fbpx

Grekerna som vägrar vaccinera sig och de som hjälper dem

Den senaste tiden har flera skandaler rullat upp i Grekland. Det handlar om dem som vägrar att vaccinera sig och om dem som hjälper dem att slippa. Motståndet mot vaccinationer är organiserat och spåren leder till människor drivna av svarta konspirationsteorier. Nu dyker vi ner i kaninhålet.

Redan i våras pratade jag med en god vän i Aten. Hon är den enda jag känner i Grekland som tror på konspirationsteorier. Såvitt jag vet. Det finns många fler. När jag pratar med folk på stan hör jag ofta märkliga påståenden om coronaviruset. Så här sade hon ”Många som söker vård för helt andra saker får diagnosen Covid-19. En anhörig till en avliden erbjöds pengar för att läkaren skulle få skriva att dödsorsaken var Covid”.

Jag frågade henne vad drivkraften bakom detta skulle vara. ”Regeringen vill sänka minimilönerna”, sade hon. Jag förstod inte sambandet, men för henne var det glasklart. ”De vill skrämma oss till lydnad!”

Jag tänkte inte så mycket mer på vårt samtal förrän jag läste att det fanns organiserade krafter bakom påståendet att ”myndigheterna” med flit överdriver antalet smittade och döda. De har satt i system att anmäla läkare som anger Covid-19 som dödsorsak. Vid två tillfällen har domstolar tvingat fram obduktioner, som givetvis har bekräftat dödsorsaken.

De som ligger bakom denna typ av sabotageverksamhet mot försöken att hejda smittan vill inte heller att folk ska vaccinera sig. Nyligen uppdagades att några med tillgång till vaccinationssystemets inloggningskoder har utfärdat massor av falska vaccinationsintyg, bland annat till vårdanställda. Just nu utreds ett tiotal vaccinationskliniker runtom i Grekland.

Nu blir det ännu värre. Kathimerini skriver om ett hotell som har hjälpt tyskar att slippa karantän efter hemresan genom att ordna falska testintyg. Här handlar det knappast om konspirationsteoretiker utan om lumpen profithunger.

Politiken, religionen och vetenskapen

Det som har hänt i Grekland är att vetenskapen har hamnat på kollisionskurs mot politiken och religionen. Dessvärre har regeringens tondövhet i hög grad bidragit till den utvecklingen. Här är regeringens avgörande misstag, i kronologisk ordning:

Panik direkt

Regeringen satte hela Grekland i lockdown innan en enda grek hade dött av Covid-19. Det innebar att ingen grek kände någon som hade dött av covid-19 och att nästan ingen kände någon som hade blivit sjuk. Detta gav näring åt teorin om att regeringen överdrev. Det var ju faktiskt just vad den gjorde. Premiärminister Mitsotakis hävdade efteråt att han var rädd att sjukvården skulle kollapsa om han inte agerade snabbt, men ända till hösten 2020 var trycket på sjukvården lågt. Den enda rimliga förklaringen är att regeringen ville rädda turistsäsongen. Antivaxxarna hade andra, mindre rimliga teorier. Som den om minimilönerna.

Politik av pandemin

Regeringen och medierna gjorde politik av pandemin. Det hände i många andra länder, men i Grekland blev det tydligt att regeringspartiet ville stärka sin ställning genom hårda restriktioner och generösa ersättningar åt de som drabbades. Miljoner greker kunde stanna hemma med lön från staten, samtidigt som budgetunderskottet skenade. Ett tag var stödet för regeringspartiet Nea Demokratia över 50%, nu är det 40%.

Fel hälsominister

Tidigare var det mest högerextremister som vägrade att vaccinera sig. Mitsotakis beslut att utnämna en högerextrem förintelseförnekare till hälsominister har fått många vänsteranhängare att hoppa på vaccinvägrartåget. Vägran blir en protest mot den sittande regeringen. Irrationellt? Välkommen till Grekland!

Fel retorik

”Vaccinet är vetenskapens gåva till människorna”. Exakt så har både Greklands premiärminister och president uttryckt sig, så uppenbarligen är det en del av en uttänkt kommunikationsstrategi. Detta har retat gallfeber på de många greker som är religiösa, eftersom det ställer vetenskapen över eller på samma nivå som Gud Fader själv. Inga ortodoxa greker vill att läkare och vetenskapsmän ska leka gudar. ”Förnuft och vetenskap är Guds gåvor till mänskligheten och tack vare dem har vi fått ett vaccin” hade varit bättre retorik, som kyrkan hade kunnat skriva under på.

Vilka är antivaxxarna?

Vetenskapsförnekarna

I den ena gruppen finns vetenskapsförnekarna. De som hävdar att coronavirusets farlighet har överdrivits av myndigheterna och att vaccinet är farligare än viruset.

Ingen av dem vi känner är i grunden vetenskapsförnekare, men en del av dem har svårt att skilja mellan riktig och ”alternativ” vetenskap. De låter bli att vaccinera sig för att de är mer rädda för vaccinet än för sjukdomen, vilket innebär att antivaxxarna har lyckats.

Vetenskapsförnekarna håller mest till i kyrkan och i de sociala medierna. De berättar att vaccinerade kvinnor inte kommer att kunna få barn, att vaccinet innehåller mikrochips, att coronaviruset skapades för att läkemedelsföretagen skulle kunna sälja vaccin. Och så vidare.

Nejsägarna

Många vägrar för att de är ”anti-establishment”. Grekerna älskar att säga nej till saker, de har till och med en nationaldag som heter Nej-dagen. (Oxi Day). Plakat och banderoller med ordet OXI förekommer ofta. OXI till nya arbetstidslagar, OXI till skolreformer, OXI till avtalet med Nordmakedonien, OXI till vaccinering, OXI till munskydd i skolorna!

Nejsägarna finns på de politiska ytterkanterna, som dessvärre är ganska stora i Grekland. Från början var det mest högernationalister i gruppen, tillsammans med de religiösa. Men när den nye hälsoministern tillträdde utökades gruppen snabbt med vänsteranhängare, som vägrar att vaccinera sig av den enkla orsaken att fel minister försöker tvinga dem att göra det. Det är svårt att förstå hur Mitsotakis kunde begå ett så avgörande misstag. Eller hade han svårt att hitta någon som ville ta jobbet?

Argument mot vaccineringar (med kommentarer)

Detta är de vanligaste argumenten vi hör från dem som inte vill vaccinera sig:

 • Jag bestämmer över min egen kropp. (Visst. Du får göra vad du vill med din kropp , men du får inte använda den för att skada andra.)
 • Vaccinet är inte tillräckligt testat (De vacciner som är godkända testades på minst 100 000 människor innan de blev det och nu har minst en miljard människor över hela välden vaccinerat sig, med extremt få allvarliga biverkningar)
 • Myndigheterna vill att vi ska vaccinera oss för att kunna kontrollera oss. (konspirationsteoretiska dumheter som saknar all förankring i verkligheten.)
 • Jag hatar regeringen så jag tänker inte lyda den. (Väldigt vanligt i Grekland, både från höger och vänster. Givetvis ett extremt irrationellt argument, eftersom det leder till att folk dör.)
 • Jag vågar inte vaccinera mig för jag har/är… (fyll i valfritt, exempelvis gravid, kvinna, allergisk…). (Det finns ett fåtal människor som av medicinska skäl avråds från att vaccinera sig. De är undantagna från den grekiska lagstiftningen om obligatoriska vaccineringar. De övriga pratar strunt.)

Argument för vaccineringar

Detta är vad vi säger till dem:

 • En nyligen gjord undersökning visar att 98% av de Covidpatienter som just nu vårdas på IVA är ovaccinerade
 • I stort sett alla som dör i Covid-19 i Grekland är ovaccinerade
 • I går, måndag, rapporterades över 50 dödsfall i Covid-19. I Sverige rapporteras mindre än ett dödsfall per dag.
 • Grekland har betydligt färre vaccinerade än genomsnittet i EU/EEA
 • Antalet döda i Covid-19 är just nu det tredje högst i EU/EEA
 • Antalet smittade är just nu det sjätte högsta i EU/EEA (alla jämförelser finns här)
 • Slutsats: Ovaccinerade dör, men först efter att ha orsakat andras död. Det är helt enkelt omoraliskt att inte vaccinera sig.

De senaste siffrorna

Den låga vaccinationsgraden i Grekland syns tydligt i statistiken över svårt sjuka och döda. Skillnaden mellan Sverige och Grekland ser inte så stor ut om man bara tittar på andelen färdigvaccinerade: 66,1% i Grekland och 71,8% i Sverige. Men en närmare titt på siffrorna förklarar varför Grekland har haft över 2 000 dödsfall i Covid-19 sedan 1 juni, mot bara 150 i Sverige. Över 90% av alla svenskar äldre än 60 år är vaccinerade, i Grekland är det betydligt färre. Det är framför allt de äldre ovaccinerade som dör eller hamnar på intensiven. Smittsdpridningen är ”bara” dubbelt så hög i Grekland, dödligheten är nästan 70 gånger högre.

Andel vaccineradeGreklandSverigeSkillnad
Minst en dos70,9%82,4%16,2%
Färdigvaccinerade66,1%72,8%10,1%
+80 år (första dosen)73,2%94,9%29,6%
70-79 år (första dosen)81,8%96,2%17,6%
60-69år (första dosen)79,0%91,3%15,6%
50-59 år (första dosen)72,3%88,6%22,5%
25-49 år (första dosen)61,3%76,2%24,3%
18-24 år (första dosen)49,7%68,1%37,0%
<18 år (första dosen)6,6%9,7%47,0%
Siffror från 15 september.

Grekland snart ikapp Sverige

Nu har halva september gått. Om det fortsätter som hittills i Grekland kommer nästan 15 000 att ha dött vid nästa månadsskifte. När detta skrivs är det bara 3,2% färre döda i Grekland än i Sverige, om utvecklingen fortsätter passerar Grekland Sverige om några veckor.

Blir det bättre?

De nya reglerna för ovaccinerade har bara funnits i ett par dagar. Vädret är varmt och soligt, så grekerna sitter kvar på uteserveringarna, där det inte finns några krav på vaccination. Antalet nyvaccinerade ligger runt 20 000 per dag, långt under regeringens mål. Men vaccineringarna minskar inte längre, så varje vecka växer gruppen vaccinerade med någon procent. Förmodligen växer gruppen som får antikroppar genom att bli smittade i ungefär samma takt. Det visar sig i att smittspridningen har minskat med 30% sedan månadsskiftet augusti/september. Under samma period har dödligheten närapå femfaldigats och antalet inlagda på IVA mer än fördubblats. Även de kurvorna borde vända nedåt snart, men innan dess lär ytterligare minst 500 greker ha dött av Covid-19, de allra flesta av dem helt i onödan, eftersom i stort sett alla som dör i Covid-19 är ovaccinerade.

Den röda kurvan är antal döda i Grekland, den grå är antalet döda i Sverige sedan pandemins start. Skalan är logaritmisk.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: