fbpx
CoronavirusCovid-19EkonomiGrekland All ExclusiveTurism

Britternas förlängda reseförbud dråpslag mot Grekland

Alla hade hoppats att Storbritannien skulle ta bort karantänkravet för de som kom från ”orangea” länder, eller flytta Grekland till den ”gröna” listan. Det blev inte så. Kravet på åtta dagars karantän blir kvar till åtminstone 8 juli och beskedet har sänt en chockvåg genom den grekiska turistindustrin. Nu hoppas grekerna att vaccinerade britter ska slippa karantän.

År 2019, alltså innan pandemin och Brexit, tog Grekland emot 3,5 miljoner brittiska turister, vilket gör Storbritannien till Greklands näst största turistmarknad, efter Tyskland. Från Sverige kom 412 000 turister till Grekland 2019, en rännil jämfört med britterna. Förra året kom bara en miljon britter, frågan är hur det blir i sommar. Beskedet, som fattades 3 juni, utlöste en våg av avbokningar och den grekiska regeringen lovade att försöka tala britterna till rätta.

TUI beslutade på måndagen att ställa in alla resor från Storbritannien till Chania, Kavala, Kefalonia, Mykonos, Preveza, Samos, Santorini, Skiathos och Thessaloniki, åtminstone fram till 4 juli. Lågprisbolaget Jet2 har ställt in alla resor till Grekland fram till 1 juli och Easyjet ”ser över” sin verksamhet, skriver Daily Mail.

Minister på PR-turné

Turistminister Harry Theoharis flänger just nu omkring mellan Europas länder för att övertyga regeringarna om att Grekland är ett tryggt resmål. Han besökte Sverige i förra veckan och träffade då näringsminister Ibrahim Baylan. Mötet fick stor uppmärksamhet i grekiska medier men passerade obemärkt i de svenska.

Problemet är att Theoharis samtidigt berättar om lättnader i de grekiska inresereglerna, något som knappast ökar trygghetskänslan. Om medelhavsländerna sänker ribban i konkurrensen om turisterna så kan effekten bli den rakt motsatta. Det är nog inte i första hand greker charterturisterna ska oroa sig för att bli smittade av på Greklandssemestern utan andra turister, som kan ha släppts in med bristfällig kontroll och som väl på plats tillåts strunta i reglerna. Förra sommaren fick britterna på Zakynthos stor uppmärksamhet och ön kallades ”The coronavirus hotspot” i brittiska medier.

Även i Storbritannien har gårdagens beslut väckt starka reaktioner. Flera politiker, bland annat förra premiärministern Theresa May, har kritiserat Boris Johnsons hårda politik och det talas om ”ett dråpslag mot den brittiska rese- och flygindustrin.”

Det grekerna nu hoppas på är att Storbritannien ska ta bort karantänkravet för vaccinerade, på samma sätt som man gör i EU. Enligt artikel i The Guardian på torsdagen diskuteras detta i regeringen just nu.

Grönt, rött och orange

Britterna har ett ”trafikljus-system” för att stoppa viruset vid gränsen. En handfull länder är gröna, dit kan man resa utan att sitta i karantän vid hemkomsten. Nyligen var Portugal grönt, men flyttades på tisdagen till den orangea listan. Den som kommer från ett orange land måste sitta tio dagar i hemkarantän, eller ta ett PCR-test och komma ut efter fem dagar om resultatet är negativt. Sverige är på de orangea listan.

Om man kommer från ett land på den röda listan blir man bara insläppt om man redan är bosatt i Storbritannien. Den som har tillbringat mer än tio dagar i ett ”rött” land måste ha med sig ett negativt testresultat, boka in sig på karantänhotell och lämna ytterligare två tester. Grekland godkänner både PCR- och antigentester.

Skulle du åka till Grekland på semester om du var tvungen att stänga in dig i 5-10 dagar vid hemkomsten?

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»

Upptäck mer från Grekland All Exclusive

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa