fbpx

Dagens uppdatering: Över 50 döda i Covid-19 i Grekland

Smittan fortsätter att minska i Grekland, men tyvärr gör den låga vaccinationsgraden bland äldre att antalet döda fortsätter att öka. På måndagen rapporterades 51 dödsfall, den högsta siffran sedan 21 maj. Även i intensivvården är trycket högt, med 379 intuberade patienter.

På måndagen trädde de nya reglerna i kraft för drygt 30 procent av grekerna som inte är vaccinerade. Läs allt om dem här. Samtidigt blir motståndet mot vaccineringarna allt hårdare. På söndagen samlades runt 15 000 vaccinvägrare i Thessaloniki, bland annat hade flera fackförbund för vårdanställda slutit upp för att protestera mot de nya reglerna, som bland annat innebär att ovaccinerade vårdanställda blir hemskickade utan lön. I en kommande artikel ska vi berätta mer om vaccinmotståndarnas aktiviteter i Grekland.

Till anarkisterna

På söndagen promenerade vi upp till Roza Nera, den vackra byggnaden på Kastelliklippans topp som är ockuperad av anarkister. Jag har skrivit om den förut, det är dags att göra en uppföljning, så jag behövde bilder.

Roza Nera. Foto: John Göransson.

Köttkoma

På söndagskvällen hade vi tänkt gå till vårt hemliga ställe i centrum, men Michalis hade stängt, så vi gick i stället till Apokoronas på gatan med samma namn. Det är något så ovanligt som ett kombinerat gårdsslakteri och restaurang, där man äter nyslaktat, nystyckat och nygrillat kött direkt från ägarnas gård. Allt smakar utmärkt och är väldigt billigt. Till och med det bruna marouvasvinet är helt OK.

Det bruna Marouvrasvinet kräver lite tillvänjning. Foto: John Göransson.

En gigantisk sallad, ett fat lammkotletter, potatis, tzatziki bröd och vin gick på 25 euro med dricks. Vi rullade tillbaka till jazzbaren Fagotto och tog en drink, innan vi föll i säng. Vi sitter helst inne i baren, så detta blev första gången vi blev ombedda att visa våra Covidbevis. Det lär bli fler tillfällen. Processen var väldigt smidig, det gick på mindre än en minut.

Naturlig pool

På måndagen promenerade vi till Chalepa öster om centrum, för att äta utmärkt lunch på ouzerian nere vid vattnet och bada i den naturliga saltvattenspool som finns där. Det blev en mycket bra dag.

Ouzerian i Chalepa har många söta kattungar som tigger vid borden. Foto: John Göransson.

På hemvägen passerade vi Colombo, där far och son förberedde middagen. Miltos bad oss att hålla honom sällskap medan han vek servetter. Michails lät oss provsmaka nya rätter på menyn, som sköljdes ner med hantverksöl från Thessaloniki och utmärkt tsikoudia från Sitia. Vi hade egentligen tänkt ta en kula glass på Pasteleria de Dana mitt emot, men detta var bättre. Det blir nog ingen middag i kväll.

Skolstarten blev en besvikelse

I dag var första dagen i skolan. Grannen har en dotter på gymnasiet. Jag frågade hur hennes första skoldag var och hon var inte glad. Eleverna är uppdelade och får gå i skolan varannan dag. ”Det var väldigt tomt i skolan, inga av mina vänner var där”, berättade hon besviket. Hon hade hoppats på mer efter två års hemundervisning. Hennes pappa berättade sedan att hon är skoltrött. Det är en smart tonåring, men tonåren är tunga att bära för många tjejer. Hennes syster ska snart bege sig till universitetet i Kefalonia, så nu är det dags att packa väskorna och säga adjö till föräldrarna och pojkvännen.

Nästan 500 döda i september

Nu har 14 223 personer dött i Covid-19 i Grekland, varav 1 409 under den fjärde vågen. Hittills i september har 474 personer dött i Covid-19 i Grekland, jämfört med fem i Sverige.

Vaccinationerna ökade något i Grekland den gångna veckan, vilket var glädjande, även om nivån är långt under hur det var i somras. Så är det å andra sidan i hela Europa. All statistik finns här.


En mindre bra nyhet är att det har rullat upp en skandal där kliniker har utfärdat tusentals falska vaccinationsintyg och intyg på genomgången Covid-infektion. Tio kliniker är under utredning och polisen har gripit flera misstänkta. Detta är förstås en stor skandal och regeringen tycker uppenbarligen att det är pinsamt att anti-vaxxarna har lyckats infiltrera vaccinationsklinikerna. Men, som sagt, mer om detta i en kommande artikel. Den här artikeln blir aldrig färdig, nyss fick jag lämna datorn för att visa en vilsen fransyska vägen till hennes hyresrum. Det var den där halvtimmen innan gatlyktorna tänds, då blir det väldigt mörkt i gränderna.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: