fbpx
AtenBrottGrekland All Exclusive

Greklands mest uppmärksammade mord fick oväntad upplösning.

En ung mamma hittas 11 maj brutalt mördad i sitt hem i den fashionabla Atenförorten Glyka Nera. Hennes man berättar att tre män hade brutit sig in och bundit paret, för att sedan tvinga dem att berätta var de hade gömt sina pengar. Därefter mördade de 22-åriga Caroline och parets hund, innan de flydde från platsen och lämnade Babis Anagnostopoulos, en 32-årig helikopterpilot, bunden och försedd med munkavle. Mannen lyckades larma polisen, som efter flera timmar kom dit och befriade honom. De hittade honom bunden vid en stol, i deras sovrum låg hans fru död, med deras 11 månader gamla baby levande bredvid. Polisen inledde omedelbart jakten på mördarna.

Mördarna var inte greker

Mordet väckte starka känslor i hela Grekland och vreden riktades snabbt mot ”den organiserade brottsligheten” i landet. Alla var säkra på en sak: mördarna var inte greker. Misstänkta togs in för förhör. Regeringen utlyste en belöning på 300 000 euro till den som kunde lämna avgörande information om fallet. Misstankarna riktades tidigt mot en man från Georgien. Han greps när han försökte lämna landet med falska ID-handlingar, efter att ha rånat ett äldre par i deras hem. Medierna tycktes övertygade om att han var mördaren. Det var däremot inte polisen och han avskrevs snabbt från utredningen. Några romer, som hade setts ta ut en stor summa pengar i en bankomat, blev också utpekade som misstänkta.

Det var i över en månad den största nyheten i Grekland, vid sidan om pandemin och relationerna med Turkiet. Medierna skrev dagligen om fallet och nya teorier presenterades. Babis Anagnostopoulos blev superkändis och medierna följde vartenda steg han tog. De bistod också med råd om hur grekerna ska skydda sig mot rånare. Försäljningen av övervakningskameror och hemlarm sköt i höjden i landet som länge var känt för sin låga brottslighet.

Under tiden arbetade polisen vidare. Det skulle visa sig att det inte fanns några tecken på inbrott i parets hus. Övervakningskameran inne i huset hade lämnats orörd, däremot hade någon tagit ut minneskortet där bilderna lagrades. Kvinnans kropp visade inga tecken på att hon hade försökt försvara sig. Mannen hade bundits med rep, kvinnan med klädesplagg. Polisen hittade inga spår efter några andra än piloten och hans hustru på de rep och kläder de hade bundits med.

Babis Anagnostopoulos verkade också märkligt ointresserad av att polisen inte hade lyckats gripa hustruns mördare. Den 17 juni, 37 dagar efter mordet på hans fru, deltog han i en minnesceremoni för Caroline på ön Alonissos, där hon var uppväxt. Då kom polisen för att diskfret hämta honom. Han berättade för kvinnans mor, Inför TV-kamerorna, att polisen hade kallat honom till Aten för att de hade en misstänkt, som skulle delta i en vittneskonfrontation. Polisen berättade i ett uttalande att mannen flugits med helikopter till Aten för att hjälpa till med utredningen.

Erkände efter sju timmar

Några timmar senare erkände han. Han hade kvävt sin unga hustru, mor till deras barn, med en kudde och iscensatt hela det påhittade rånet. Hunden hade han dödat för att visa hur brutala de påhittade mördarna var.

Varför Babis Anagnostopoulos gjorde det är än så länge på spekulationsstadiet. Caroline ville skiljas, hon hotade att lämna honom, för att ta med deras gemensamma barn till till föräldrahemmet på Alonissos, skriver grekiska medier, som har tagit del av SMS-meddelanden hon har skickat till en väninna.

Det tog sju timmar innan mannen erkände, men det visade sig att polisen hade inriktat sig på honom redan två veckor efter mordet. De var övertygade om att ingen annan hade funnits i huset, den utländska liga som medierna och hela Grekland talade om existerade helt enkelt inte. Ingen kan begå ett sådant brott utan att lämna ett enda spår efter sig.

Planerade att fly

Grekerna är förstås bestörta. De har i princip dagligen sett den sörjande men tappre änklingen, som tar hand om sitt barn och stötar sin döda hustrus sörjande föräldrar. Plötsligt visar det sig att det är offret som är mördaren. Visst har det läckt ut uppgifter om att polisen misstänker honom, men han har själv avfärdat det som ”polisiära misstag” och de flesta verkar ha trott honom. Medierna har inte kunnat vara tydliga med misstankarna mot mannen, eftersom det skulle kunna få dem fällda för förtal. De spelade med i teatern, trots att de tidigt fick indikationer på att polisen misstänkte maken. Därför fick föreställningen pågå i mer än en månad. Polisen har förstås varit förtegen, det finns uppgifter om att mannen planerade att lämna landet. Han är född i Grekland, men har ett brittiskt pass. Det hade även Caroline.

Nu börjar den sista akten i dramat. Rättegången och domen. Och historien om ett barn som växer upp utan sina föräldrar, eftersom fadern sitter i fängelse för att ha mördat modern.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»

Upptäck mer från Grekland All Exclusive

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa