fbpx

Så gör du riktig grekisk frappé hemma

Voiced by Amazon Polly
Loading...

Finns det något mer grekiskt än frappé? Frågan är bara hur ett franskt ord kom att bli namnet på en av Greklands vanligaste drycker. Här kommer hela historien. Dessutom får du veta hur du får tag på rätt ingredienser i Sverige och hur du gör din egen frappé.

Så uppstod Frappé

Nescafé

Nescafé uppfanns av nödvändighet under depressionen i början av 30-talet. Krisen gjorde att Brasiliens stora lager av kaffebönor förblev osålt och företaget Nestlé, som i hundra år hade ägnat sig åt att tillverka mjölkpulver, gjorde samma sak med kaffe. Drycken spreds över världen med USA:s militärer under 2 världskriget och nådde på så sätt även Grekland.

Kondenserad mjölk

Innan Grekerna fick tillgång till kylskåp och kyltransporter var det kondenserad mjölk som gällde. Det grekiska mejeriföretaget Nounou (uttalas Nono) började tillverka den redan på 30-talet, en annan stor aktör var förstås Nestlé. Färsk mjölk var en otrolig lyx för alla som inte bodde med mjölkkor inom räckhåll och det var det inte många som gjorde.

Mässan 1957

Historien säger att det var på en stor handelsmässa i Thessaloniki som Nestlé introducerade en ny chokladdryck för barn. I montern arbetade Dimitris Vakondios och i en paus blev han blev sugen på kaffe. Han hade inte tillgång till hett vatten, så han testade att skaka Nescafé, is, vatten och socker i en shaker. Han tillsatte kondenserad mjölk och violá! Frappé var född! Egentligen hade drycken, med franskt ursprung, funnits länge, men det var den här varianten som skulle bli en av Greklands nationaldrycker.

Dimitris Vakondios.

Fasta priser

Frappé spreds snabbt över Grekland, numera går den att köpa på vartenda kafé i landet och på tusentals andra platser. Så småningom blev frappé en av de produkter som fick lagstadgade fasta priser på platser som färjor och flygplatser. Därför är frappé oftast mycket billigare än espressobaserat iskaffe. Ett problem med de fasta priserna är att de inte lämnar utrymme för produktutveckling, eftersom marginalerna är så små.

Det ska ta tid att dricka en frappé. Foto: John Göransson.

Frappé i handen

Plastmuggen med lock och sugrör är lika självklar i grekernas hand som mobiltelefonen numera är i svenskarnas. Alla har en frappé inom räckhåll, hela tiden. Men det är numera en dryck man har med sig till kontoret, i bilen, eller på bussen, inte något man sitter och njuter av med vänner. De senaste åren har de espressobaserade dryckerna vunnit terräng, på bekostnad av frappé och grekiskt kaffe. Det är inte bara vi svenskar som har skaffat ”kontinentala vanor”.

Så här gör du din egen frappé

Det är inte helt enkelt att göra en frappé som smakar frappé i Sverige. Listan över ingredienser är kort och enkel:

 • Nescafé Classic
 • Socker
 • Osötad kondenserad mjölk
 • Vatten
 • Is

Kaffet

I Grekland används som regel Neacafés Classic, som också kallas Frappé. Mjölken är osötad kondenserad mjölk från Noynoy eller Nestlé.

Det svåra är att hitta kaffet och mjölken. Men nyligen upptäckte vi att Nescafé Original är samma sak som Nescafé Classic, som är samma sak som Nestlé Frappé. På Coop.se finns båda sorterna. Kaffet är gjort på 100% Robustabönor, alltså den ”sämre” sortens kaffebönor. Det är därifrån den bittra smaken och det tjocka beska skummet kommer. Nescafé Lyx är gjord på Arabicabönor, det är något helt annat. Givetvis finns Nescafé Classic också i nätshopar som säljer grekiska livsmedel.

Mjölken

Det måste vara kondenserad mjölk, annars är det inte frappé. Coop.se har även kondenserad mjölk, från Holland, det står Rainbow på etiketten. Det är den osötade sorten du ska hålla utkik efter.

Varianterna

Πώς το θες; Hur vill du ha det? Det finns flera varianter och du måste bestämma dig när du beställer:

 • Skétå – osötat
 • Métriå – medelsött
 • Glik´å – sött
 • Me gálla – med mjölk
 • Chrårís gálla, mávro eller skétå skétå) – vare sig mjölk eller socker

Vi brukar dricka vårt skéto me gálla; osötat med mjölk.

Nu kör vi!

Om man vill lyxa till det lite kan man hälla i en skvätt smaksatt sirop. Hasselnöt, vanilj eller karamell passar bra. Monin säljer dessutom sockerfria versioner av de smakerna.

 • Lägg några iskuber i en shaker. Häll i kaffe efter smak (1-2 teskedar brukar vara lagom), socker efter smak och en skvätt vatten (5 cl brukar vara lagom till ett glas). Om du har en frappévisp kan du göra din frappé direkt i glaset.
 • Sätt på locket och skaka (eller mixa med frappévispen). Håll på tills shakern är så kall att du riskerar frostskador på fingrarna.
 • Häll upp allt i ett glas. Det är mest skum, det ska det vara. Du kan alltid skrapa av lite på slutet. Häll på vatten och slutligen kondenserad mjölk. Servera med sugrör, gärna i glas eller metall. Svårare år det inte.
Klart! Foto: John Göransson.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: