Site icon Grekland All Exclusive

Grekiska recept: Midopilafo (Musselrisotto)

edf

För ett par år sedan gjorde jag och min mamma en resa. Jag insåg att vi aldrig hade rest tillsammans, bara vi två, och att vi inte skulle bli yngre. Jag skulle iväg till Thessaloniki för att göra lite reportage och intervjua borgmästaren, så mamma fick hänga på.

Jag visste redan att det finns stora musselodlingar öster om Thessaloniki och till min glädje tog våra vänner i stan med oss till Makrigialos, som ligger i Axiosdeltat, strax öster om Thessaloniki. Där började man odla musslor på 80-talet och nu har det vuxit till en storindustri. Den största delen av musslorna (omkring 80 procent) exporteras, framför allt till Italien. Men man äter givetvis musslor på någon av de många uteserveringarna vid havet.

Musselodling utanför Makrogialos. Foto: John Göransson.

Det var först året efter, när jag gjorde ett nytt besök i Thessaloniki, som jag första gången åt midopilafo. Efter en lång promenad genom stan slog jag mig ner vid ett bord i en av saluhallarna och beställde. Den var utsökt, och snygg dessutom!

Jag har tillagat midopilafo många gånger sedan dess, både i Sverige och i Grekland. Eftersom jag är van vid att tillaga både blåmusslor och risotto var inlärningskurvan ganska brant. Första gången jag lagade till den i Grekland insåg jag att de grekiska musslorna är mycket saltare än dem vi köper i Sverige, så det blev på tok för salt. Nu vet jag att grekiska musslor mår bäst av att stå någon timme i iskallt vatten, med bara en gnutta salt, innan de rensas och tillagas. Då blir det perfekt!

Tidsåtgång: ca två timmar, varav cirka en timme matlagning.

Här kommer mitt recept på midopilafo. Det finns många fler, men så här gör jag:

Du behöver (för 2-4 personer)

Lök och vitlök på väg. Foto: John Göransson.

Så här gör du

Förberedelser:

 

Tillagning

Bon Appetit!

 

Exit mobile version