Nu stänger vi baren i Grekland!
När vi är i vårt hus på Kreta försöker vi alltid ordna kalas. Vi har bland annat haft julfest, kräftskiva och midsommarfest i huset, med gäster från olika länder. Den här gången blev det fest två kvällar i rad i vår nyinstallerade takbar, som vi har döpt till Astrobar. Det blev lyckat, men nu måste vi vila!
Det blev tre bråda dagar. Vi kom hem från sydkusten på lördag eftermiddag och hann precis handla en strut stora räkor av fiskhandlaren på Platia 1866. Fiskhandlaren var överlycklig att få sälja så mycket räkor precis innan stängning, så han rundade generöst av uppåt. Vi betalade 15 euro för ungefär 1,2 kilo. De fick åka in i frysen över natten, tillsammans med en påse frysta musslor från stormarknaden Sklavenitis, som ligger bara några minuters promenad hemifrån.
Vi köpte också ett par små marockanska taklampetter i en av souvenirbutikerna runt hörnet. De kostare bara 25 euro styck, men de måst förses med nya sladdar och lampfästen som inte är strömförande på utsidan.

Söndagen ägnar jag åt att skriva om vår resa till södra Kreta. Sedan sätter matlagningen igång. Hustrun gör en utsökt sallad, jag sår för varmrätten, pasta marinara. Detta är förstås inte en grekisk rätt, men den passar utmärkt att tillaga med de råvaror vi hittar här i Chania. Dessutom kostar det en bråkdel att laga sådan här mat på Kreta, jämfört med hemma i Sverige. Här är receptet. Dessvärre glömde vi helt att ta bilder, så jag fick ge mig ut på en fotorunda i efterhand.
Pasta Marinara, Grekland All Exclusive style



Ingredienser (för 8-10 personer)
- 1 kg råa räkor, helst stora
- 1 kg musslor med skal
- 1-2 stora gula lökar
- 3 salladslökar
- 4 vitlöksklyftor
- Skalet av en citron
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad timjan
- 1 dl färsk hackad persilja
- 3 hackade tomater
- 1/2 dl tomatpuré
- 1 msk Sriracha
- 1 msk Soja
- Havssalt efter smak
- 1 tsk Socker
- 4 cl Brandy
- 3 dl vitt vin
- Olivolja
- Pasta
- Regato-ost (Grekisk version av parmesan)



Förberedelser
- Skala räkorna, behåll skalen
- Hacka lök, vitlök, chili och persilja. Zesta citronskalet
- Blanda en tredjedel av lök, salladslök, vitlök, chili och citronskal med de skalade räkorna och en tredjedel med räkskalen.
Tillagning
Fräs räkskalen och huvudena på hög värme i en stor panna. Häll i brandy och hälften av det vita vinet. Flytta över allt i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Låt det hela sjuda i 15 minuter
Hetta upp (den ska vara torr) stekpannan och ge de skalade räkorna en snabb stekyta. Ställ dem år sidan, skölj ur stekpannan med en skvätt vin och häll ner i räkbuljongen.
Under tiden fräser du resten av löken, chilin vitlöken, salladslöken i olivolja, häll i tomaterna och resten av vinet, smaka av med örtkryddor, salt, socker och sriracha. Sila sedan av räkbuljonen och häll i pannan. Låt allt stå och småputtra medan du kokar pastan.
Strax innan servering häller du l lite av pastavattnet i pannan, slänger ner räkorna och musslorna och täcker över, så att skaldjuren värms av ångan. Lägg pastan i en stor skål, slå över såsen och blanda försiktigt såsen med pastan. Strö över persiljan. Servera med riven Rigato.



Sallad
Ingredienser
- 1 salladshuvud
- 2 Tomater i skivor
- 1 hackad lök
- 2 hackad salladslök
- 1 tunt skivad morot Morot
- 1 skivat päron
- Hackad persilja
- Grovt hackade valnötter
Blanda allt utom valnötterna. Dem ska du bryna försiktigt i en torr panna och strö över den färdiga salladen.



Dressing
Ingredienser
- Olivolja
- Senap
- Citronzest
- Salt
- Svarpeppar
Mixa alltsammans och blanda med salladen. Strö över de rostade valnötterna.
Dags för middag
Vi blev åtta personer till middagen. Tre svenskar, tre greker och två holländare. Resterna räckte till en ordentlig lunch dagen efter. Vi drack utmärkta grekiska viner till maten och rundade av med kaffe och tsikoudia. Det blev en trevlig kväll, med mycket skratt på taket! Maten blev mycket uppskattad av gästerna.
Fullmånefest
En av våra traditioner är att bjuda upp vänner på taket vid fullmåne. Dagen efter vår middag var det dags. Den här gången struntade vi i matlagningen och åt en tidig middag på vårt hemliga ställe i centrum. När jag skulle betala visade det sig att jag hade glömt plånboken. Ägaren Mihailis var helt obekymrad. ”Jag förbjuder dig att komma hit bara för att betala. Du får betala när du kommer hit för att äta nästa gång!” Så nu är vi skyldiga honom 23 euro. Tur att vi ska dit i kväll!
De första gästerna kom vid niotiden, den sista gick hem vid tretiden på natten. Vi var tre svenskar, två holländare, två israeler och två greker. Våra nya israeliska grannar var för första gången uppe på vårt tak och kunde för första gången se sitt eget tak. Grannen ovanför kom upp från sitt tak med en föräldralös kattunge, som hans döttrar hade förbarmat sig över. Han har en skada på ett framben, så vi får se om han blir bättre. Om han inte blir det kanske grannen låter avliva honom. Det är mycket svårt för en hemlös katt att klara revirstriderna. Om han tillfrisknar blir han en av de katter som kvarterets invånare sörjer för och han kommer att bli kastrerad.
Allt detta, samt namnfrågan, diskuterade vi medan månen flyttade från sydöst till sydväst på himlen. Namnfrågan fick vila, jag föreslog att grannens döttrar skulle få bestämma. I dag fick vi veta att han heter Psaraki, ett fint gammalt kretensisk familjenamn.
Vår judiska granne (hennes man är kristen palestinier) berättade om familjens resa från Polen och Thessaloniki till dagens Haifa i Israel. Jag kände redan till se stora dragen, men nu fick vi kött, blod, ansikten och namn på en av Europas stora tragedier. Vi fick också en inblick i hur det är för en judinna att förälska sig i en palestinier. Inte lätt, kan vi sammanfatta. Jag är glad att jag vågade fråga och att våra grannar ville berätta.
Thessaloniki-Haifa-Chania
Nu har vi har stängt baren och firat ner möblerna från taket. Vi sitter i gränden med en frappé. Det är 30 grader i skuggan. Vi är trötta, men vi klagar inte. Det är självförvållat och botas med vila. Två kvällar i rad fick vi umgås med människor från olika länder, med olika erfarenheter och livsöden. Personkontot är rejält påfyllt efter de här kvällarna i Evraiki, som en gång var Chanias judiska stadsdel.
Våra och gästernas rötter
Den äldsta gästen var 70 år gammal, den yngsta var 23. Jag bestämde mig för att , för skojs skull, lista våra och våra gästers ursprung. Så här blev det:
Svenskarna
Stockholm, Uppland, Sundsvall och Falkenberg
Grekerna
Chania, Thessaloniki, Pella, Aten, Chalkida och Rethymnon
Holländarna
Groningen och England
Israelerna
Polen, Thessaloniki och Palestina



Härlig blogg/info-kanal om Grekland du har och personlig delningar 🥰
Receptet lät göttigt o ska ha i åtanke !
Jag har varit lite varstans i Grekland sedan sent 70-tal och Kreta flera ggr. Ha d fint o fortsätt skriva intressanta inlägg !
LENS
Tack för de fina orden!
Nu lämnar vi snart Kreta efter 3 underbara och varma veckor vid Makry Gialos. Till våren kommer vi tillbaka igen men då antagligen tillbaka till nordvästra Kreta. Vi är sedan drygt 30 år Greklandsfrälsta. Hoppas att pandemin släpper sitt grepp.