fbpx

Grekiska turistministern: Vaccinvägrarna, inte turisterna, sprider viruset

Den ökade smittspridningen i Grekland beror inte på turisterna. Det beskedet gav turistminister Haris Theoharis i ett anförande på en konferens på onsdagen. Han backade upp sitt påstående med statistik och pekade på samma orsak till både ökad smitta och låg tillströmning av turister: landets låga vaccinationsgrad. ”Det är många som ännu inte har insett att sommarens turism är beroende av att vaccinationskampanjen blir en framgång”, sade han.

De siffror han presenterade visade att under de första tio dagarna i juli var bara 74 av de 105 609 tester som gjordes vid gränserna positiva. Det motsvarar 0,07 procent, att jämföra med 1,38 procent för de greker som testades under onsdagsdygnet. Theoharis påpekade också att andelen var ännu lägre hos resenärer med hög vaccinationstäckning, som USA.

Det är med andra ord framför allt ovaccinerade greker som smittar ovaccinerade greker. Med 60 procent påbörjade vaccineringar ligger Grekland på plats 21, bara två platser från botten i EDCD:s statistik. Sverige ligger på plats 14. Från och med i dag, torsdag, öppnar de grekiska vaccinationsmottagningarna även för 16-17-åringarna.

Den dåliga vaccinationstäckningen, framför allt bland äldre, är ett svårt dilemma för Greklands regering. Visserligen har den nya deltavarianten lett till ökad smitta i flera länder (inte Sverige, än så länge). Men eftersom vaccinet skyddar de smittande från att bli svårt sjuka eller dö så finns det en risk för en ny våga av sjukhusinläggningar och döda. Grekland var ett av Europas hårdast drabbade länder under den tredje vågen, en upprepning vore en mardröm för det redan hårt sargade landet.

Högerextremister driver vaccinmotståndet

Vilka är det som vägrar vaccinera sig? I förra veckan hade en fjärdedel av Greklands kommuner en vaccinationstäckning på under 30%, flera av dem under 20%. Greklands regering har låtit genomföra en studie av de kommunerna och jämfört med det senaste valresultatet. Inte överraskande finns det ett samband. Det visar sig att i kommuner som är starka fästen för nazistpartiet Gyllene Gryning och högernationalistiska Grekisk lösning är vaccinationsgraden ofta låg. De två partierna fick tillsammans 6,63% av rösterna i parlamentsvalet 2019. De här exemplen har vi hämtat från den grekiska dagstidningen Kathimerini, som har tagit del av det ännu inte publicerade resultatet av undersökningen:

OmrådeRöstade på Gyllene GryningRöstade på Grekisk LösningTotalt
Hela Grekland2,9%3,7%6,6%
Aspropyrgos5,95%7,22%13,17%
Fili4,49%5,05%9,58%
Delta i ThessalonikiI5,19%5.95%11,14%
Pireria i Pydna – Kolindros3,57%5,7%9,27%
Doxato i Drama3,21%7,94%11,15%
Sintiki i Serres3,11%6,66%9,77%

Fokus på de tveksamma

Högerextremisterna och de konservativa krafterna i den ortodoxa kyrkan kan nå ut till befolkningen på ett helt annat sätt än regeringen i Aten. Det regeringen måste fokusera på är inte de som av politiska eller religiösa skäl vägrar att vaccinera sig, eftersom de aldrig kommer att göra det. I stället är det den stora grupp som är oroliga för att ta sprutan som fokus ska ligga på. Även det är svårt, eftersom Grekland är känt för sin höga grad av vidskepelse och skepsis mot skolmedicin och centralmakt. Många föredrar huskurer och örtmediciner framför läkemedel. Regeringens kanal är TV, radio och tidningar, antivaxarna når ut i sociala medier och genom samtal över en kopp kaffe eller en öl.

Regeringens strategi är således att göra det så mycket bättre att vaccinera sig att de tveksamma tar språnget. Enligt regeringen är strategin på väg att lyckas, eftersom över 500 000 greker bokade tid för vaccination under den senaste tvåveckorsperioden. Men eftersom över 500 000 greker tog sin första spruta de senaste 14 dagarna så pekar det snarare på att vaccinationstakten förblir oförändrad. Det är tyvärr inte första gången som regeringen försöker skönmåla vaccinationskampanjen genom att tricksa med siffrorna. Här är en lista över åtgärder:

  • Obligatorisk vaccinering för alla i äldrevård och andra slutna institutioner
  • Allt nöjesliv (caféer, restauranger, barer, biografer etcetera) inomhus bara för immuniserade (vaccinerade eller genomgången infektion)
  • Obligatorisk vaccinering för alla inom sjukvården, från och med september
  • Krav på immunisering eller test för alla nöjeslokaler utomhus
  • Obligatoriska tester för icke-immuniserade i många yrkesgrupper
  • Krav på immunisering eller test för att få resa från fastlandet till öarna
  • Krav på immunisering eller test för att bli insläppt i landet
  • Krav på immunisering eller test för att få gå till skolan

Få döda under fjärde vågen

Det den grekiska regeringen inte vill tala om är det faktum att mycket färre människor hittills har dött under den fjärde vågen än under den andra och tredje. Det skulle kunna få grekerna att tro att faran är över och att de inte längre behöver vaccinera sig, tycks regeringen tro. Incidensen för smittade (antalet smittade under 14 dagar per 100 000 invånare) Har fyrfaldigats, från 56,9 till 219,8 på två veckor. Samtidigt har incidensen för döda nästan halverats, från 1,9 till 1,0. Du hittar all statistik här.

Om vi ska kunna jämföra internationellt får vi titta den europeiska smittskyddsmyndigheten EDCD:s något äldre siffror, fram till 11 juli. Då var det bara Rumänien, Bulgarien och Lettland som hade fler döda än Grekland. Sverige hade minst antal döda, förutom Malta, Island och Lichtenstein, som inte hade några dödsfall alls.

I tabellen har vi jämfört Grekland med några viktiga turistmarknader. Storbritannien finns inte längre med i EDCD:s statistik.

LandSmittade/100 000 under 14 dagarDöda/1000 000 under 14 dagar
Grekland167,0411,94
Sverige34,380,58
Tyskland11,495,66
Norge47,990,75
Danmark119,821,03
Holland304.381,44

Att Grekland ligger så högt har flera förklaringar. En av dem är den låga vaccinationsgraden, som syns både på antalet smittade och antalet döda. Ovaccinerade yngre smittas och sprider smittan, ovaccinerade gamla dör. Dessutom hade Grekland aldrig någon första våg av smitta, vilket gör att bara 4480 000 greker har testat positivt för Covid-29, mot 1,1 miljon i Sverige, som har ungefär lika många invånare. Det finns med andra ord drygt en halv miljon fler svenskar än som har antikroppar, plus. Samma sak gäller dödligheten. I Sverige har nästan 2 000 fler dött av Covid-19 än i Sverige, så man kan anta att Grekland har fler gamla och sköra kvar.

Elefanten i rummet – hur illa är det egentligen?

Det som nu händer nu är att 30 000-50 000 greker varje dag immuniserats genom vaccin, medan ytterligare runt 3 000 immuniseras genom smitta, enligt den senaste statistiken. Grekland kanske skulle avbryta alla försök att övertala de unga att vaccinera sig och satsa allt på de äldre? Då skulle antalet döda sjunka till samma låga nivå som i Sverige och trycket på vården skulle minska dramatiskt. På onsdagen hade Grekland 135 Covid-19-patienter i intensivvård, Sverige hade 24.

Det kommer regeringen inte att göra. Elefanten får stå kvar i rummet. Regeringen lär inte erkänna att den inslagna vägen är en återvändsgränd, som det bara går att backa sig ut ur. Premiärminister Mitsotakis ville bli känd som den ledare som var bäst i Europa på att bekämpa coronaviruset. Det har fått honom att stänga ner hela landet i månader i sträck och sätta befolkningen i husarrest. Till en början såg det ut att lyckas, Men när den andra vågen kom i november stängde regeringen samhället på nytt. Men den här gången var det, till skillnad mot våren 2020, en riktig våg och den gick inte att hejda. Den 1 november 2020 hade 700 greker dött i Covid-19. Sedan dess har ytterligare drygt 12 000 fallit offer för smittan.

Mitsotakis är inte Europas bästa coronabekämpare

Problemet är kanske att så många fortfarande är övertygade om att andra åtgärder än bra sjukvård, tillsammans med forskning efter läkemedel och vaccin, kan hejda en pandemis framfart. Det går tag, men förr eller senare tar sig viruset in i samhället och om samhället inte har förberett sig så slår det till med full kraft. Grekland väntade alldeles för länge med att bygga ut intensivvården. släppte in viruset i äldrevården och har hittills misslyckats med att få tillräckligt många av de äldsta att vaccinera sig. Att i det läget lägga resurser på att vaccinera 16-åringar och muta ungdomar med 150 euro för att de ska vaccinera sig kan i ljuset av det förefalla gåtfullt.

Norge då? kanske du invänder. Där lyckades väl ändå lockdown hejda smittan? Det vet vi inte. Norrmän reser inte så mycket på vintern och bor väldigt glest. Men vi vet att i Norge är nästan alla som är äldre än 60 vaccinerade, så landet har gått i mål. Därav den låga dödligheten nu. Sverige har ännu lägre dödlighet, men det beror nog tyvärr på att de sköraste dog redan i den första vågen. Men om någon kommer att bli känd som Europas främsta coronabekämpare så lär det inte bli Kyriakos Mitsotakis utan Norges statsminister Erna Solberg. Och det norska folket, som förstod att de skulle vaccinera sig.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: