fbpx

Med Greklands födelse kom potatisen

I den tionde artikeln inför Greklands 200-årsjubileum berättar vi historien om hur grekerna blev ett potatisätande folk. Man kan säga att den grekiska nationen föddes samtidigt som potatisen kom till Grekland. Eller att potatisen kom till Grekland när den grekiska nationen föddes. Hus som helst är potatis i dag en viktig del av den grekiska kosten.


Innan Columbus upptäckte Amerika på 1500-talet fanns ingen potatis alls i Europa. Först ut att odla potatis på 1600-talet var, inte oväntat, irländarna. I Sverige började vi äta potatis på 1700-talet, då Jonas Alströmer gav ut en handbok i potatisodling och startade landets första lantbruksskola.

Det skulle dröja ytterligare ett sekel innan de energirika knölarna letade sig till Grekland. När Befrielsekriget inleddes 1821 och de första områdena befriades från det Ottomanska imperiet var grekerna fattiga och hungriga. Den provisoriska regeringen fick 1828 sin första premiärminister. Det var Ioannis Kapodistrias från Korfu som skulle styra landet från huvudstaden Napflio tills han mördades av politiska fiender 1831.

Ioannis Kapodistrias.

Ioannis Kapodistrias försökte hitta en lösning på hungerproblemet i det nya landet. Han inspirerades av den franske farmaceuten Antoine Parmentier. Den franska kungen Louise XV utfäste under hungersnöden i Frankrike 1769 ett pris för den som kunde visa på det bästa surrogatet för bröd. Parmentier vann priset med sin skrift om potatisodling.

Ingen ville ha gratis potatis

Nu gällde det att få grekerna att börja odla potatis. Det är osäkert om historien om hur han bar sig åt är sann, men eftersom den är både rimlig och rolig berättar vi den.

Kapodistrias började med att lägga ut stora högar med potatis, med förhoppningen att bönderna skulle ta dem och sätta dem på sina tomma fält. Det fungerade inte. Bönderna var lika misstänksamma mot makten då som nu och tänkte att om regeringen ger bort något gratis så var det något fel på det. Potatishögarna blev liggande medan folket hungrade.

Då ställde Kapodastris beväpnade vakter att bevaka potatishögarna. Vad var det för värdefulla knölar, som vaktades av regeringens garde? Bönderna började snart stjäla potatis medan vakterna låtsades inte se.

Äter 80 kilo om året

En sak vet vi: Det var Kapodistrias som tog potatisen till Grekland och på hans order producerades den första boken på grekiska om hur man odlar och tillagar potatis. Potatis snabbt en stapelvara i det grekiska köket. Den turkiska moussakan, som bara innehåller auberginer, kompletterades med potatis. Massor av andra maträtter med potatis uppstod och i dag äter grekerna i genomsnitt 80 kilo potatis per person om år, jämfört med drygt 50 kilo i Sverige. Här är receptet på den kretensiska specialiteten Boureki.

Grillat lamm med πατάτες τηγανιτές i Loutro. Foto: John Göransson.

Det var först långt senare som pommes frites, eller πατάτες τηγανιτές (batates tiganites) blev standardrätt på de grekiska restaurangborden. De har sakta men säkert förvandlat den berömda medelhavsdieten från hälsosam till hälsovådlig och i Grekland har myndigheterna slagit larm efter en våldsam ökning dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar.

Potatis på nationaldagen

På Greklands nationaldag 25 mars ska man enligt traditionen äta Bakaliaros skordalia, alltså friterad saltad torsk med vitlöksröra, som oftast serveras med friterad potatis. Nära busstationen i Chania finns en restaurang där man alltid kan äta bakaliaros med friterad potatis. Det är mycket gott och mycket mättande.

Bakaliaros med friterad potatis i Chania. Foto: John Göransson.

I vårt hem på Kreta äter vi ganska mycket potatis, betydligt mer än i Sverige. Grekisk potatis är billigare och, anser vi, betydligt godare än den vi hittar i Sverige. Dessutom är potatisarna på Kreta ofta gigantiska, så att en potatis räcker till två personer. Det är tråkigt att skala potatis, så vi är tacksamma för det. I Sverige är de där jättepotatisarna, som brukar kallas bakpotatis, oftast ganska tråkiga. I Grekland smakar de som regel utsökt.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: