fbpx

De som ljuger om Grekland

Grekland är populärt. Sådant som är populärt går att tjäna pengar på. Inget konstigt med det. Men med Internet har en ny affärsidé vuxit fram: Att tjäna pengar genom att hitta på saker. Grekland All Exclusive har roat sig med att faktagranska en av de mest spridda virala texterna om Grekland.


Grekland All Exclusive är, precis som 10fakta.se, annonsfinansierad. Men vi är journalister och vi kontrollerar alla fakta innan publicering. Om vi inte kan garantera att det vi skriver är sant så skriver vi det. ”En obekräftad uppgift säger…” Eller något liknande. Men det är bara om vi inte kan få uppgiften bekräftad och vi tycker att den ändå är värd att publicera. Det kan tilläggas att intäkterna är kaffepengar.

Så här fungerar det inte med så kallad viralmarknadsföring. Då handlar det om att locka med en rubrik, exempelvis ”Tio fakta du antagligen inte visste om Grekland”. Om du klickar där så får du kryssa mellan massor av annonser, och försöka hitta rätt länk när du vill byta sida. Klickar du fel så hamnar du på en annons. Dessutom är det som påstås i artikeln ofta illa kontrollerat eller bygger på gamla uppgifter. Att språket är uselt får man på köpet.

När texten dök upp i en Facebookgrupp i våras fick den oss att skriva en egen text med tio fakta om Grekland. Den artikeln innehåller saker som de flesta inte vet och dessutom är allt som står där sant.

I dag dök samma text upp igen. Den här gången har vi faktakollat alla påståenden. Den är från 2016, så en del saker kanske var sant när den skrevs. Men en hel del har aldrig varit det. Vi tänker inte länka till texten, vi sprider inte clickbait.

Vi visste antagligen

Först och främst tittar vi på grundpåståendet: ”10 fakta du antagligen inte visste om Grekland”

Visste vi inte att Grekland producerar mycket olivolja? Att demokratin föddes i Aten? Att det är soligt på Rhodos? Jodå, det visste nog de flesta, i synnerhet i de Greklandsgrupper där inlägget dyker upp. Sex av tio ”fakta” är rena självklarheter. Men clickbait är clickbait.

Låt oss titta på vart och ett av dessa ”fakta”. Vi har letat efter källor som kan bekräfta dem. Det visar sig att minst tre av dem är direkt osanna och att flera andra är omöjliga att kontrollera, eftersom det saknas data.

1. Mest sexuellt aktiva i världen…

”Enligt flera undersökningar gjorda av företaget Durex så är grekerna det mest sexuellt aktiva folket i hela världen. I genomsnitt så hade grekerna sex 164 gånger per år medans japanerna fick nöja sig med 48 gånger per år.” Kanske sant.

Kondomtillverkaren Durex gör dessa undersökningar med jämna mellanrum och de visar ibland att grekerna svarat att de är mest sexuellt aktiva. Av de 26 länder som ingår i undersökningen, alltså. Det är bara 13 procent av alla länder i världen som ingår i undersökningen.

2. Europas soligaste plats…

”Den välbesökta ön Rhodos är en av Europas soligaste öar. När solen skiner cirka 300 dagar per år så kan väl inte någon klaga?” Kanske sant.

Detta är två påståenden i ett. Dels att Rhodos är en av Europas soligaste öar. Dels att solen skiner cirka 300 dagar om året på Rhodos. Det första påståendet är sant. Malta har mer sol än Rhodos, liksom Hvar i Kroatien. Men Rhodos är helt klart med på listan, eftersom det är där solen skiner mest i Grekland. Uppgiften om 300 dagar per år är svår att kontrollera. Den finns inte på någon av vädersajterna. De enda som påstår det är Thomas Cook och ett par viralsajter. Sådana ska man inta lite på, det är själva budskapet i den här artikeln. Thomas cook sålde resor till Rhodos innan de gick i konkurs, de påstod också att Samariaravinen är längst i Europa.

3. En stor del av vårat språk…

”Ungefär 13% av alla ord i ett engelskt lexikon härstammar från grekiska ord.” Förmodligen falskt!

I rubriken påstås att en stor del av ”vårat” språk kommer från grekiskan. Sedan talar skribenten om ett engelskt lexikon (texten är givetvis [dåligt] översatt från engelska). Någon uppgift om hur många ord i en svensk ordbok som härstammar från grekiska ord har vi inte hittat. Det är många, men det finns inget som säger att det skulle vara 13%. Samma gäller om vi försöker hitta källor till uppgiften för engelska ord. Flera källor talar om att 60% av alla engelska ord har latinska eller grekiska rötter. För enbart grekiska talas det om mellan 6 och 10%. Men, som sagt, ingen vet säkert.

4. Världens första demokrati…

Kleisthenes hette en man som föddes 570 år före Kristus. Han blev känd som ”Fadern till den atenska demokratin” efter att ha infört den första demokratin i världen.” Sant!

Däremot är det förstås rent skitsnack att vi ”antagligen inte visste det”. Det är något alla får lära sig i grundskolan.

5. Röker mest i världen…

”I Grekland säljs det i genomsnitt 2 996 cigaretter per vuxen person och år. Det är den högsta siffran i hela världen. Det finns med andra ord inget annat land som röker så som grekerna gör per capita.” Falskt!

Greker röker mycket, det är sant. Men de röker inte mest i världen. Enligt The Tobacco Atlas låg grekerna på 12:e plats 2016, det år artikeln publicerades. De rökte drygt 2 000 cigaretter per person och år. Sedan dess har rökandet minskat rejält. Däremot rökte grekerna mest i EU år 2016. Men inte i Europa. Ryssar, tjecker, nordmakedonier och albaner rökte mer än grekerna, enligt The Tobacco Atlas, som den amerikanska cancerfonden ligger bakom. Det finns andra källor med liknande uppgifter, ingen pekar ut Grekland som världens mest rökande folk.

6. Ett krigsfolk, enligt diktatorn…

Under ett tal från andra världskriget så kallade Adolf Hitler grekerna för de modigaste männen som kämpat emot dem. Winston Churchill sägs även ha sagt att ”Greker krigar inte som hjältar, hjältar krigar som greker”. Sant.

Hitler sade detta i ett tal i riksdagen i maj 1941. Churchills ord finns inspelade.

Churchills hyllning till grekerna.

7. Stor export av olivolja…

”Det finns grekiska olivträd från 1200-talet som än idag producerar oliver. En stor del av den olivolja vi konsumerar exporteras dessutom från just Grekland.” Delvis sant.

De äldsta olivträden i Grekland som producerar oliver är mycket äldre än så. Däremot är det sant att en stor del av den olivolja vi äter kommer från Grekland. Det visste nog de flesta. Läs mer här!

8. Första kända kvinnliga poeten…

”Ungefär 600 år före Kristus föddes en kvinna vid namn Sapfo på denna ö (Lesbos). Hon är den första kända kvinnliga poeten i historien.” Sant.

9. Lever på turismen…

Påstående: ”Grekland tar emot nästan dubbelt så mycket turister varje år som det finns invånare i själva landet!” Falskt!

Källa: Insete och Macrotrends.

Fakta: Det var länge sedan Grekland tog emot nästan dubbelt så många turister som det finns invånare i landet (undantaget pandemiåret 2020). Sedan 2014 har Grekland tagit emot mer än dubbelt så många och 2019 blev det nästan tre gånger så många turister som invånare.

10. Alltid nära till havet…

”Oavsett vart du än befinner dig i Grekland så är du aldrig längre än 14 mil från havet.” Sant!

Det är bara att gå in på Google Maps och mäta.

3 svar på ”De som ljuger om Grekland

 • 19 januari, 2021 kl. 09:07
  Permalänk

  Angående rökning. ”Däremot rökte grekerna mest i EU år 2016. Men inte i Europa. Ryssar, tjecker, nordmakedonier och albaner rökte mer än grekerna”. Men är inte Tjeckien ett EU-land? Då röker de inte ens mest i EU..

  Svar
  • 19 januari, 2021 kl. 12:18
   Permalänk

   Du har rätt, tack.

   Svar
 • 29 december, 2020 kl. 17:10
  Permalänk

  Blev o fundera på det där med rökning, om det beräknas på hur mycketcigaretter som säljs (Åtminstone påstås det så i det felaktiga påståendet ””I Grekland säljs det i genomsnitt 2 996 cigaretter per vuxen person och år”), så ingår ju där även decigaretter som turisterna köper… försäljning i ett land är dålig måttsticka m.a.o 🤓

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: