fbpx

Covid-19 i Grekland 10 maj: Över 11 000 döda

Loading...

Mer läsning:

Här finns frågor och svar för dig som planerar att resa till Grekland.

Här har vi samlat statistik och diagram som visar det aktuella och långsiktiga smittläget i Grekland.

På söndagen passerade Grekland 11 000 rapporterade dödsfall i Covid-19. På måndagen rapporterades 60 nya dödsfall, vilket innebär att pandemin har skördat 11 089 dödsoffer i landet. Mer positivt var att vaccinationstakten har tagit ordentlig fart efter påskhelgen.


Antalet rapporter om nya smittade ökade till 1 904, jämfört med 1 073 förra måndagen. Siffrorna är inte helt jämförbara, eftersom det var helg förra måndagen. Antalet patienter i respirator i intensivvården ökade till 732, fyra fler än föregående dygn.

Hittills i maj har 708 greker dött i Covid-19. Sverige har just mer än dubbelt så många smittade som Grekland, medan antalet rapporterade dödsfall ligger flera gånger högre i Grekland. Här finns all statistik.

Månadsstatistik över dödsfall, till och med 10 maj 2021.

Stängda gränser

Skärpta inreseregler gäller, åtminstone fram till 15 maj. De innebär att alla som kommer till Grekland måste ha med sig ett negativt Covid-19-test eller ett vaccinationsbevis, som ska vara på engelska. Dessutom ska alla vara redo att snabbtestas för Covid-19 vid ankomst, de som testar positivt sätts i karantän i 14 dagar. Reglerna gäller alla, alltså även grekiska medborgare, fast bosatta och de som reser i tjänsten. Läs alla inreseregler här.

Fortsatt lockdown

Uteserveringarna öppnade för en vecka sedan, efter att ha vara stängda i sex månader. Läs mer om restarurangreglerna här. Samtidigt flyttade utegångsförbudet fram från 22:00 till 23:00. Läs om alla restriktioner i våra frågor och svar inför Greklandsresan.

På måndagen öppnade en stor del av de skolor som har hållits stängda i månader, med strikta restriktioner och krav på provtagning för elever och skolpersonal.

Butikerna har bara öppet med ”Klick away” och ”Klick in” och antalet samtidiga besökare är kraftigt begränsat. Gymnasieskolorna är öppna sedan 12 april. Grundskolorna ska öppna 10 maj.

Incidens 10 maj

Incidensen, mätt som antal smittade per 100 000 invånare under 14 dagar, vände åter uppåt efter arr ha har pekat stadigt nedåt sedan toppen på 388,0 i april. Den ligger nu på 275,4. Incidensen för dödsfall minskade på måndagen från 9,5 till 9,3 döda per 100 000 invånare under 14 dagar. Det är det lägsta värdet sedan 8 april. Här finns ett diagram över utvecklingen sedan 7 november.

Nytt rekord i vaccineringar

Vaccinationerna kickstartade efter påskhelgen och på lördagen rapprorterades nära 112 000 vaccineringar, varav 59 000 fick den första dosen. Nu har 27,6% av alla greker från 16 års ålder fått minst en dos, medan13,5% är färdigvaccinerade. Statistik för vaccinationer i Grekland och Sverige finns här. När maj månad är slut ska alla över 30 års ålder ha vaccinerats, när juni är slut ska alla vara vaccinerade, sade hälsominister Vassilis Kikilias på en presskonferens på förra onsdagen. Alla som vill, alltså.

Samtidigt visar statistiken att vaccineringarna hittills inte alls går så bra som regeringen vill påskina. Bara drygt 60% av alla som är över 70 år har påbörjat vaccineringen, vilket förklarar de höga dödstalen. Faktum är att Grekland bara har använt 60 procent av allt vaccin som levererats, den näst lägsta siffran i hela EU.

Land80+ år70-79 år60-69 år50-59 år25-49 år18-24 år
Grekland63,1%64,2%46,6%13,8%8,9%1,3%
Sverige93%90,8%72,8,7%22,1%9,1%5,9%
Siffrorna från EDCD, som uppdaterades 8 maj 2021, har viss eftersläpning.

Från påskveckan öppnade vaccineringarna för alla greker från 30 års ålder. Dessutom överväger regeringen nu att börja med hemvaccinationer, för att nå de många äldre som inte har dykt upp på avtalad tid. Bara drygt 60 procent av grekerna över 80 år har fått vaccin, mot över 90 procent i Sverige. Grekland har långt kvar till flockimmunitet.

Alla länkar på ett ställe

Artiklar

Eftersom detta är en artikel som ständigt uppdateras får du som prenumerant inte mail varje dag det görs. Däremot får du mail så fort vi publicerar en ny artikel. Så passa på att prenumerera!

22 thoughts on “Covid-19 i Grekland 10 maj: Över 11 000 döda

 • 20 april, 2021 kl. 17:51
  Permalänk

  Hej! Jag och ett gäng vänner (4 pers) hade tänkt att åka till Grekland nu den 24 maj. Vi bokade flyg tidigt i år och har även bokat boende första nätterna. Dock så uppfattar jag det som enligt dina artiklar som att vi borde börja tänka om då läget i Grekland är så pass allvarligt just nu. Såklart så kan mycket hända på en månad men kanske inte tillräckligt. Hur ser du på det hela? Tycker du vi borde avboka våra biljetter? Kommer man vara välkommen? Hur är din syn på hur läget teoretiskt sätt skulle kunna se ut i slutet på maj (förstår att det är svårt att säga) Antar att det kommer gå att turista till en väldigt liten grad och väldigt avskalat.

  Svar
  • 20 april, 2021 kl. 18:36
   Permalänk

   Det går att åka. Grekland ska vara öppet för turister från 14 maj (i realiteten är det redan öppet). Förmodligen, men långtifrån säkert, kommer en del restauranger att vara öppna också. Men här är skälen till att vi avråder:
   Ni måste boka hela resan, eftersom ni måste tala om var ni ska bo (i den PLF ni måste fylla i)
   Nya restriktioner kan komma med kort varsel. Vi drabbades av det när vi var i Grekland i höstas. Efter tio dagar stängde allt vid midnatt, efter två veckor blev det obligatoriskt med munskydd överallt inomhus och utomhus, sedan stängde allt.
   Ni kommer att tvingas ha munskydd överallt, utomhus och inomhus. Ni kanske kommer att tvingas skaffa grekiska sim-kort för att kunna skicka SMS när ni ska gå ut. Ni kanske kommer att vara i husarrest mellan 21:00 och 07:00.

   Dessutom är risken rätt att resan blir inställd, på grund av bristande passagerarunderlag. Vi får hela tiden in rapporter om inställda resor och flyg.

   Kommer ni att vara välkomna? Det beror på läget när ni kommer. Om grekerna fortfarande är i lockdown kommer många att ifrågasätta att ni blir insläppta, när de inte ens får lämna sina hemkommuner. Jag vet att vi är vaccinerade eller testade, men det är långtifrån alla greker som förstår detta. Det fick vi erfara förra året, även om vi har tillräckligt många vänner i landet för att kunna stå ut med det.

   Svar
   • 20 april, 2021 kl. 22:43
    Permalänk

    Gud va bra svar! Tack så mycket väldigt hjälpsamt.

   • 20 april, 2021 kl. 23:08
    Permalänk

    Tipota 🙂

 • 23 februari, 2021 kl. 20:53
  Permalänk

  Hej, från Naxos kan jag rapportera att det plötsligt börjar slå ut med covid. Byn Filoti hade igår snabbtester eftersom man misstänkte fall och resultatet blev 11 positiva på 152 tester. Det kommer att bli mer tester på torsdag, men efter att ha klarat sig bra sedan i våras slår det nu ut med mer covid än någonsin på ön, samtidigt som vaccinerandet går väldigt trögt, typ 500 som vaccinerats av öns 20 000 medborgare. Inte kul alls med andra ord.

  Svar
  • 23 februari, 2021 kl. 22:24
   Permalänk

   Tack för informationen!

   Svar
 • 10 februari, 2021 kl. 07:33
  Permalänk

  Hej! Tack för grundlig och uppdaterad info! Det är värdefullt för oss som vistas här i Grekland under denna besvärliga tid.
  Har en fråga angående den begränsade rörelsefriheten, eftersom vi bor i ett område med ganska begränsad service och skulle behöva besöka några specialbutiker. Du skriver: ”Det är förbjudet att resa utanför kommunen.” Är det kommunen, dimos, som gäller – inte region?
  Hälsningar, Christina

  Svar
  • 10 februari, 2021 kl. 08:46
   Permalänk

   Det korrekta begreppet är ”regionala enheter. Det finns drygt 70 sådana i Grekland, men bara 13 regioner. För tydlighet skull ändrar vi detta i dagens uppdatering. Tack för ditt påpekande.

   Svar
  • 13 februari, 2021 kl. 12:12
   Permalänk

   Utmärkt uppdaterat.

   Svar
 • 1 februari, 2021 kl. 17:37
  Permalänk

  Är detta rätt ?
  Alla från 12 år och uppåt måste ha med sig ett högst 17 timmar gammalt negativt PCR-test för att bli insläppta

  Svar
  • 1 februari, 2021 kl. 17:38
   Permalänk

   Nej, det ska stå 72 timmar.

   Svar
 • 15 januari, 2021 kl. 17:04
  Permalänk

  Tack för all info!

  Svar
 • 27 december, 2020 kl. 10:55
  Permalänk

  Hej, jag bor på Naxos, men i alla fall. Anledningen till att det var så låg smittspridning berodde väl på att man gjorde ju knappt några tester i helgen. Vi får se på måndag. Vad det gäller papperet man ska fylla i så kör vi med blyerts, då kan man radera och fylla i nya uppgifter hela tiden trots att man är ute. Jag har blivit stoppad av polisen tre ggr och det har passerat alla gånger.

  Svar
  • 27 december, 2020 kl. 11:04
   Permalänk

   Intressant. Hur vet du att det ”väl” knappt gjordes några tester i helgen?

   Svar
   • 27 december, 2020 kl. 19:14
    Permalänk

    Hej, jag läste i någon tidning att de tyckte det knappt var värt att presentera uppgifterna för testningen var så minimal i helgen, det står ju i var och varannan grektidning hur många de testar, var fallen är osv, väldigt informativt måste jag säga, men vi vet ju att antalet fall man hittar är ju helt relaterat till hur många man testar, men det ser ju ändå ut om det börjar plana ut. Naxos tex, har ju ett ströfall då och då, och ofta max en åt gången.

   • 27 december, 2020 kl. 19:17
    Permalänk

    Hej kollade, man gjorde ca 3000 tester mot de mer normala 15000 som man gör på vardagar.

  • 27 december, 2020 kl. 11:08
   Permalänk

   Ja, en variant är att slänga den gamla lappen och skriva en ny. Eller skicka ett nytt SMS. Har du mer uppgifter om hur många som har testats i helgen eller gissar du?

   Svar
 • 12 november, 2020 kl. 23:16
  Permalänk

  Hur kan de kräva att man ska skicka SMS om man ska ut och handla mat? Finns väl även i Grekland människor som saknar mobiltelefon så hur ska det gå till då?

  Svar
  • 13 november, 2020 kl. 00:44
   Permalänk

   Det fungerar med papper och penna också.

   Svar
  • 14 november, 2020 kl. 20:52
   Permalänk

   Det går bra med papper och penna också.

   Svar
 • 10 november, 2020 kl. 18:50
  Permalänk

  Hej! Ett gift par räknas som en person i taxi enligt våra taxichaffisar. Kan vara bra info. Tack för allt ni skriver. Ewa i koroni.

  Svar
  • 15 november, 2020 kl. 10:56
   Permalänk

   ”Enligt våra taxichaffisar…” De har fel. Om inte den ena i paret är ett barn eller en svårt sjuk på väg tillsjukhuset.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: