fbpx

Covid-19 i Grekland 14 juni: Tredje vågen är nästan över

Voiced by Amazon Polly
Loading...

Nu är det full fart på vaccineringarna i Grekland och smittan är på väg ner till nivån innan den tredje vågen slog till mot landet. Antalet påbörjade vaccineringar slog nytt rekord på lördagen och dödstalet är det lägsta sedan 26 februari. Grekland säger att de som är färdigvaccinerade ska slippa snabbtester från 1 juli, som ett första steg mot normalisering, som bara kommer att gälla för vaccinerade.

Här har vi samlat statistik och diagram som visar det aktuella och långsiktiga smittläget i Grekland. Den uppdaterades 13 juni.

Här finns en artikel om konsekvenserna av att människor vägrar att ta ta vaccin.

Här finns information till dig som planerar att resa till Grekland. Den uppdaterades 10 juni


Grekland delas i vaccinerade och ovaccinerade

Från och med nästa vecka kommer alla som är 18 år och äldre att erbjudas vaccinering. När alla har haft möjlighet att vaccinera sig kommer Grekland sakta att delas i två delar: De vaccinerade och de ovaccinerade. De vaccinerade slipper redan 1 juli de tester som är obligatoriska för många yrkesgrupper och för resenärer till öarna. Längre fram kommer de att få tillträde till konsertlokaler, restauranger inomhus och andra platser som förblir stängda för ovaccinerade. Obligatorisk vaccination för vissa yrkesgrupper diskuteras, liksom möjligheten för arbetsgivare i exempelvis restaurangbranschen att sparka ovaccinerade.

En undersökning visar att 38% av Grekerna inte tänker vaccinera sig. Så när Grekland övergår till normaltillstånd riskerar drygt en tredjedel att inte få vara med. Samtidigt tycker märkligt nog 70% att det är rätt att tvinga vissa grupper att vaccinera sig.

Statistiken över pandemins utvecklig fortsätter i rätt riktning. Dödstalet i Grekland har nu minskat i en månad och på söndagen rapporterades 17 nya dödsfall, jämfört med 24 en vecka tidigare. Trots det är antalet dödsfall högst i Europa, sannolikt på grund av att en relativt liten andel av de äldre har vaccinerats. Dödligheten har helt enkelt minskat snabbare i omvärlden.

Antalet patienter intuberade i intensivvården var 358 på söndagen, 40 färre än förra söndagen. (I Sverige var 114 Covid-19-patienter i intensivvård på torsdagen.) Antalet patienter i intensivvård var som högst 847, den 20 april. Antalet smittade var 297 på söndagen, jämfört med 580 förra söndagen.

324 döda hittills i juni

Totalt har nu 12 322 greker dött av Covid-19, hälften av dem under den tredje vågen, då Grekland haft bland de högsta dödstalen i Europa. Här finns all statistik.

Månadsstatistik över dödsfall, till och med 13 juni 2021.

Incidens 13 juni

Incidensen, mätt som antal smittade per 100 000 invånare under 14 dagar, ökade när lättnaderna infördes, men vände sedan nedåt och låg på söndagen på 126,9. Det är det lägsta värdet sedan 9 februari och långt från rekordet på 388,0, från 9 april. Det lägsta värdet i år, mellan andra och tredje vågen, var 68,4 den 26 januari.

Incidensen för dödsfall har också minskat sakta men säkert och ligger nu på 3,4 döda per 100 000 invånare under 14 dagar. Det är det lägsta värdet sedan 26 februari och två tredjedelar lägre än under toppen av den tredje vågen i slutet av april. Det lägsta värdet i år, mellan andra och tredje vågen, var 68,4, den 12 februari. Här finns ett diagram över utvecklingen sedan 7 november.

Sveriges incidens för smittade ligger på ungefär samma nivå, medan incidensen för dödsfall ligger långt under den grekiska nivån. Antalet ”gröna” områden med låg eller ingen smitta blir nu allt fler, smittan ökar bara i ett fåtal regioner.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-56-1024x754.png
Smittspridning 10 juni. Källa: EODY.

Vaccinationstakten ökar

I löedags rapporterades drygt 103 000 vaccineringar, varav 83 591 fick den andra dosen. Det är det högsta antalet påbörjade vaccineringar hittils under ett dygn.

Vaccinationsviljan är olika stor i olika delar av Grekland. Så här såg det ut på några populära turistöar vid den senaste redovisningen 10 juni, sifforna gäller andelen som fått minst en dos vaccin:

 • Samos: 34,01%
 • Rethymnon: 34,02%
 • Chania: 35,93%
 • Rhodos: 40,81%
 • Sporaderna: 42,10%
 • Zakynthos: 42,23%
 • Korfu: 45,05%
 • Genomsnitt, Grekland: 47,02%
 • Naxos: 48,35%
 • Genomsnitt Sverige: 49,6%
 • Kos/Kalymnos: 49,89%
 • Genomsnitt EU: 51,2%
 • Karpathos: 56,87%
 • Santorini: 68,97%
 • Mykonos: 71,0%
 • Milos: 77,83

I nästa vecka öppnar bokningarna för 18-24-åringarna. Sverige har ungefär samma vaccinationstakt och tilldelning av vaccin som Grekland, men har bara öppnat bokningar för dem som är 40 år eller äldre, eftersom vaccinet inte räcker till dem som är yngre.

Bara runt 70% av alla som är över 60 år har påbörjat vaccineringen. Det är framför allt ovaccinerade äldre än 60 som vårdas på sjukhus och dör i Covid-19.

LandFått en dosFärdigvaccinerade
Grekland 47,2%31.0%
Sverige49,9%25,2%
Källa: Greklands regering och Sveriges Folkhälsomyndighet. Siffror från 12 juni (Grekland och 10 juni (Sverige).

Vaccinerade i olika åldersgrupper

Land80+ år70-79 år60-69 år50-59 år25-49 år18-24 år
Grekland67,9%76,2%69,9%56,2%28,3%3.7%
Sverige94,1%94,1%86,2%68,0%20,2%9,8%
Siffrorna från EDCD, som uppdaterades 10 juni 2021, rapporteras in till EDCD tisdagar och torsdagar.

Inreseregler

Det är alltid minst två länder inblandade vid en utlandsresa; avreselandet och ankomstlandet. Många tycks tro att de kan åka till Grekland om de har vaccinerats eller har antikroppar. Det kan de inte, eftersom det inte ännu går att få ett officiellt intyg på det i Sverige. Dessutom kommer intyg om antikroppar inte att vara giltiga, det kommer att krävas ett intyg på att man har testat positivt för Covid-19 och tillfrisknat. Fram till 1 juli är det bara ett giltigt, högst 72 timmar gammalt negativt PCR-test som gäller. Och tänk på att andra regler kan gälla vid mellanlandningar!

Alla som kommer till Grekland måste ha med sig ett negativt Covid-19-test, ett bevis på genomgången infektion eller ett vaccinationsbevis, som ska vara på engelska. Dessutom ska alla vara redo att snabbtestas för Covid-19 vid ankomst, de som testar positivt sätts i karantän i minst 10 dagar. Reglerna gäller alla, alltså även grekiska medborgare och de som reser i tjänsten. Läs alla inreseregler här.

Alla länkar på ett ställe

Artiklar

Eftersom detta är en artikel som ständigt uppdateras får du som prenumerant inte mail varje dag det görs. Däremot får du mail så fort vi publicerar en ny artikel. Så passa på att prenumerera!

22 thoughts on “Covid-19 i Grekland 14 juni: Tredje vågen är nästan över

 • 20 april, 2021 kl. 17:51
  Permalänk

  Hej! Jag och ett gäng vänner (4 pers) hade tänkt att åka till Grekland nu den 24 maj. Vi bokade flyg tidigt i år och har även bokat boende första nätterna. Dock så uppfattar jag det som enligt dina artiklar som att vi borde börja tänka om då läget i Grekland är så pass allvarligt just nu. Såklart så kan mycket hända på en månad men kanske inte tillräckligt. Hur ser du på det hela? Tycker du vi borde avboka våra biljetter? Kommer man vara välkommen? Hur är din syn på hur läget teoretiskt sätt skulle kunna se ut i slutet på maj (förstår att det är svårt att säga) Antar att det kommer gå att turista till en väldigt liten grad och väldigt avskalat.

  Svar
  • 20 april, 2021 kl. 18:36
   Permalänk

   Det går att åka. Grekland ska vara öppet för turister från 14 maj (i realiteten är det redan öppet). Förmodligen, men långtifrån säkert, kommer en del restauranger att vara öppna också. Men här är skälen till att vi avråder:
   Ni måste boka hela resan, eftersom ni måste tala om var ni ska bo (i den PLF ni måste fylla i)
   Nya restriktioner kan komma med kort varsel. Vi drabbades av det när vi var i Grekland i höstas. Efter tio dagar stängde allt vid midnatt, efter två veckor blev det obligatoriskt med munskydd överallt inomhus och utomhus, sedan stängde allt.
   Ni kommer att tvingas ha munskydd överallt, utomhus och inomhus. Ni kanske kommer att tvingas skaffa grekiska sim-kort för att kunna skicka SMS när ni ska gå ut. Ni kanske kommer att vara i husarrest mellan 21:00 och 07:00.

   Dessutom är risken rätt att resan blir inställd, på grund av bristande passagerarunderlag. Vi får hela tiden in rapporter om inställda resor och flyg.

   Kommer ni att vara välkomna? Det beror på läget när ni kommer. Om grekerna fortfarande är i lockdown kommer många att ifrågasätta att ni blir insläppta, när de inte ens får lämna sina hemkommuner. Jag vet att vi är vaccinerade eller testade, men det är långtifrån alla greker som förstår detta. Det fick vi erfara förra året, även om vi har tillräckligt många vänner i landet för att kunna stå ut med det.

   Svar
   • 20 april, 2021 kl. 22:43
    Permalänk

    Gud va bra svar! Tack så mycket väldigt hjälpsamt.

   • 20 april, 2021 kl. 23:08
    Permalänk

    Tipota 🙂

 • 23 februari, 2021 kl. 20:53
  Permalänk

  Hej, från Naxos kan jag rapportera att det plötsligt börjar slå ut med covid. Byn Filoti hade igår snabbtester eftersom man misstänkte fall och resultatet blev 11 positiva på 152 tester. Det kommer att bli mer tester på torsdag, men efter att ha klarat sig bra sedan i våras slår det nu ut med mer covid än någonsin på ön, samtidigt som vaccinerandet går väldigt trögt, typ 500 som vaccinerats av öns 20 000 medborgare. Inte kul alls med andra ord.

  Svar
  • 23 februari, 2021 kl. 22:24
   Permalänk

   Tack för informationen!

   Svar
 • 10 februari, 2021 kl. 07:33
  Permalänk

  Hej! Tack för grundlig och uppdaterad info! Det är värdefullt för oss som vistas här i Grekland under denna besvärliga tid.
  Har en fråga angående den begränsade rörelsefriheten, eftersom vi bor i ett område med ganska begränsad service och skulle behöva besöka några specialbutiker. Du skriver: ”Det är förbjudet att resa utanför kommunen.” Är det kommunen, dimos, som gäller – inte region?
  Hälsningar, Christina

  Svar
  • 10 februari, 2021 kl. 08:46
   Permalänk

   Det korrekta begreppet är ”regionala enheter. Det finns drygt 70 sådana i Grekland, men bara 13 regioner. För tydlighet skull ändrar vi detta i dagens uppdatering. Tack för ditt påpekande.

   Svar
  • 13 februari, 2021 kl. 12:12
   Permalänk

   Utmärkt uppdaterat.

   Svar
 • 1 februari, 2021 kl. 17:37
  Permalänk

  Är detta rätt ?
  Alla från 12 år och uppåt måste ha med sig ett högst 17 timmar gammalt negativt PCR-test för att bli insläppta

  Svar
  • 1 februari, 2021 kl. 17:38
   Permalänk

   Nej, det ska stå 72 timmar.

   Svar
 • 15 januari, 2021 kl. 17:04
  Permalänk

  Tack för all info!

  Svar
 • 27 december, 2020 kl. 10:55
  Permalänk

  Hej, jag bor på Naxos, men i alla fall. Anledningen till att det var så låg smittspridning berodde väl på att man gjorde ju knappt några tester i helgen. Vi får se på måndag. Vad det gäller papperet man ska fylla i så kör vi med blyerts, då kan man radera och fylla i nya uppgifter hela tiden trots att man är ute. Jag har blivit stoppad av polisen tre ggr och det har passerat alla gånger.

  Svar
  • 27 december, 2020 kl. 11:04
   Permalänk

   Intressant. Hur vet du att det ”väl” knappt gjordes några tester i helgen?

   Svar
   • 27 december, 2020 kl. 19:14
    Permalänk

    Hej, jag läste i någon tidning att de tyckte det knappt var värt att presentera uppgifterna för testningen var så minimal i helgen, det står ju i var och varannan grektidning hur många de testar, var fallen är osv, väldigt informativt måste jag säga, men vi vet ju att antalet fall man hittar är ju helt relaterat till hur många man testar, men det ser ju ändå ut om det börjar plana ut. Naxos tex, har ju ett ströfall då och då, och ofta max en åt gången.

   • 27 december, 2020 kl. 19:17
    Permalänk

    Hej kollade, man gjorde ca 3000 tester mot de mer normala 15000 som man gör på vardagar.

  • 27 december, 2020 kl. 11:08
   Permalänk

   Ja, en variant är att slänga den gamla lappen och skriva en ny. Eller skicka ett nytt SMS. Har du mer uppgifter om hur många som har testats i helgen eller gissar du?

   Svar
 • 12 november, 2020 kl. 23:16
  Permalänk

  Hur kan de kräva att man ska skicka SMS om man ska ut och handla mat? Finns väl även i Grekland människor som saknar mobiltelefon så hur ska det gå till då?

  Svar
  • 13 november, 2020 kl. 00:44
   Permalänk

   Det fungerar med papper och penna också.

   Svar
  • 14 november, 2020 kl. 20:52
   Permalänk

   Det går bra med papper och penna också.

   Svar
 • 10 november, 2020 kl. 18:50
  Permalänk

  Hej! Ett gift par räknas som en person i taxi enligt våra taxichaffisar. Kan vara bra info. Tack för allt ni skriver. Ewa i koroni.

  Svar
  • 15 november, 2020 kl. 10:56
   Permalänk

   ”Enligt våra taxichaffisar…” De har fel. Om inte den ena i paret är ett barn eller en svårt sjuk på väg tillsjukhuset.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: