fbpx

Den grekiska kyrkans ledning uppmanar till vaccinering – ”En kristen gärning att vaccinera sig”


Det är läkarna, inte prästerna, som ska svara på de troendes frågor om vaccination. Det är budskapet i en deklaration som den Grekisk-ortodoxa kyrkans ledning, Den Heliga Synoden, har skickat ut till alla församlingar i landet. Innehållet ska läsas upp i alla Greklands kyrkor, för att visa att kyrkan är för vaccinationerna. Det är alldeles uppenbart att Greklands regering har ryckt i kopplet för att få prästerna att sluta försöka hindra sin flock från att vaccinera sig.

Många som tvekar om att vaccinera sig har berättat att deras präster har rått dem att låta bli. På raka frågor från journalister har prästerna däremot ofta svarat undvikande, att de inte kan påverka någon att göra det ena eller det andra, väl medvetna om att de agerar utan stöd från kyrkans högsta ledning. Det Den Heliga Synoden nu gör är alltså att förse de vaccinkritiska prästerna med munkavle och tvinga dem att förmedla budskapet att alla ska vaccinera sig, samtidigt som den tar avstånd från den desinformation som många präster har hjälpt till att sprida. Vi får se om det hjälper.

Pandemin skapade spricka mellan kyrkan och staten

Pandemin har öppnat en spricka mellan regeringen och kyrkan. I vanliga fall har det liberalkonservativa regeringspartiet Nea Demokratia get kyrkan stor frihet och stora privilegier. Den Grekisk-ortodoxa kyrkan är statsreligion i Grekland och alla präster får lön av staten. Eftersom många av de religiösa är konservativa är det riskabelt för Nea Demokratia att väcka prästernas vrede. Men det finns gränser.

Bråket började i påskas, då många biskopar vägrade att hålla kyrkorna stängda och tänkte dela ut nattvarden som vanligt. Det fick regeringen att ta till lagstiftning och sedan dess har kyrkan varit på defensiven. Det var första gången sedan den grekiska statens tillblivelse 1821 som staten så tydligt gick in och styrde kyrkans verksamhet.

När det var dags för hela folket att vaccinera sig motsatte sig inte kyrkans ledning detta, men på gräsrotsnivå fortsatte motståndet mot statens påbud, vilket sannolikt är huvudorsaken till den låga vaccinationsgraden bland de äldre och folk i glesbygd.

”Inga celler från embryon i vaccinet”

I skrivelsen framhålls fördelarna med vaccinet, eftersom det förhindrar svår sjukdom och död. Skrivelsen tillbakavisar också flera myter som cirkulerar bland de troende, bland annat att vaccinet innehåller celler från aborterade embryon och mikrochips. ”Data visar att de vaccin som används mot Covid-29 är mycket säkra”, skriver den Heliga Synoden. Vaccinet förändrar inte heller personligheten hos den som tar det, försäkrar ledarna. De tillbakavisar också att man blir magnetisk av vaccinet. De präster som har påstått att kvinnor kan få svårt att få barn om de vaccinerar sig eller att vaccinet kan skada barnet får också en knäpp på näsan. ”Vaccinet är säkert att ge både under graviditeten och amningen”.

”Det är en kristen gärning att vaccinera sig, eftersom vaccinet räddar liv”, skriver den Heliga Synoden.

Gerillakriget kommer att fortsätta

Många präster kommer förmodligen att fortsätta gerillakriget mot vaccinationerna, precis som de har fortsatt att ge nattvarden och brutit mot andra regler. De kommer att hävda att regeringen har tvingat Den Heliga Synoden att publicera sin skrivelse, att det rentav är regeringens kommunikatörer som ligger bakom formuleringarna. Det är förmodligen sant. De senaste rapporterna om det prästerliga motståndet har säkerligen lett till täta kontakter mellan regeringen och den kyrka som är helt beroende av regeringens stöd för sin överlevnad. Den Heliga Synoden har åter påmints om att det är regeringen som bestämmer över landets hälso- och sjukvård och att kyrkan får nöja sig med själavården.

Hela texten på grekiska.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: