fbpx

Din guide till Greklands bästa öl

För att hitta bra grekisk öl måste du ofta söka dig utanför turistområdena och in i städerna. Om du gör det är det tvärtom ganska enkelt. Intresset för grekisk hantverksöl växer snabbt och varje stad har en eller ett par ställen med ett rikt utbud. I den här guiden berättar vi om några av de bästa ölen just nu och hur du kan få tag på dem.


När krisen kom blev hälften av alla unga greker arbetslösa. En hel del av dem hade akademiska examina och många for utomlands för att söka arbete. Importerade produkter blev svindyra och nu började unga greker titta intresserat på de tusentals fristående mikrobryggerier som växte fram i övriga Europa.

År 2005 fanns det bara sex bryggerier i Grekland. Mellan 2006 och 2007 startade fem mikrobryggerier. Sen kom krisen. I dag finns det omkring 70 bryggerier i Grekland. Mellan 2016 och denna texts tillblivelse har det startat 36 nya bryggerier. Totalt finns det mer än 300 olika grekiska öletiketter i Grekland i dag, enligt ölentusiastsajten Ratebeer.

Allra först ut var Craft, som öppnade bryggeri utanför Aten i slutet av 1997, samma år som Mythos lanserades. De hade som mest åtta etiketter, men i september 2013 fick de kasta in handduken.

En ny tysk på ölscenen

En annan pionjär var tysken Bernd Brink. När han gifte sig med en kvinna från Rethymnon gjorde han som familjen Fuchs (Fix) hade gjort 160 år tidigare – han startade ett bryggeri. Han drog igång tillverkning av ekologiskt, ofiltrerat och opastöriserat öl 2001, mer än ett decennium innan ölrevolutionen bröt ut på allvar. Eftersom Brink’s är ett färsköl som ska förvaras mörkt och svalt har jag druckit dålig Brink’s oftare än jag har druckit bra. Passa på om du är i Rethymnon, där är det oftast färskt och då smakar det helt OK.

Bara ett fåtal mikrobryggerier har hittills tvingats slå igen. Men vi kan nog räkna med att det blir fler, nu börjar det bli risk för överetablering. Trots allt säljer gräsklipparölet fortfarande mest och bäst, i synnerhet till turister, som utgör en viktig målgrupp för snudd på odrickbara Mythos. De unga grekerna dricker helst Alfa. Ett gott råd: skippa dem, Grekland har massor av gott öl! Livet är för kort för att dricka dåligt öl. Om du tycker mikrobryggeriernas öl är för dyrt, dela en flaska med någon och släck törsten med vatten. Mikroöl har ofta mer smak och högre alkoholhalt, så det är inte fel att dricka det som om du drack vin.

Seven Island

Många av Greklands mikrobryggerier gör riktigt bra öl, en del är snudd på i världsklass. Två av dem är sjuåringen ”7 Island Brewery” på Korfu och femåringen ”Sknipa” i Thessaloniki. De har tillsammans skapat ”7 Island/Sknipa Bare Handed Whiskey Barrel Aged Imperial Stout” och det ölet har fått 100 poäng av 100 av Ratebeers testare. ”7 Island” har just nu fyra av platserna på Ratebeers lista över Greklands tio bästa öl.

Seven Islands + Epirus Brewery = åttondeplats på Ratebeers lista. Foto: John Göransson.

Epirus Brewery

Stala Strong Ale, en riktig höjdare från Epirus Brewery. Foto: John Göransson.

Ett annat utmärkt bryggeri är Epirus Brewery, ett nanobryggeri inrymt i en villakällare i en förort till Ioannina i norra Grekland. De brygger ett par egna öl med etiketten Stala, men det allra bästa är ”Seven Drops”, en saison bryggd i samarbete med Seven Islands. De har flera andra goda öl. De når inte upp i samma klass, men är å andra sidan betydligt billigare.

Septem

Söndagsöl från Septem. Foto: John Göransson.

Tidigare var det bryggeriet ”Septem” från ön Evia som hade flest öl på topplistan, men de har knuffats av tronen och i dag dyker de upp först på 12 plats med stouten ”Kleos”. Septem, som betyder sju, bryggde från början ett öl för varje veckodag, med distinkta smaktyper. När de lanserade det åttonde så fick det hete ”8e Dagen” och på etiketten står att ”Gud skapade världen på sju dagar och på den åttonde gjorde han öl”. Det var länge vårt favoritöl i Grekland, men nu finns det andra kandidater. Det är fortfarande lika gott och jag lovar att alla öl från Septem smakar bättre än Mythos.

Strange Brew och Dark Crops

Jasmin IPA från Strange Brew. Sexa på Ratebeers lista. Foto: John Göransson.

I Aten finns de två rebellbryggerierna Strange Brew och Dark Crops. De gör väldigt speciella öl med väldigt speciella namn och etiketter. Vad sägs om stouten Dark Crops Rotting Christ Non Serviam? Eller Strange Brew Uncle Jam’s Tale #3 Galaxy IPA? Båda finns med på Ratebeers lista över Greklands tio bästa öl. Vi har inte testat stouten, men Strange Brews IPA var mycket bra. Liksom deras Jasmin IPA, som vi testade på Brick’s Beer House i Rethymnon.

Den norske piloten som brygger öl på Kreta

Soloprovning hemma i köket i Chania. Foto: John Göransson.

En annan uppstickare är före detta Norwegian-piloten Kjetil Jikiun, som lämnade sitt bryggeri i Norge efter en ägarstrid, flyttade till Kreta och började brygga öl. På etiketten står det ”Solo” och även han har fem öl på Ratebeers 20-i-topp-lista.

De ovan nämnda bryggerierna får anses vara de bästa i Grekland. Men även Chios Brewery på Chios, Donkey Brewery på Santorini, Ali i Thessaloniki och några till brygger gott och spännande öl.

Charma

Till restaurangmåltiden dricker vi helst kretensiska Charma, som är välsmakande och har ett eget system med fatkylare. Dessutom är det lokalt och sparar miljön genom korta transporter. När vi äter hemma blir det oftast Fix, eftersom Charma inte finns på flaska (ännu).

SAMSUNG CSC
Charma Dark. Ett riktigt bra öl från Kreta, Foto: John Göransson

Ölbryggarna lånar från omvärlden

Mikrobryggeriernas produkter är ofta mer eller mindre väl efterapade varianter av öl från andra länder. Det är helt okej. Det finns ingen ”grekisk smaktyp” för öl (utom möjligen den familjen Fuchs importerade från Bayern för 175 år sedan), så måttstocken måste vara hur gott det är. Det odlas heller ingen humle i Grekland, faktum är att en stor del av världens länder, inklusive Sverige, importerar all humle för sin ölproduktion.

För att vara ärlig så är Grekland fortfarande inte en stor ölnation. Landet har när detta skrivs inget öl som har över betyget 4 hos Ratebeer. Sverige har 30. (Det gör Kjetil också, hans ”kretensiska” öl Solo bryggs än så länge i Norge). I Belgien har alla etiketter på topp 50-listan över 4 i betyg. Men det rör sig uppåt för Grekland och skillnaden mot hur det var förnågra år sedan är dramatisk.

Ölturism

Kanske kan Grekland i framtiden locka en del av de ölturister som i dag reser till Danmark, Sverige, Belgien, England och Holland? Jag är redan nöjd och mina möten med grekiska mikrobryggare inger hopp om framtiden. Faktum är att det i dag är lättare att få gott mikroöl på krogen i Grekland än i Sverige, eftersom betydligt färre grekiska krogar sitter fast i samma beroendeställning till ett storbryggeri som svenska krogar gör till Carlsberg, Spendrups eller Åbro. Det har Charma förstått, liksom Ali i Thessaloniki.

Lokalt öl Thessaloniki
Provar lokalt öl i Thessaloniki. Foto: John Göransson.

Om man vill dricka lokalbryggt öl är det bara att hålla ögonen öppna efter barer och pubar som serverar dem. En del bryggerier, som har också besöksverksamhet, håll utkik efter dem. I en annan artikel skriver jag om mitt besök hos Cretan Brewery (Charma), som har befriat ön från Mythos, Alfas och Amstels tyranni. Det är därifrån omslagsbilden är hämtad. Här är några tips för de verkliga ölälskarna:

Aten

The Local Pub, Chaimanta 25, har 20 ölkranar, varav sex är fasta och 14 är till för gästande bryggerier.

BeerShop.gr, Kleitou 7, är en ölbutik som har 200 flasköl och 7 ölkranar, så man kan få fatöl tappat på plastflaskor.

Chania

Rudi’s Beerhouse, Kallergon 16, har alla Charmas öl på fat och ytterligare 100 öl på flaska, mest import.

Plaka, Sifaka 8, är min favorit. Har ett stort utbud spännande mikroöl, kul mat och bra läge.

Korfu

Firi Firi – The Beer House, Dionisou Solomou, har tre kanar och 30 olika öl på flaska.

Heraklion

CROP, Aretousas 4, har fem öl på fat och ett 20-tal på flaska. Mycket grekiskt mikroöl.

Platanias

Cretan Brewery, Zounaki. Här kan man prova hela utbudet av deras Charma-öl, få en guidad visning av bryggeriet och köpa med sig flaskor som bara säljs här. Ligger en bra bit från huvudorten, så det krävs transport för att ta sig hit.

Rethymnon

Brick’s Beer House, Elefteriou Venizelou 41 har ett fantastiskt utbud av lokalt mikroöl. De är dessutom väldigt trevliga och spelar bra musik. Stället ligger vid strandpromenaden, mitt bland alla trendiga barer.

Mach Picchu Bar & Deli, Hatzidaki Georgiou 2, ligger inte i gamla stan men det är inte långt att gå därifrån. Här finns massor av grekiskt mikroöl på flaska, men inga fat. Det går bra att köpa med sig också.

Rhodos

Melete Craft Beer Bar, Sofokli Venizelou 7, har fyra fat och ett stort utbud av grekiskt mikroöl.

Thessaloniki

The Hoppy Pub, Nikiforou Foka 6, är en populär ölbar med tolv kranar och minst 150 flasköl. Ett Mekka för ölälskare.

Beer Fabrica, Eptapyrgiou 69, är den mest populära ölpuben i västra Thessaloniki. Sex fat och ett hundratal flaskor.

Ioannina

Zythorycheio, Anexertasias 144 är en livlig bar och restaurang som bland annat säljer det lokala ölet Stala och en hel del annat gott öl. Trevligt ställe, helt enkelt

Beer Brothers, Garivaldi 22 är ett lite elegantare ställe, med bra ölutbud, även om det mesta är import. Stala finns förstås, och några andra greker.

9 svar på ”Din guide till Greklands bästa öl

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: