fbpx

Så här öppnar Greklands nöjesliv

Från den 16 juli har nöjeslokalerna i Grekland rätt att hålla öppet inomhus. Det gäller restauranger, barer, klubbar, caféer och andra ställen. Men där inne måste alla gäster vara vaccinerade. Här är alla regler. Uteserveringar omfattas inte av reglerna, där är allt som förut.

Covidfria zoner

Det här märket hittar du utanför covidfria zoner.

Alla nöjeslokaler inomhus får välja om de ska vara covidfria eller blandade. Covidfri betyder att stället bara får släppa in dem som är färdigvaccinerade sedan minst två veckor eller har testat positivt för mellan 30 och 180 dagar sedan. Ställena får släppa in högst 85% av det normala maxantalet gäster och alla måste sitta. Utomhus bestämmer ägaren om det ska vara en covidfri eller blandad zon.

Blandade zoner

Det här märket hittar du utanför blandade zoner.

Här kommer man in om man är vaccinerad, har haft Covid-19 eller har ett negativt test – Ett högst 72 timar gammalt PCR-test eller ett högst 48 timmar gammalt antigentest. De blandade zonerna måste ha separata utrymmen för vaccinerade och ovaccinerade. Munskydd krävs vid toalettbesök. Ställena får släppa in högst 50% av det normala maxantalet gäster och alla måste sitta.

Det hr märket visar att alla i personalen är vaccinerade.

Hur går kontrollen till?

Grönt: du kommer in i covidfria zoner. Gult: du kommer in i blandade zoner. Rött: du kommer inte in alls.

Alla som sköter inpasseringskontrollen har en app i sina smartphones. Med den scannas gästens QR-kod från covidbeviset in. Om appen visar grönt är gästen vaccinerad eller har tillfrisknat från Covid-19. Visar den rött så är covidbeviset förfalskat eller felaktigt.

De ställen som bryter mot reglerna riskerar böter på upp till 10 000 euro och kan mista licensen.

4 svar på ”Så här öppnar Greklands nöjesliv

 • 17 juli, 2021 kl. 17:56
  Permalänk

  Okej, jag trodde dessa regler bara gällde för resturanger med inomhus och utomhus servering? Ving till exempel har inte skrivit något om att det gäller på ALLA resturanger,uppfattade så på era tidigare inlägg också att inte alla resturanger omfattas av dessa covidfria/testade områden. Jag trodde de var ”som vanligt” på resturanger med uteservering 🤔

  Svar
  • 17 juli, 2021 kl. 23:14
   Permalänk

   Reglerna är nya.

   Svar
 • 17 juli, 2021 kl. 16:20
  Permalänk

  Gäller dessa regler alla resturanger? Alltså måste vi som inte är fullvaccinerade ta pcr test för att få äta på resturanger? Eller finns det resturanger som inte har dessa krav?

  Och isåfall hur får man tag i test på grekland?

  Svar
  • 17 juli, 2021 kl. 17:19
   Permalänk

   Ja, överallt utom möjligen på din hotellrestaurang. Du kan ta ett snabbtest (inte självtest). Fråga på apoteket.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: