fbpx
Covid-19Lagar och reglerPolitik

Greklands regering har börjat mena allvar

Coronapandemin har satt igång en process i Grekland som det kommer att vara svårt att backa från när den är över. Sakta har insikten kommit över grekerna att de beslut som fattas i parlamentet faktiskt gäller alla greker, inte bara dem som känner för det. Låt oss ta en tur i det olydiga Grekland, innan det är försent. Länkarna leder till artiklar som berättar med om varje ämne.

För några veckor sedan fattade parlamentet beslut om att alla anställda i sjukvården från och med 1 september måste vara vaccinerade, eller ha intyg på att de har haft Covid-19. Det finns en mycket kort lista med giltiga medicinska skäl att inte vaccinera sig. Ansökningar om att slippa vaccinet granskas av en kommitté, som fattar beslut inom fem dagar.

Hittills har nästan alla ansökningar avslagits. Det beror på att skäl som ”det strider mot min övertygelse”, ”lagen bryter mot konstitutionen” och ”jag har inte lust” inte finns med på listan. I mitten på augusti, när det faktiskt var alldeles för sent att hinna bli färdigvaccinerad, stod det klart att 20% av de vårdanställda kommer att bli hemskickade utan lön från 1 september. Hur kunde det bli så?

Det kan förstås förklaras med att det finns många vaccinmotståndare inom vården. Men det är långtifrån hela förklaringen. Den ligger i stället i det grekiska folkets inställning till landets lagar och regler.

Låt mig direkt säga att de flesta greker är laglydiga och hänsynsfulla. Men det finns en grupp, mest män, som anser att de själva har rätt att fatta besluten. Här kommer exemplen.

Rökning

Vi har skrivit flera artiklar om Greklands kamp om rökningen inomhus. Här är en av dem. Saken är att det 2009 blev förbjudet att röka inomhus på alla platser dit allmänheten har tillträde. Det gjordes några halvhjärtade försök att förmå restaurang- och barägarna respektera förbudet. Men nästan Ingen brydde sig, alla rökte på som vanligt. Samma gällde på sjukhus, bankkontor och andra offentliga lokaler. Visst riskerade man böter, men det var något man fick budgetera, som en trasig diskmaskin eller ett strömavbrott.

Så kom Kyriakos Mitsotakis till makten. Han hatade rökning, hans farfar hade dött i lungcancer. Han bestämde sig för att se till att lagen efterlevdes. Böterna höjdes, kontrollerna blev fler, en tipstelefon öppnades. Dessutom fick inte bara ägarna, utan även de rökande gästerna böta. Framför allt: Det blev förbjudet för kontrollanterna att strunta i överträdelserna. Det var något helt nytt i Grekland. Hur ofta har vi inte sett poliser obekymrat gå förbi trafikfarligt felparkerade bilar?

Det fungerade faktiskt. Senast vi var i Grekland på vintern, julen 2019, tvingades de flesta ut gästerna ut på gatan för att röka.

Svartbyggen

Svartbyggen är en grekisk tradition. Det finns tusentals hus som saknar bygglov, det finns också tusentals hus som står kvar trots att det finns ett rivningsbeslut. Ägarna till de svartbyggda husen håller igång en utdragen process av överklaganden och kan under tiden obekymrat bedriva verksamhet i byggnaderna. Sådana här processer kan ta decennier. Många projekt för att utveckla stadsplaner och göra de ofta kaotiska stadskärnorna trevligare stoppas av svartbyggen.

Även här inleddes en offensiv efter den nya regeringens tillträde. Men den verkar ha avstannat, åtminstone tillfälligt.

Räkningarna

Vi har tyvärr anpassat oss. Det kan dröja månader innan vi betalar vattenräkningen. Elräkningen kan vi numera betala på nätet, men vattenräkningen har vi inte lyckats ordna ännu, så den bli liggande tills vi kommer ner och sprättar upp kuverten.

Grannen tar bilder på våra räkningar och skickar dem i messenger.

Vår granne förklarade för oss när vi flyttade in att vi borde vara noga med att betala elräkningen, eftersom de faktiskt kunde stänga av elen (Noga betyder inom ett halvår efter förfallodatum). ”Jag har aldrig hört talas om att de har stängt av vattnet”, sade han. Dröjsmålsräntan är mycket låg på förfallna räkningar. Om vi hade gjort likadant i Sverige så hade vi fått Kronofogden på oss.

För greker är det inget konstigt att vara sen med räkningar. Jag känner många som är det, som ibland ligger efter ett år med el- och vattenräkningarna. Det är inget konstigt, många greker har det svårt ekonomiskt. Det konstiga är att de tillåts strunta i att betala.

Skatterna

Det är redan känt att många greker, särskilt småföretag, undanhåller staten skatt genom att tjäna pengar svart. Det är också känt att många låter bli att betala de skatter de faktiskt ska betala. Det finns många olika siffror, men det handlar om minst 20 miljarder kronor. Regeringen vet att man inte kan krama vatten ur en sten och erbjuder generösa avbetalningsupplägg på upp till 60 månader.

Skulderna

Om man använder sitt hus som säkerhet för att låna pengar kan långivaren tvångsförsälja huset om man inte betalar ränta och amorteringar. I Sverige är det en självklarhet, i Grekland är det långtifrån så. Många, framför allt vänstern, anser att det strider mot de mänskliga rättigheterna att ta ifrån människor deras hem, oavsett om det gör dem hemlösa eller ej. Många av husen har stått tomma i årtal, det råder inte bostadsbrist i Grekland.

Det är en utdragen process för bankerna att utmäta och sälja egendom. Under tiden ökar skulderna och när det väl är dags att sälja har ägaren ofta flyttat för länge sedan, huset är då förfallet och skulderna har vuxit så att pengarna från försäljningen inte räcker för at betala dem. Det är ett av skälen till att det finns hus som står och förfaller i städernas mest attraktiva områden.

Trafiken

Felparkeringar, fortkörning, rattfylleri… För oss som är dumma nog att försöka ta oss fram i Chania med cykel är det riktigt illa. Näst Kairo är Chania den stad vi har besökt med värst trafikkaos. Den enda skillnaden är att bilarna i Chania brukar stanna vid rödljusen.

Pandemi och egen majoritet

Kombinationen av pandemi och egen majoritet i parlamentet har skapat utrymme för regeringen att mycket snabbt stifta nya lagar och att se till att de efterlevs. De nya lagarna försöker alltid täppa till de mest uppenbara kryphålen, sedan skrivs de om när de kreativa grekerna hittar nya kryphål. Jag har hört många historier om hur greker har gjort för att runda utegångsförbudet under lockdown.

När vi var i Chania förra året tvingades alla ställen att stänga vid midnatt. Ägarna förstod att det var allvar när polispatruller gick från dörr till dörr och kontrollerade att inga hade gömt sig inomhus i mörkret för att fortsätta festandet. Till och med ute i byarna stängde allt vid midnatt. Poliser patrullerade hela området med motorcyklar, bilar och båtar. Detta var något helt nytt i ett land där stängningsdags är ett mycket flytande begrepp.

Chania strax efter midnatt 13 augusti 2020. Foto: John Göransson.

Om drygt två veckor träder de nya lagarna i kraft som säger att bara vaccinerade och de som haft Covid-19 är välkomna inomhus på barer, restauranger och caféer. Böterna för dem som bryter mot detta är skyhöga, för såväl ägare som gäster. Det ska bli spännande att se hur det efterlevs. Vaccinationerna har åtminstone ökat nu, så den här gången kanske grekerna förstår att det faktiskt är allvar. Vi är på plats 13 september och kommer givetvis att rapportera.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»

Upptäck mer från Grekland All Exclusive

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa