fbpx
CoronavirusCovid-19NyheterVaccinVäder

De senaste uppdateringarna från Grekland 15 oktober

Ovädret ”Ballos” fortsatte skapa stora problem i Grekland på fredagen. På fredagen rapporterades 2 665 nya insjuknade i Covid-19, 27 nya dödsfall och 347 inlagda i intensivvården. Nu har Grekland fler döda än Sverige, i relation till folkmängden. Det ser du i den uppdaterade jämförelsen mellan Grekland och Sverige.


Buss evakueras i Aten.

Nyheter från Grekland 15 oktober 2021: Ovädret skapade kaos

Grekland höll i princip stängt på fredagen, när ovädret ”Ballos” fortsatte sin framfart över Grekland. Samtidigt fortsatte pandemin att pandemin att öka i styrka och antalet i intensivvård var det högsta på en månad. Ytterligare ett slag utdelades mot ärkefienden Turkiet när Grekland och USA undertecknade ett avtal om en ömsesidig försvarsallians. Här hittar du dagens uppdatering om ”Ballos”. Två försvarsavtal mot Turkiet Försvarsalliansen Nato, som både Grekland och Turkiet är medlemmar i, sattes i gungning när Grekland och Frankrike, också ett Natoland nyligen ingick en…

Buss evakueras i Aten.

Grekland: Nyheter och Videor från ovädret ”Ballos”

Vi har samlat ihop ett antal videoklipp som visar hur ovädret ”Ballos” har dragit fram över Grekland. I dag, fredag, håller det mesta stängt på det grekiska fastlandet och öarna i norr. Tusentals samtal har kommit till räddningstjänsten. Det har handlat om kraftiga regn och åska, översvämmade byggnader, människor som behövt hjälp med evakuering, kullblåsta träd och annat. I norr har snön vräkt ner och gjort många vägar ofarbara. På Evia letar räddningstjänsten efter en 70-årig man som befaras ha svepts med av det framrusande vattnet.…

Dokument: Daglig statistik för Covid-19 i Grekland 18 oktober

Grekland All Exclusive uppdaterar dagligen all relevant statistik som gäller Covid-19 i Grekland. Läs också den dagliga uppdateringen med nyheter om Covid-19 i Grekland. Här hittar du allt du behöver veta inför din Greklandsresa. 18 oktober Dagens siffror Senaste dygnet En vecka sedan Rekordsiffra Nya smittade 3 164 2 383 4 608 (21-08-24) Antalet smittade under 14 dagar/100 000 invånare 324,1 298,1 432,9 (21-08-24) Nya dödsfall 43 41 121 (20-11-28) Antalet döda under 14 dagar/miljon invånare 43 42 12,9 (20-12-09) I respirator i intensivvården 347 331…

Munskydden åker av 1 juni 2022. Foto: John Göransson.

Vad gäller om jag vill åka till Grekland?

Det som står i den här artikeln gäller sedan 1 juni 2022. De grekiska myndigheterna kan när som helst ändra reglerna, så vi reserverar oss mot fel som tillfälligt kan uppstå på grund av detta. Vi uppdaterar texten så fort något ändras, men det kan ske med kort varsel. Om du planerar att resa eller redan har bokat, kom tillbaka hit innan avresan, så slipper du förhoppningsvis otrevliga överraskningar. Artikeln uppdaterades 23 oktober 2022 Inresa Resehandlingar Om du inte har nödvändiga resehandlingar kan flygbolaget neka dig…

Dokument: Covid-19 i Grekland och Sverige

Dokument: Covid-19 i Grekland och Sverige 15 oktober

För att det ska vara lättare för oss svenskar att relatera till läget i Grekland har vi från och med 22 augusti tagit fram fyra tabeller med ett antal data om smittade, döda, IVA-patienter och vaccinerade i båda länderna. Vi kommer normalt att uppdatera tabellerna tisdagar och fredagar. Siffrorna hämtar vi från Greklands, Sveriges och EUs folkhälsomyndigheter. Källor och förklaringar till tabellerna: Statistik om antal smittade och döda samt totalsiffror för vaccinationer hämtar vi från Sveriges Folkhälsoinstitut och dess grekiska motsvarighet EODY. Siffrorna över antalet döda…

Coronaviruset rasar i Grekland. Foto: John Göransson.

Grekerna som vägrar vaccinera sig och de som hjälper dem

Den senaste tiden har flera skandaler rullat upp i Grekland. Det handlar om dem som vägrar att vaccinera sig och om dem som hjälper dem att slippa. Motståndet mot vaccinationer är organiserat och spåren leder till människor drivna av svarta konspirationsteorier. Nu dyker vi ner i kaninhålet. Redan i våras pratade jag med en god vän i Aten. Hon är den enda jag känner i Grekland som tror på konspirationsteorier. Såvitt jag vet. Det finns många fler. När jag pratar med folk på stan hör jag…

20 svar på ”De senaste uppdateringarna från Grekland 15 oktober

  • Sophia Hedlund

    Har hört att man måste sedan i måndags som ovaccinerad ha ett rapid test, max 24 timmar gammalt för att åka på lokala båtturer, dagsturer, turistbpt. Är det något du kan bekräfta?

    Svar
    • johngransson

      Så är det inte. Bara om du ska passera en kommungräns. Vi är på resa i Grekland nu och behöver inte visa upp några intyg. Om du är vaccinerad behövs inga tester alls. Om du är ovaccinerad ska du stanna hemma.

      Svar
  • Hemkomst till Sverige och test Gäller ej dom som är full-vaccinerade sedan 2 veckor tillbaka.
    Står klart o tydligt på Folkhälsomyndighetens hemsida.

    Svar
    • johngransson

      Jag förstår inte ens vad dy syftar på.

      Svar
  • Hej, just nu sprids ett rykte om att man måste ta antigen eller pcr för att resa från öarna till Aten. Kanske skulle vara, läge att dementera, för jag vet flera som jagar pcr eller antigen för att flyga till Aten från typ Naxos.

    Svar
    • Hur menar du att vi ska dementera rykten vi inte har hört? Du kan själv hänvisa till texten på https://greklandallexclusive.com/?p=15773
      Däremot rekommenderas alla att göra ett självtest innan de återvänder från öarna. Dessutom rekommenderar Folkhälsomnyndigheten numera alla som kommer hem till Sverige att ta ett PCR-test och det är billigare i Grekland, så jakten på test känns ganska befogad.

      Svar
    • Conny Boltenstål

      Stämmer verkligen siffrorna i coronaredovisningen. Den 14 och 15 augusti verkar vara desamma. 358 smittade på 7 dagar båda dagarna och 109 smittade på båda dagarna. Verkar osannolikt att det är samma siffror två dagar i rad.

      Svar
      • johngransson

        Vi gör oftast två uppdateringar om dagen. Den första gäller bara vaccineringar, resten är siffrorna är oförändrade. I den andra är alla siffror uppdaterade. Det står i början av texten. Dagens första uppdatering är just publicerad.

  • Förresten har det någon gång varit tal om lockdown i Grekland nu när smittan där stiger? Hittade nån artikel om att lockdowns inte kommer införas igen?

    Vad är det ”värsta” som skulle kunna hända med restriktioner osv för turister från sverige? (som hsr pratats om) ellet vet man inte än?

    Svar
  • Intressant läsning, går in och läser varje dag. Har en resa bokad 27 juli till kreta. Spännande och lite oroande om detn blir av och hur det kommer vara där nere. Vi hade sett fram emot bad i havet, utflykt med hyrbil och middag på mysiga resturanger. Som restriktionerna ser ut nu är det ju inga problem men framöver vet man ju inte. Ät ju 20 dagar kvar!

    Svar
    • Vi får hoppas att det blir av.

      Svar
  • Hur är tongångarna från de grekiska myndigheterna angående Delta-variantens spridning? Kan det bli tal om återinförande av restriktioner om spridningen ökar? Eller anser man att den största delen av de mest utsatta är skyddade i och med vaccinet? Och att sjukvården inte ska behöva bli överbelastad trots ökad smittspridning?
    Mvh
    Ola

    Svar
    • Om du läser artiklarna så får du svar på de frågorna.

      Svar
  • Jag har för mig att jag sett någon uppgift om att turistöarnas invånare skulle vaccineras med Janssen. Innebär detta att den procent av befolkningen där som fått ”minst en dos” kan betraktas som färdigvaccinerad?
    Mvh
    Ola

    Svar
    • Så är det. Men Janssens vaccin har hittills använts väldigt sparsamt.

      Svar
  • Hej!
    Tack för en fin sida att uppdatera sig på!
    Vi har en resa till Zakynthos inbokad i augusti. I en tidigare artikel stod det att 38% av invånarna på ön fått minst en dos, men i den senaste artikeln jag såg stod det endast att 27% fått den. Vilken uppgift stämmer?
    Mvh
    Ola

    Svar
    • Det står fel artikeln. Det ska vara 42,23%. Rättat nu. Tack för att du påpekade det.

      Svar
  • Anders Lindauer

    Hej! Hittar inget, är väl dålig på att leta eller lat …, men är det så att viljan att vaccinera sig är vacklande i Grekland? Vill minnas att jag läst något om det, men hittar inget. Tänker att turismens betydelse för landet skulle driva vaccinationstakten i ett maximalt tempo. Eller så kanske det är och tillgången till vaccin avgör i nuläget.

    Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»

Upptäck mer från Grekland All Exclusive

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa