen i år ska nå 40 procent av nivån 2019.

De som ändå tog sig till Grekland stannade lite längre och gjorde av med något mer pengar än genomsnittet från 2019, vilket indikerar att de som valde att resa utomlands under pandemin hade mer pengar än vanligt. Det märktes på att charter- och lågprisflygbolagen ställde in det mesta av sina resor, medan reguljärflyget klarade sig något bättre.

Intäkter från turismen 2017-2020. Källa: Bank of Greece
Antalet turister från olika länder 2017-2020. Källa: Bank of Greece.

Nio av tio svenskar dök inte upp

Antalet resenärer från Sverige minskade med 88,3 procent, medan intäkterna från svenskarna minskade med 89,3 procent. Det innebär att det kom 304 200 färre turister 2020 än 2019 och att vi gjorde av med 230,6 miljoner euro mindre. Det motsvarar ungefär 2,4 miljarder kronor.

Färre svenskar och danskar redan 2019

Det svenska intresset för Grekland minskade markant redan rekordåret 2019. Då minskade antalet turister från Sverige med 18,9 procent, jämfört med året innan. Antalet resenärer från Danmark minskade ännu mer, med 20 procent. Samtidigt som turismen till Grekland slog nytt rekord, med över 34 miljoner besökare, kom det 96 000 färre svenskar och 77 000 färre danskar. Norge finns inte med i statistiken.

Källa: Bank of Greece. Diagram: Grekland All Exclusive.

Att trenden vek redan 2019 visste vi redan. Greklandsspecialisten Apollos moderbolag Der Touristik Nordic AB tappade nästan 10 procent av sin omsättning och gick från vinst på 29 miljoner kr 2018 till en förlust på 168 miljoner kr 2019. Vingresors moderbolag Thomas Cook gick i konkurs.

Svenskarnas aptit på charterresor har helt enkelt börjat mattas av. Vi reser hellre självständigt och många förknippar Grekland med lågprischarter och All Inclusive. Vi ser det på att intäkterna från de svenska turisterna inte minskade lika mycket som antalet turister. Färre turister gjorde av med mer pengar, en mycket välkommen utveckling för Grekland.

Vi ser från vår utsiktspost i Chania hur charterturister och AI-turister (lätt igenkända med sina armband) blir färre, medan allt fler, sällan skandinaver, flyttar in i grändernas Airbnb och boutiquehotell. Till och med katastrofåret 2020 hade restauranger som satsade på bra mat ofta fullsatt, trots högre priser, medan det var tomt på turistfällorna.

Kvalitet, hållbarhet och kultur

I Grekland pågår nu en diskussion, från regeringen ner till enskilda turistföretag, om vad som behöver göras för att starta om den grekiska turistsektorn inför 2022. Kvalitet, hållbarhet och kultur är nyckelorden i den grekiska regeringens strategi. Så här sade premiärminister Kyriakos Mitsotakis på en presskonferens på Santorini i juni förra året, på frågan om pandemin kunde skynda på de nödvändiga förändringarna:

”COVID-19 är uppenbarligenen tragedi (…). Men det är också en möjlighet att skynda på redan planerade förändringar.”

”Tillväxten i Grekland måste vara hållbar. Vi har en skyldighet att skydda vår miljö, koppla den till vårt kulturarv och ansluta den till våra unika livsmedel. Jag är säker på att du (reportern) efteråt kommer att få möjlighet att smaka på de otroliga produkter Santorini har att erbjuda, som favabönor, tomater eller vårt exceptionella Assyrtikovin. Vi måste gå samman och erbjuda en ny vision för hållbar turism.”

Fava. Foto: John Göransson.

I dag är det nog inte många turister som smakar på favabönor i Grekland och om de dricker Assyrtiko så vet de förmodligen inte om det. Om inte Grekland lyckas attrahera den publik som bryr sig om sådant så kommer de snart att få förlita sig på lågpristurism från utvecklingsländer, medan skandinaverna semestrar i länder som attraherar dem som inte nöjer sig med retsina, ouzo, souvlaki och Zorbas Dans.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: