fbpx
Covid-19Kreta

Dagens uppdatering: På andra sidan Kreta

Dagens uppdatering skrivs från Loutro på södra Kreta. Det är det närmaste en turistort vi kommer på våra resor. Vi har vänner här och det är mycket vackert. Här sitter jag på vår terrass på Sifis Hotel och skriver om Greklands vaccinvägrare och gläds samtidigt åt att smittotalen fortsätter att minska. Nu avskaffas det nattliga utegångsförbudet i Heraklion på Kreta. Nya röda områden på Greklands smittkarta är Kavala, Imathia, Pieria och Pella. Där införs nattligt utegångsförbud och förbud mot att spela musik på barer och serveringar.

Smittan fortsätter att minska i Grekland, men tyvärr gör den låga vaccinationsgraden bland äldre att antalet döda fortfarande äg högt. På onsdagen rapporterades 37 dödsfall, lika många som en vecka tidigare. Antalet inlagda på IVA var 364, den lägsta siffran sedan 3 september. Antalet nya smittade var 2 422. Det är en liten ökning jämfört med förra veckan, men trenden pekar klart nedåt.

Data från Greklands universitet, som publiceras av Kathimerini, visar att 68% av studenterna är vaccinerade inför skolstarten, samtidigt som drygt 5% har haft Covid-19. Det innebär att knappt 30% är ovaccinerade. Ovaccinerade universitetsstudenter måste göra ett snabbtest på laboratorium två gånger per vecka, till en kostnad av 10 euro per test.

Utsikt från vår terrass. Foto: John Göransson.

Vi är sedan ett dygn tillbaka i Loutro. här är allt som vanligt. Hurtiga par, de flesta nära eller över pensionsåldern, går i foträta skor, många med vandringsstavar. Många kommer tillbaka år efter år och de älskar stället. Vi, som har lite svårt för alltför homogena miljöer, tröttnar ganska snabbt på norrmän och danskar som pratar entusiastiskt om sina vandringar och om hur mycket bättre allt var förr. Platsens skönhet och våra vänner i byn överväger nackdelarna med råge.

I morgon drar vi vidare till Paleochora. Det måste vi göra, för att få hänga på Agios bar och äta middag på Pasifai. Sedan måste vi hem. Vi ska ha fest hemma på taket, nämligen.


Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»

Upptäck mer från Grekland All Exclusive

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa