fbpx

Det här gäller för sommarens Greklandsresa (14 juni)

Voiced by Amazon Polly
Loading...

Grekland All Exclusive går igenom vad det innebär för dem som vill besöka Grekland. Vi tar det viktigaste först: alla, från 5 år och uppåt, måste visa ett högst 72 timmar gammalt negativt resultat av ett PCR-test för att bli insläppta. Vi har skrivit om den här artikeln totalt, för att det ska vara lättare att hotta svar på alla frågor om Greklandsresan. Vi uppdaterar den så fort något ändras, så kom hit ofta!

Artikeln uppdaterades 14 juni.


Viktig information om inreseregler

Det är alltid minst två länder inblandade vid en utlandsresa; avreselandet och ankomstlandet. Många tycks tro att de kan åka till Grekland om de har vaccinerats eller har antikroppar. Det kan de inte, eftersom det inte ännu går att få ett godkänt intyg på det i Sverige. Dessutom kommer intyg om antikroppar inte att vara giltiga, det kommer att krävas ett intyg på att man har testat positivt för Covid-19 och tillfrisknat. Tills vidare är det bara ett giltigt, högst 72 timmar gammalt negativt PCR-test som gäller. Och tänk på att andra regler kan gälla vid mellanlandningar!

Så här öppnar Grekland

Beslutade åtgärder

14 maj Museerna har öppnat
14 majSystemet med SMS är slopat
14 majButikerna är öppna, men med restriktioner
14 majInrikesresor är tillåtna, men med restriktioner
15 majGrekland är officiellt öppet för turister
21 majUtomhusbiograferna öppnar, med max 75% beläggning
28 majKonsertarenor och teatrar utomhus öppnar, med restriktioner
12 juniUtegångsförbudet börjar gälla 01:30. Musik blir åter tillåten på uteserveringar
15 juniRegeln om 5 meters avstånd mellan stånden på utomhusmarknader avskaffas och ersätts av obligatoriska snabbtester
1 juliUtegångsförbudet upphävs (preliminärt)
1 juliAntalet människor på privata tillställningar, som bröllop och dop, ökas från 100 till max 300 personer
1 juliVaccinerade slipper de snabbtester som nu är obligatoriska för många yrkesgrupper

Restriktioner som fortfarande saknar slutdatum

Observera att detta kan ändras med kort varsel. Kom ofta tillbaka och kontrollera.

 • Inresa tillåts även för dem som har intyg om snabbtest (antigentest). Kan komma i slutet av juni.
 • Kravet att barn måste uppvisa ett negativt PCR-test vid inresa kommer snart att ändras. I dag gäller det alla från 5 års ålder, snart ändras det till 12 års ålder.
 • Alla över 4 år måste ha munskydd på platser dit allmänheten har tillträde, inomhus och utomhus. Inget besked om slutdatum, men kravet på munskydd utomhus kommer att avskaffas först
 • All servering inomhus är förbjuden. Inget besked om slutdatum.
 • Alla folksamlingar är förbjudna. Inget besked om slutdatum.
 • Alla som reser med passagerarfartyg måste fylla i en hälsodeklaration innan de går ombord och ovaccinerade måste göra ett snabbtest eller uppvisa ett negativt PCR-test.
 • Många grupper, exempelvis lärare, elever, restauranganställda och butiksanställda, är ålagda att använda självtest varje 1-2 gånger i veckan. Alla greker ska kunna testa sig gratis en gång i veckan. Testerna hämtas på apoteket. Detta kommer att avskaffas för vaccinerade från 1 juli.

Det finns många fler restriktioner, men dessa är de som påverkar besökare till Grekland.

Resa till Grekland

Kravet på negativt PCR-test för svenskar har funnits sedan i september 2020 och det kommer att finnas kvar till dess EU:s Covidbevis lanseras i Sverige 1 juli. Sannolik kommer även intyg om snabbtest att godkännas snart. EU:s Covidbevis har fått en egen artikel.

PLF-formuläret

Vi uppdaterade guiden till hur du fyller i din PLF 14 juni.

Bara PCR-test gäller!

Än så länge är det alltså bara ett negativt, högst 72 timmar gammalt negativt PCR-test som gäller för inresa. Detta oavsett om du är vaccinerad, har antikroppar, har haft Covid-19 eller har gjort ett snabbtest. Att Grekland släpper in resenärer med ett intyg om vaccination eller genomgången infektion hjälper inte, eftersom du inte kan skaffa ett giltigt sådant intyg i Sverige. Detta gäller alla, från den femte födelsedagen till den sista. Det finns regioner som mot avgift utfärdar intyg om vaccinering, men du kan inte vara säker på att du blir insläppt med ett sådant. Du kommer inte att kunna använda dem i din PLF.

Senast i början av augusti går ska det också gå att hämta bevis på negativt covid-19-test och bevis på tillfrisknande via tjänsten Covidbevis.

EU:s Covidbevis kommer igång i Sverige 1 juli.

Baserat på de regler som gäller från och med 12 juni har vi gjort några praktiska checklistor för dig som ska åka till Grekland. Det som står här gäller just nu (14 juni), men det kan ändras till dess du åker. Texten uppdateras kontinuerligt.

Checklista inför avresan

När?Vad?Hur?
Ett par veckor innan avresaPCR-test 1Boka testet på 1177. Om det är positivt kan du boka av resan och slipper betala för det ”riktiga” testet. Detta är inte obligatoriskt, men ett bra sätt att slippa onödiga kostnader. Alla från 5 års ålder måste ha ett PCR-test.
Högst 72 timmar innan ankomst till GreklandPCR-test 2Gör ett test hos ett auktoriserat laboratorium. Här finns en lista. Den är inte komplett.
Senast 24 timmar innan ankomstPLF-formulärSå fort du har flightnumret för resan och boendet ordnat kan du fylla i din PLF. Hela familjen kan vara med på samma PLF.
Innan avresanMunskyddDu måste ha munskydd från det du kommer till flygplatsen tills du går in på ditt hotellrum (utom vid måltider). Se till att ha minst ett i reserv till dig själv och övriga familjemedlemmar. Alla som är över 4 år måste ha munskydd överallt, inomhus och utomhus, dit allmänheten har tillträde.

På resan

På flygplatsenMunskyddet ska vara på hela tiden, utom när du sitter ner på anvisad plats och äter eller dricker
På flygplanetMunskyddet ska vara på hela tiden, utom när du äter och dricker. Ombordservicen är väldigt begränsad. Då får inte lämna din sittplats, utom för att gå på toaletten. Av- och påstigning sker enligt särskilda rutiner. Gör som personalen säger!
På ankomstflygplatsenMunskyddet ska vara på. Du kan tas ut till snabbtest på flygplatsen. Om det är positivt får du ta ett PCR-test och vänta på svar på ett karantänhotell. Om även ditt PCR-test är positivt så sätts du i karantän i tio dagar och därefter görs ett nytt test. Hotellkostnaden står den grekiska staten för
Från flygplatsenDu ska ta dig direkt från flygplatsen till den adress du har uppgivit i din PLF. Du får ta dig dit även efter 00:30, då utegångsförbudet börjar gälla. Blir du stoppad så visar du din PLF. Munskyddet ska vara på tills du kommer in i din semesterbostad.

På hotellet

På rummetDu får inte bjuda in gäster utanför ditt resesällskap på rummet.
Räkna med att det tar längre tid än vanligt att städa rummet.
I allmänna utrymmenMunskydd ska vara på överallt utom vid poolen och när du sitter på restaurangen.
I hotellmatsalenDu måste sitta på anvisad plats.
I hotellbarenBara öppen för incheckade gäster.
Vid poolenDu blir anvisad en solstol, som ska desinficeras efter varje gäst. Du får inte flytta på den. Du behöver inte ha munskydd vid poolen.
På nätternaDet råder utegångsförbud mellan 01:30 och 05:00. Då måste du vara hemma.

På stan

MunskyddDu måste ha munskydd överallt, inomhus och utomhus (utom på stranden och vid restaurangbordet). All trängsel är förbjuden, polisen kan tvinga dig att lämna platsen om det blir för trångt. Om du inte lyder kan du få böta. Enda undantagen är på stranden och när du sitter på restaurangen.
I butikerAntalet kunder är begränsat, så du kan få vänta utanför på din tur. Du måste hålla avstånd.
Restauranger, caféer och barerBara sittande gäster, bara utomhus, med regler om avstånd.
Muséer och andra sevärdheterSamma regler som för butiker
UtegångsförbudDet råder utegångsförbud mellan 01:30 och 05:00. Då måste du vara hemma.

På stranden

MunskyddDu behöver inte ha munskydd på stranden.
SolstolarDu måste bli anvisad en solstol, som ska desinficeras mellan varje gäst. du får inte flytta din solstol.
Mat och dryckDu måste sitta på anvisade platser när du ska äta eller dricka.

Kommunikationer

Allmänna färdmedelMunskydd, överallt, även utomhus på båtarna. Särskilda regler om maximalt antal resenärer och avstånd.
Chartrade bussar och båtarSamma regler som för allmänna färdmedel
TaxiMax två passagerare i vanliga bilar, tre i vans.
HyrbilMunskydd behövs inte för förare eller passagerare, om de tillhör samma familj. Annars ska alla ha munskydd. Antalet som får sitta i samma bil är samma som maxantalet på uthyrningsbviset.

Resor inom Grekland

AllmäntDe första 24 timmarna i Grekland får du inte bo någon annanstans än på de adresser du har angivit i din PLF.
Inom fastlandetVissa zoner kan ha tillfälliga in- och utreseförbud, annars är det fritt fram
Till och mellan öarAlla som reser från fastlandet till öarna måste vara vaccinerade, ha ett högst 72 timmar gammalt PCR-test eller ett högst en dag gammalt självtest (finns på apoteket). För att få åka båt måste du vara vaccinerad eller lämna ett snabbtest. Du måste dessutom lämna en hälsodeklaration när du går ombord på båten.

Checklista för hemresan

NärVadHur?
Någon dag innan hemresanBoka tid för PCR-testTänk på att du kan behöva ett PCR-test vid mellanlandningen, exempelvis i Tyskland och Danmark. Kolla med ditt flygbolag! Fråga på apoteket om du behöver ett PCR-test.

Tips och råd om PCR-test

Alla som reser till Grekland måste uppvisa ett högst 72 timmar gammalt PCR-test (innan Covidbeviset kommer)

 1. Innan avresa: Boka ett test hos någon av de aktörer som erbjuder reseintyg. En del charterbolag har också erbjudanden.
 2. Boka ett gratistest hos 1177, så att du får svar det på innan du ska göra det andra testet. Om detta test är positivt måste du boka av resan. Då kan du också boka av det andra testet och spara in en onödig kostnad på uppemot 1 500 kronor per resenär.
 3. Om du mellanlandar i exempelvis Tyskland eller Danmark behöver du göra ett PCR-test. Fråga på apoteket
 4. När EU:s ”Gröna Bevis” introduceras 1 juli är det meningen att PCR-testet ska vara ”rimligt prissatt. Från början skulle det vara gratis, men EU-länderna kunde inte enas om det.

Frågor och svar

FrågaSvar
Vad krävs för att jag ska bli insläppt i Grekland?Ett högst 72 timmar gammalt, negativt PCR-test
En PLF (Passenger Locator Form) ifylld senast 24 timmar innan ankomst. Hela familjen kan fylla i samma PLF (om ni kommer från och ska till samma ställe).
Var kan jag ta mig in i Grekland?Via de internationella flygplatserna. Landgränserna mot Bulgarien vid Promachonas och Ormenio är öppna för privatpersoner mellan dygnet runt och gränsen mot Nordmakedonien i Evzonoi är öppen från 07:00 till 23:00. Det går även att ta färja från Italien till Patras, Igoumenitsa och Korfu.
Hur ordnar jag ett PCR-test?Börja med att kontakta den vårdgivare du är listad hos. Om du inte får hjälp där kan du kolla på den här listan över privata aktörer. Tänk på att du alldeles gratis och i god tid kan boka ett PCR-test på 1177. Om det är positivt kan du boka av det andra testet, så att du slipper betala för det, när du ändå måste boka av resan.
Jag är vaccinerad. Kan jag få ett intyg?Du måste ha med dig ett intyg på engelska från en ”auktoriserad myndighet”. Det finns i dag ingen sådan i Sverige. Vänta på det nationella Covidbeviset! Det är först tio dagar efter fullföljd vaccinering som du kan få ett intyg.
Vad gäller om jag mellanlandar i ett annat land?Det beror på vilket. En del länder, som Tyskland och Danmark, kräver att du har ett nytaget PCR-test för att få mellanlanda. I Tyskland får det vara högst 48 timmar gammalt, enligt information från Lufthansa. Ditt flygbolag ska kunna svara på vad som gäller för andra länder.
Det är ju utegångsförbud från 00:30. Om jag kommer senare, hur tar jag mig till min slutdestination?Du får ta dig till den adress du har uppgett i din PLF, oavsett tid på dygnet. Du kan alltså resa med allmänna kommunikationer, taxi eller hyrbil, båt eller vidare med inrikesflyg. Men du måste ha ordnat allt sådant innan du åker. Om du måste stanna på hotell på vägen ska det stå i din PLF.
Gäller samma regler om jag kommer land- eller sjövägen?Ja, reglerna är lika oavsett hur du kommer till Grekland. Tänk på att ditt PCR-test får vara högst 72 timmar gammalt när du kommer till gränsen.
Vad gäller för barnen?Alla från 5 år och uppåt måste ha PCR-test. Så även om du själv har ett intyg så måste dina barn göra PCR-test. Alla andra regler gäller även för barnen. Alla över 4 års ålder måste ha munskydd.
Hur fungerar kommunikationerna i Grekland?De fungerar. Men de fungerar med restriktioner och räkna med att de är kraftigt begränsade. Alla, även grekerna, måste vara vaccinerade eller göra ett snabbtest för att få resa till eller mellan öarna.
Går det flyg?Ja, men många ställs in med kort varsel på grund av bristande passagerarunderlag. Samma sak gäller inrikesflyg och båtar, eftersom bara nödvändiga resor inom Grekland är tillåtna.
Är risken större att jag blir smittad i Grekland?Det beror helt och hållet på dig själv. Om du följer reglerna och använder ditt omdöme så är det inte större risk. Om du åker till Grekland för att vara lite ”wild and crazy” så är det större risk, både för dig själv och din omgivning, så gör inte det.
Finns det öppna hotell?Många struntar i att öppna i år och de som har öppet har begränsad kapacitet. Du måste ha ordnat boende innan du åker.
Vilka restriktioner gäller?Bland annat måste du ha munskydd på alla platser dit allmänheten har tillträde, inomhus och utomhus. Bara uteserveringar är öppna, allt stänger vi midnatt. Utegångsförbud råder 01:30-05:00. Räkna också med att mycket är stängt.
Är restaurangerna öppna på de hotell som har öppet?Ja. hotellen har rätt att hålla öppet som vanligt, men bara för incheckade gäster och med begränsad kapacitet. Räkna med begränsade öppettider och begränsat utbud.
Gäller samma inreseregler även om jag är grek eller har en bostad i Grekland?Ja, samma regler gäller för alla.
Vad händer när jag kommer tillbaka till Sverige?Om du är svensk medborgare eller är bosatt i Sverige behöver du inte visa upp ett negativt PCR-test. Övriga EES-medborgare måste visa upp ett högst 48 timmar gammalt PCR-test.

Vad händer senare i sommar?

Observera att det är många gissningar i svaren, i synnerhet när det gäller vad som händer långt fram. Men det är gissningar baserade på mycket fakta och erfarenheter, så ta dem på allvar!

Frågor och svar

FrågaSvar
Har ni något generellt råd?Planera resan så att allt är bokat innan avresa. Men boka inte och betala inte för tidigt, eftersom många flyg och resor kommer att avbokas och du kan få vänta länge med att få pengarna tillbaka. Eller så får du inga pengar alls.
Följ alla lagar och regler! Bötesbeloppen är kännbara och vi andra vill slippa skämmas för våra landsmän.
Använd ditt omdöme! Om du saknar sådant, eller brukar lämna det hemma när du åker till Grekland, stanna hemma!
Om du vill slippa krångel och extra kostnader: Vänta tills du är vaccinerad och har fått ditt Covidbevis
Kommer inresereglerna att ändras?Ja. Vaccination eller negativt PCR-test ska räcka när det Covidbeviset för vaccinerade införs 1 juli. Senast i början av augusti ska det också gå att hämta bevis på negativt covid-19-test och bevis på tillfrisknande via tjänsten Covidbevis. Eventuellt kan intyg om snabbtest bli tillåtet från slutet av juni.
Kommer jag att kunna resa runt spontant i Grekland (exempelvis båtluffa)?Ja, men det kommer att vara besvärligare än vanligt, åtminstone i början av säsongen. Sommaren 2021 blir inte en sommar för spontana rundresor i Grekland. För att resa från fastlandet till öar måste du vara vaccinerad, ha ett högst 72 timmar gammalt PCR-test eller ett högst ett dygn gammalt snabbtest (finns på apoteket).
Kommer det att vara svårt att resa individuellt?Det är svårt att svara på. Men det kan vara ont om flyg och många hotell kommer förmodligen att hålla stängt även i sommar. Du bör ha allt boende bokat innan du åker.
Vilka övriga restriktioner kommer att gälla?Kravet på munskydd blir förmodligen kvar till och med juli. Förbudet mot trängsel och folksamlingar likaså. Allt hänger på vaccinationerna. Regeringen har sagt att den ska lätta på restriktionerna när minst 50% av grekerna är vaccinerade. Många restriktioner kommer att finnas kvar för ovaccinerade.
När kommer det att bli ”som vanligt” igen?Gissning: I slutet på augusti eller början på september.
Hur gör Grekland All Exclusive i sommar?Vii följer våra egna råd och har bokat i början av september.

Smitta och vaccin i Grekland (och Sverige)

FrågaSvar
Hur hårt drabbat är Grekland av Covid-19?Det tredje vågen av Covid-19 drabbade Grekland hårt och har hittills krävt omkring 6 000 dödsoffer och som vårdades över 800 i intensivvården. Men sedan början på maj har smittan avtagit och är nu nere på samma nivå som i februari.
Är det fler som smittas av Covid-19 i Grekland än i Sverige?Nej, just nu är det ungefär lika många smittade i Grekland och Sverige.
All statistik (för Grekland) finns här
Är det fler som dör av Covid-19 i Grekland än i Sverige?Ja, just nu är det betydligt fler som dör av Covid-19 i Grekland, men antalet dödsfall minskar.
All statistik (för Grekland) finns här.
Är det många som hamnar på sjukhus?Ja, men vaccinationerna har minskat trycket i vården dramatiskt sedan mitten av april.
All statistik (för Grekland) finns här
Hur går det med vaccineringarna?Ungefär som i Sverige, eftersom EU har samordnat upphandling och distribution. Däremot har Sverige vaccinerat betydligt fler äldre. Omkring 100 000 vaccineras varje dag. Den 12 juni hade 47,2% fått den första dosen vaccin medan 31% var färdigvaccinerade. All statistik finns här.
När kommer Grekland att ha flockimmunitet?Det är omöjligt att svara på, eftersom det beror på hur många som vaccinerar sig och hur många som har antikroppar. Juli, säger optimisterna. September, säger realisterna. Aldrig, säger pessimisterna.
När kommer vi att vara vaccinerade?Detta gäller för Stockholms län:
Över 60 år samt viss vårdpersonal: Du är förmodligen redan vaccinerad eller har bokat tid för vaccinering.
Född 1971 eller tidigare: Tidbokningen är öppen och vaccinationer pågår.
Övriga: Från mitten på juni, fem årskullar i taget

Vad kostar det att bryta mot reglerna?

Här är en lista över bötesbelopp som kan bli aktuella för turister i Grekland som struntar i reglerna. Det skrivs fortfarande många böteslappar.

Strunta i munskyddet150 euro
Bryta mot utegångsförbud150 – 300 euro
Strunta i att hålla minst 1,5 meters avstånd150 euro
Privatpersoner som arrangerar förbjudna folksamlingar (tio personer eller fler)3000 euro
De som deltar i förbjudna folksamlingar (tio personer eller fler)300 euro
Bryta mot karantänsreglerUpp till 5 000 euro
Ta sig in i landet utan PLF500 euro
Bryta mot regler om reseförbudFörsta gången: 1 500 euro. Andra gången: 3 000 euro
Det finns många fler. Men de flesta gäller dem som arbetar, studerar eller är företagare i Grekland.

Grekland All Exclusives uppdateringar om Covid-19

Grekland All Exclusive gör dagliga uppdateringar om Covid-19 i Grekland. Vi gör det för att du ska kunna ha en samlad bild av läget, vare sig du bor i Grekland, vill resa dit eller bara är intresserad.

FrågaSvar
Vad är det som ingår i de dagliga uppdateringarna?– En nyhetsartikel som sammanfattar de viktigaste nyheterna och siffrorna
– En statistiksammanställning med aktuella tabeller, diagram och kartor
– En artikel med frågor och svar som vänder sig till Greklandsresenärer (det är den du läser nu)
– Dessutom skriver vi ofta längre featureartiklar, de finns med i de dagliga uppdateringarna så länge de är aktuella.
Hur ofta uppdaterar ni statistiken?Två gånger per dag. På eftermiddagen/kvällen med siffor över döda, skadade och vårdade i intensivvård. Nästa dags förmiddag med siffor över vaccineringar.
Hur ofta uppdaterar ni frågor och svar?Så fort något händer som påverkar svaren. Ibland händer det flera gånger om dagen, ibland kan det dröja några dagar.
Hur ofta uppdaterar ni nyhetsartikeln?Den uppdateras måndag till fredag. Om något viktigt händer så uppdateras den även lördag-söndag.
Hur får jag veta om det kommer en uppdatering?Tyvärr får våra prenumeranter inte mejl när vi uppdaterar dessa artiklar, eftersom tekniken inte medger det. Men vi länkar alla dagliga uppdateringar på vår Facebooksida samt i Facebookgrupperna Grekland All Exclusive och Bo i Grekland.
Var hämtar ni informationen?Det mesta kommer från grekiska myndigheter och Greklands regering. En del kommer från grekiska medier. Vi använder också flera andra källor, som vi oftast anger i artiklarna. Vi använder i aldrig uppgifter från sociala media utan att kontrollera dem.
Är allt fakta, eller är det en massa åsikter i artiklarna?I statistiken, den dagliga nyhetsartikeln samt artikeln med frågor och svar är allt fakta. I featureartiklarna kan det finnas mer personliga funderingar. Det är som skillnaden mellan nyhetsartiklar loch krönikor i andra medier.

37 thoughts on “Det här gäller för sommarens Greklandsresa (14 juni)

 • 14 juni, 2021 kl. 09:45
  Permalänk

  Vi är ett resesällskap på 5 personer. Får vi åka i samma hyrbil eller finns det begränsning för hur många som får åka i samma bil?

  Svar
  • 14 juni, 2021 kl. 12:43
   Permalänk

   Nej, bara att bilen måste vara typgodkänd för fem personer.

   Svar
 • 13 juni, 2021 kl. 20:45
  Permalänk

  I en artikel i Vagabond som publicerades på nätet säger Harry Theoharis att krav pcr-provet avskaffas inom kort och ersätts med det mycket billigare antigen-test.

  Svar
  • 13 juni, 2021 kl. 22:11
   Permalänk

   De överväger att göra det, läser jag i grekiska tidningar. Det är inte samma sak som att de kommer att göra det.

   Svar
 • 28 maj, 2021 kl. 15:01
  Permalänk

  Hej!
  Ang. Melkers inlägg. Vi som ganska nyligen haft covid, jag själv 21:e april, har ett dilemma. PCR tester visar ofta positivt flera månader efter tillfrisknande så dom går bort för reseintyg. Vaccin hinner man kanske inte få. Jag själv har bokad resa 6:e juli till Kreta. Hinner inte få mina sprutor då bokning för min åldersgrupp inte öppnat ännu. Jag har alltså ”rätt att få resa till Kreta” men inte möjlighet få fram handlingarna. Vet någon hur man kan lösa detta?

  Svar
  • 30 maj, 2021 kl. 12:51
   Permalänk

   Tyvärr är det dokumenten som ger dig rätt att resa, inte din sjukdomshistoria. Boka ett gratis PCR-test direkt (1177.se) så vet du om det ger positivt utslag (det kommer det nog inte att göra).

   Svar
 • 19 maj, 2021 kl. 18:36
  Permalänk

  Hej! Det står på Greklands officiella webbsida för turister att ett ”certificate of recovery” från officiella myndigheter eller certifierade labb. Jag kan däremot inte hitta någonstans vilka laboratorium som är godkända? Då jag har påvisat antikroppar (senast idag) undrar jag om det är möjligt att slippa ta ett PCR-test och således spara de pengarna. Tack! /Melker

  Svar
  • 19 maj, 2021 kl. 19:13
   Permalänk

   Det kan du inte skaffa i Sverige. Bara PCR-tester fungerar än så länge.

   Svar
  • 30 maj, 2021 kl. 12:52
   Permalänk

   Nej, du slipper inte PCR-testet.

   Svar
 • 14 maj, 2021 kl. 10:12
  Permalänk

  Hej,

  Kan jag segla mellan öar och hamnar på min egen båt efter den 6 juni. Vi bor ombord.

  Svar
  • 14 maj, 2021 kl. 13:38
   Permalänk

   Ingen aning. Vi vet ingenting om segling, tyvärr.

   Svar
 • 12 maj, 2021 kl. 20:07
  Permalänk

  Hej. Jag har en fråga ingen hittills svarat på. Vi vill resa. Och vi vill resa med en 5 åring. I Sverige testar vi inte 5 åringar och när jag försöker boka pcr-test för barnet blir jag nekad pga barnets ålder. Generellt sett verkar man inte testa barn som är yngre än skolåldern. Men grekerna verkar kräva att även riktigt små barn testas. Så vi står inför ett dilemma. Har även försökt boka pcr-test i Köpenhamn o flyga ut den vägen men även där är svaret att barnet är för litet för test.

  Svar
  • 12 maj, 2021 kl. 21:05
   Permalänk

   Flera medlemmar i gruppen har testat minderåriga. Fråga i Facebookgruppen, kanske någon hjälpa dig.

   Svar
 • 11 maj, 2021 kl. 12:30
  Permalänk

  Det här med gissning om att munskydd utomhus inte längre kommer att vara ett krav i juli, vad baserar det på? Har den Grekiska myndigheten uttalat sig och blir det då troligtvis i början/mitten/slutet av juli (förstår att smittoläget kommer att avgöra)

  Mvh

  Hanna

  Svar
  • 11 maj, 2021 kl. 12:32
   Permalänk

   Jag baserar det på uttalanden från ministrar i den grekiska regeringen. När det blir hänger, precis som du säger på smittoläget.

   Svar
  • 11 maj, 2021 kl. 15:27
   Permalänk

   Så här står det också, längre upp i artikeln: ”Att exempelvis ställa frågan ”Kommer kravet på munskydd att vara avskaffat när jag åker i juli” är meningslöst, eftersom ingen kan svara på den. Gå in här ofta, vi uppdaterar alla svar så fort ny information kommer.”

   Svar
 • 10 maj, 2021 kl. 13:57
  Permalänk

  Hej,har bokat resa till kreta 15 maj,jag är vaccinerad sen januari. Hur gjorde du för att skaffa fram vaccinationsbevis?

  Svar
  • 10 maj, 2021 kl. 15:50
   Permalänk

   Var ser du att jag har ”skaffat fram ett vaccinationsbevis”? Det går inte. Du måste skaffa ett PCR-test.

   Svar
   • 10 maj, 2021 kl. 17:55
    Permalänk

    Tror Katarina menade mig. Jag bad klinikchefen på sjukhuset där jag arbetar skriva ett intyg på engelska.

 • 10 maj, 2021 kl. 07:37
  Permalänk

  Rörigt är det sannerligen. På Sweden abroad säger dom att vaccinations bevis inte är giltigt för inresa till Grekland, på grekiska myndigheters sidor säger dom att det är okey. SAS säger att dom följer vad grekiska regeringen säger. Här är jag med vaccinations bevis på engelska och funderar på om jag måste betala dyrt för pcr test när jag är vaccinerad. Vad är det som gäller egentligen?

  Svar
 • 6 maj, 2021 kl. 20:28
  Permalänk

  Hej, jag kan beskriva hur det var att resa idag, den 6 maj, Stockholm, Aten, Naxos. Jag har bara tagit en spruta så jag började med ett PCR test, 1250 kr på Mariatorget i Stockholm, sedan PLF hade jag fyllt i tidigare, och eftersom SAS ställde in min resa så fick jag byta bolag till Aegean och sova över i Rafina och sedan återvända till flygplatsen i Aten och flyga inriker. Kort sagt, inga som helst problem. Jag checkade in över nätet, fick visa PLF och PCR vid gaten, planet var helt fullt till Aten och kom och gick i tid. Det serverades trist macka och vatten på flyget och mask på, sedan hade hotelservice som hämtade och körde tillbaka till och från hotellet i Rafina. Vi åker allt från Rafina istället för från Pireus om vi ska ta bår. Bättre på alla sätt och Rafina är en underbar liten stad. I alla fall, tillbaka till inrikes, inga som helst problem där heller, dom tittade bara på passet och bordingcard och sedan var planet halvfullt. Så enkelt var det med det. På flygplatsen var det en slags halvcatering som gällde, man kunde köpa mat och dricka men fick inte sitta vid borden men var som helst annars. På planet frågade jag min granne om han fortfarande körde med sms, svar aldrig. Vem orkar med den idiotien. Mitt tips är att smslarvet försvinner i veckan, men vill man resa nu, så är resandet inga som helst problem
  .

  Svar
 • 6 maj, 2021 kl. 17:56
  Permalänk

  Tack för ditt svar med mycket bra info för mig.

  Svar
 • 4 maj, 2021 kl. 18:24
  Permalänk

  Hej och tack för uppdateringarna.
  2020 ingen Rhodosresa. Hoppas på slutet av september 2021 och att få träffa vår familj.
  Vet vad som gäller betr mask men undrar om mask också måste bäras på stranden. Funderar också vad gäller på hotell- samt poolområdena.
  Mvh
  Kerstin Konstantara

  Svar
  • 5 maj, 2021 kl. 08:58
   Permalänk

   Du behöver inte ha munskydd på stranden eller vid poolen. Men du måste ha det på väg till och från, det gäller även på hotellet. På hotellet måste du ha munskydd i alla allmänna utrymmen, utom när du sitter ner vid ditt bord. Du kommer att ha munskydd på från det du kliver in på flygplatsen i Sverige tills du kommer in på ditt hotellrum i Grekland. Sedan kommer du att ha det överallt, utom vid poolen eller stranden och när du sitter ner för att äta. Om du inte vill ha munskydd ska du inte åka till Grekland. När kravet avskaffas vet ingen, men det kan dröja tills Grekland ha nått flockimmunitet.

   Svar
 • 23 april, 2021 kl. 19:09
  Permalänk

  Hur kommer charterverksamheten för segelbåtar att verka i sommar? Iofs är det slutna sällskap ombord, som borde vara trygga och testade – och i fjol hörde det till skepparens skyldigheter att ta tempen på sin besättning och bokföra den dagligen. Men, hur är läget nu – får båtarna lämna hamnarna och vad har sagts om högsäsongen juni-juli? Besättningarna seglar ju från ö till ö, och kan visserligen isolera sig själva rätt väl med ordentlig proviant, men ändå? Samtidigt är ju charterverksamheten en enorm business för den grekiska ekonomin. Se bara på de tusen båtarna i halvmiljonklassen i Alimos marina.
  Tacksam om du har mer information om det här!

  Svar
  • 30 april, 2021 kl. 08:28
   Permalänk

   Jag vet inget om att segla i Grekland. Du vet säkert mycket mer.

   Svar
 • 13 april, 2021 kl. 15:30
  Permalänk

  Hej!
  Jag har läst Din senaste uppdatering ”Greklandsresa.”
  Jag vill börja med att så mycket tacka Dig för denna sida och alla goda svar med viktig och intressant info Du förmedlar om allt oavsett ämne.
  FRÅGA:
  Vad tror eller vet Du om följande ex. situation:
  Jag flyger till Grekland från Arlanda nu 27 april.
  Landar Athen och har då flygbiljett på Olympic köpt på nätet för flyg till Skiathos 28 april.
  Är jag tillåten att att gå ombord och flyga till Skiathos utan speciella skäl än att umgås med vänner över påsk?
  Jag är svensk medborgare och äger ett boende på Skiathos. Är mitt ägande av boende ett ”speciellt” skäl enligt rådande regler att få resa dit från Athen med flyg? Karantän sju dagar är jag medveten om att jag måste finna mig i.
  Har någonstans läst att boten 5 000 eur gäller för brytandet mot karantänsregeln. Stämmer det?
  Mvh
  Arvid

  Svar
  • 13 april, 2021 kl. 21:02
   Permalänk

   Allt du frågar om står i texten, men jag ska försöka reda ut det ändå:
   Jag tycker att du borde avstå från att resa, om ditt enda syfte är att fira påsk med vänner. Sannolikt kommer grekerna bara att få fira påsk med familjen i år, upp till nio personer. Om du reser 27 april är du fortfarande i karantän när påsken infaller.
   Du behöver inte ange något skäl till att du reser. En ifylld PLF och ett negativt PCR-test är vad du behöver. Att du äger en bostad i Grekland har ingen betydelse i sammanhanget.
   Det stämmer att det kostar upp till 5 000 euro att bryta mot karantänsreglerna. Tänk på att du ska sitta i karantän när du kommer hen till Sverige också.

   Svar
 • 13 april, 2021 kl. 14:07
  Permalänk

  Finns det några indikatoner på när man kan få resa in i Grekland utan pcr test och 7 dagar karantän om man är vaccinerad eller har antikroppar? Finns det också någon information om varför man inte får göra det resan nu?

  Svar
  • 13 april, 2021 kl. 21:04
   Permalänk

   Det står i texten. Efter 14 maj, enligt planen, ska du kunna resa med negativt PCR-test, antikroppar eller vaccin. Varför du inte får göra det redan nu får du fråga Greklands regering.

   Svar
   • 14 april, 2021 kl. 20:23
    Permalänk

    Hej, TUI ställer in resor till delar av Grekland i hela maj

   • 14 april, 2021 kl. 20:43
    Permalänk

    Självklart.

   • 14 april, 2021 kl. 21:02
    Permalänk

    Du får läsa lite mer noggrant.

   • 20 april, 2021 kl. 22:49
    Permalänk

    Har du funnit nån information om man som vaccinerad kan visa upp sitt vaccinatopnskort? Dom går jue inte att få på engelska så hur ska man kunna komma in som vaccinerad då?

   • 20 april, 2021 kl. 23:06
    Permalänk

    Då får man skaffa ett PCR-test. Eller vänta med att åka tills de elektroniska intygen kommer.

   • 23 april, 2021 kl. 21:04
    Permalänk

    Du kan inte resa med ditt vaccinationskort.

  • 14 april, 2021 kl. 20:59
   Permalänk

   Det kommer en artikel om det i morgon.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: