fbpx
Grekland All ExclusiveResorTurismVinter

Res till Grekland året runt!

Greklands turism är, som för alla medelhavsländer, extremt säsongsbetonad. Man skulle kunna säga att nästan alla kommer mellan maj och oktober, medan nästan ingen kommer mellan november och april. Alla som älskar Grekland borde någon gång prova att åka dit på vintern. Då är du garanterad att få uppleva Grekland på riktigt, med allt vad det innebär. Vi bjuder här på en praktisk guide, med länkar och bilder, över vart du kan åka mellan november och april och vad det finns att göra.


För- och nackdelar

Förutom den uppenbara nackdelen att många har svårt att ta ledigt på vintern så tycker vi att det det mest finns fördelar med att åka till Grekland utanför säsongen. Du slipper värmeböljor, naturen är vackrare, trängseln är borta. Det enda som är (ännu) fulare på vintern är turistorterna. Grekland är helt enkelt inte samma land på vintern. Det är inte så konstigt. En femtedel av landets BNP kommer från turismen och 90 procent av turisterna kommer till landet under sommarmånaderna.

En annan nackdel är att vädret kan vara rentav förfärligt på vintern. Samtidigt är det ofta fantastiskt. Mer om det längre fram.

Utländska besökare per månad

Besöksstatistik från den senaste ”normala” säsongen i Grekland. Bara en bråkdel av turisterna kom mellan november och mars,

Varför åker vi på vintern?

Vi reser till Grekland på vintern av flera skäl (med undantag av den självklara orsaken att vi har ett hus där). Det har hänt att vi bara har rest ner av praktiska skäl, som hänger samman med vårt hus. Eller för att få material till fler artiklar på Grekland All Exclusive. Det är omöjligt att säga vilket som är det viktigaste skälet, det varierar från fall till fall. Här är vår lista;

  • För att få ett avbrott i vardagen
  • För att få uppleva det andra Grekland
  • För att se nya delar av Grekland (på sommaren är vi helst i vårt hus)
  • För att umgås med vänner som inte har tid med oss på sommaren
  • För att få lite mer sol och dagsljus

Är det värt det?

En fråga som är omöjlig att svara på. Det beror på vad du har för prioriteringar och hur mycket pengar du har. En sak är klar: Vintergrekland är betydligt billigare än sommargrekland. Flyg till Aten eller Thessaloniki kostar från några hundralappar tur och retur och uppåt, hotellrum från 30 Euro per natt och uppåt. Vi lägger ofta runt 80 euro per natt i storstäder och runt 40 i småstäder och byar. Vi tycker förstås att det är värt det.

Vädret

Chania i december. Foto: John Göransson.

Grekland kan ha alla sorters väder under höst och vinter. Från rena naturkatastrofen till strålande sol med fullsatta uteserveringar. Nederbörd och blåst tilltar i oktober och sedan är det svenskt novemberväder till fram till i mars, med skillnaden att det aldrig blir lika kallt. Grundregeln är att det är varmare ju längre söderut du kommer och vice versa. Samtidigt snöar det ofta ymnigt i bergen på Kreta och snön kan ligga kvar till midsommar. Här hittar du väderstatistik.

När vi har varit i Grekland på vintern har vi nästan alltid kunnat sitta i solen på uteserveringar nåra gånger. Enda undantaget var en jul i Paleochora på södra Kreta, då det var dåligt väder varje dag i tio dagar. Det året tror jag faktiskt att vi fick hålla oss inomhus under hela resan. Det finns många som påstår att Paleochora har bättre vinterväder än norra Kreta. Det stämmer vare sig med statistiken eller med våra erfarenheter.

Greklands regering och turistindustri har i flera år försökt göra just Kreta till en vinterdestination. Det beror på att de hoppas att kunna förlänga säsongen.. Visserligen är Kreta lite varmare än resten av Grekland. Men den som åker till Kreta i tron att hen ska kunna njuta av sol och värme, för att i stället drabbas av en rejäl vinterstorm, lär bli ganska besviken. Det vore bättre att marknadsföra sådant som besökarna vill göra i Grekland på vintern, som vi gör i den här artikeln.

Detta sagt; du kommer att få mer sol, mer dagsljus och högre temperaturer om du åker till Grekland på vintern än om du stannar i Sverige (om du inte bor i södra Sverige och har tur med vädret). Men det är inte därför du ska åka till Grekland på vintern.

Chania i december. Foto: John Göransson.

Resa dit

Det går direktflyg från Arlanda till Aten och Thessaloniki året runt. Så här såg det ut vid den här artikelns publicering: SAS/Aegean flyger direkt till och till/från Aten varje torsdag och till/från Thessaloniki varje fredag. Ryanair flyger direkt till Thessaloniki fredagar och måndagar. Övriga dagar krävs byten. Priserna är ofta låga mellan november och mars. Tur och retur Stockholm-Chania med Aegean kostar från 3 000 kronor och uppåt. Till Thessaloniki kan du varje fredag flyga tur och retur med Ryanair för från 450 kronor. Gör det!

Dags att flyga hem efter julfirandet. Foto: John Göransson.

Planera din resa i god tid, men inte i för god tid. Boka flyg sex veckor innan, sedan kan du boka boende. Om du är för tidigt ute så kanske inte alla flyg har hunnit in i bokningssystemet, bokar du senare kan det bli dyrare. Sista minuten-priser finns bara på charterflyg och sådana existerar inte på vintern.

Resa runt

Tåget kommer. Foto: John Göransson.

Bussar, tåg, båtar och inrikesflyg går året runt, men med utglesade tidtabeller på turistdestinationerna. Om du vill åka till avlägsna öar, som Karpathos eller Kythera, ska du ha gott om tid och planera noga. För kortare resor ska du hålla dig till Aten, Thessaloniki eller öar dit det går mer än ett flyg per dag. Vi har varit i Chania i bara tre dagar, vilket fungerar, eftersom det går flera plan om dagen till Aten och Thessaloniki. Samma sak gäller öar som Rhodos och Korfu. Till Karpathos kan du faktiskt ansluta med torsdagsplanet i Aten, men på hemvägen måste du stanna minst två nätter i Aten. Du kan läsa mer om inrikesresor i Grekland här.

Flyg

Den dag detta skrivs, 22 oktober 2021, landar 44 plan på Chanias flygplats. Om några veckor kommer det att landa 13 plan. Åtta från Aten och fem från Thessaloniki. Att det är så många beror på att tre flygbolag – Olympic Air (Aegeans inrikesbolag) Sky Express och Ryanair – konkurrerar om inrikestrafiken. För oss som har hus i Chania är detta förstås bra, eftersom det pressar biljettpriserna. Vi känner folk som veckopendlar mellan Thessaloniki och Chania. Det kostar 620 kronor per resa, tur och retur.

Buss

Det grekiska bussnätet är riktigt bra. Här hittar du information och länkar till alla regionala bussbolag i Grekland, med tidtabeller för alla resor du kan tänka dig.

Båt

Båttrafiken fungerar året runt, eftersom staten håller igång den med subventioner. Men många turer ställs in på grund av trasiga båtar, strejker eller dåligt väder. Du vill inte åka båt i Grekland under en vinterstorm.

Tåg

Du kan bland annat åka tåg mellan Aten och Thessaloniki på bara tre timmar. Här kan du läsa mer om att åka tåg i Grekland. Du kan också ta tåget till skidorterna i norr och runt Volos.

Bil

Naturligtvis kan du hyra bil. Tänk på att grekiska bilar aldrig har dubbdäck och att det kan bli halt på vintern, även om det är sällsynt på de sydligaste öarna. Du vill inte köra bil i Grekland under en vinterstorm. Det finns också möjlighet att hyra en lokal guide som tar dig till avlägsna platser.

Bo

Turistorterna bommar igen i slutet av oktober och öppnar inte igen förrän i slutet av mars. I övrigt finns det öppna hotell överallt i Grekland. Men räkna inte med samma service som på sommaren, åtminstone utanför de större städerna. Vi har flera gånger varit helt ensamma på hotellet. Använd tjänster som hotels.com och booking.com. Om du tänker bo på hotell i mindre byar ska du vara beredd på att det kan vara ganska kallt på rummet. Ta med varma kläder och sockor! Och prata med personalen, det går ofta att trolla fram ett element. Det är ofta billigare än i högsäsong och du kan räkna med att få det bästa rummet.

Vandring

Decembervandring på Kreta. Foto: John Göransson.

Det finns gott om väl markerade vandringsleder i hela Grekland. Vår och höst är perfekt för vandring, men med lite omdöme kan du göra fina vandringar även mitt i vintern. Med bra koll på väderprognosen och rätt utrustning kan du få fantastiska upplevelser. Mellan november och mars ska du nog hålla dig till väl markerade leder eller farbara vägar. Vädret kan snabbt slå om och bli obeskrivligt dåligt i Grekland, i synnerhet i bergen.

Äventyr

Rafting, klättring, canyoning… Om du håller på med sådant finns det goda chanser att göra det i Grekland. Bästa tiden är vår och höst, på vintern kan det bli väl mycket snö och is. Organiserade turer arrangeras i bland annat Epirus, Pelion och centrala Kreta.

Skidåkning

Många greker ägnar sig åt utförsåkning, men det är ingen stor sport i landet. Grekamerikanen AJ Ginnis är den enda utförsåkaren som har tagit poäng för Grekland i världscupen. Greklands, hittills bästa placering i världscupen fick han i slalom i Österrike 17 januari 2021. Han kom elva.

I Norra Grekland och på Pelionhalvön nära Volos, finns skidanläggningar för utförsåkning. Om du vill åka skidor i Grekland ska du flyga till Thessaloniki och fortsätta med buss eller tåg. Vi ägnar oss inte åt utförsåkning, så vi har aldrig prövat, men här kan du läsa om Greklands skidanläggningar.

Studentliv

Thessaloniki, Larissa och Volos är kända för sitt studentliv. Här finns livliga och billiga barer med ung publik och det ordnas en massa events. Samma sak gäller i städer som Heraklion, Chania och Ioannina, även om de städerna inte är lika präglade av sina universitet. Det var många år sedan vi gick på universitetet, men den speciella känslan i studentstäder är fortfarande kul att uppleva.

Julfirande

Aten är den bästa staden i Grekland att fira jul i. Det är helt enkelt full fart. Thessaloniki är nästan lika bra, men faktum är att det är full fart i alla städer, eftersom ganska få greker reser bort över jul över jul. Varje stad har program med gratiskonserter, tomteland för barnen och en massa andra aktiviteter. Programmet för kommunens julaktiviteter brukar finnas på nätet någon vecka innan jul. Här kan du läsa om det grekiska julfirandet.

Karnevaler

År 2020 ställde regeringen in alla karnevaler i Grekland med bara några dagars varsel, på grund av coronaviruset. Inte heller 2021 blev det några karnevaler, hur det blir 2022 vet ingen och eftersom det tar många månader att förbereda de stora karnevalerna lär de bli ganska nerskalade tillställningar. Vi planerar ändå att resa ner till Kreta första veckan i mars i förhoppningen att karnevalen i Rethymnon äger rum. Vi har aldrig varit på Karneval i Grekland, så det är dags!

Vill man gå på Greklands största karneval ska man bege sig till Patras. Men även städer i Xanthi, Rethymnon, Naxos, Mytilini, Thessaloniki, och Ikaria har stora karnevaler och det är fest i varenda by under karnevalshelgen, som äger rum sex veckor före påsk.

Påsk

Påsken markerar slutet på vintern, så den räknas inte riktigt. Här kan du läsa om vad man kan göra i Grekland över påsk, som är grekernas viktigaste högtid.

Kultur och historia

Passa på att besöka Akropolis, Delphi, Knossos, Meteora och andra kända platser när det inte är trångt och smällhett. Du slipper långa köer till biljettkassorna, trängseln på bussar och tillfartsvägar och det flesta av de påstridiga gatuförsäljarna. Samma sak gäller de kända museerna.

Det är lätt att få hotellrum på gångavstånd och du får träffa en massa grekiska skolbarn på utflykt. Det är alltid roligare än att trängas med bakfulla och ointresserade charterturister som bara ska bocka på listan med sevärdheter.

Kulturutbudet är annars betydligt magrare än på sommaren. På sommaren vimlar det av festivaler, men de är oftast koncentrerade utomhus. Visst finns opera och konserthus, men sådant är vi rätt bortskämda med i Sverige.

Mat och dryck

Turistrestaurangerna bommar igen i början av november och öppnar inte förrän tidigast till påsk. Det gör inget, det finns ställen att äta på i stort sett överallt. Grekerna själva tar gärna en tur till en bykrog på helgen, så bli inte förvånad om det är knökfullt på byns enda restaurang. Sådana upplevelser är värda mycket. Nu får du också lära dig hur mycket billigare det kan vara att äta och dricka på ställen som inte har turister som målgrupp. I Aten kan du förstås äta hur lyxigt och dyrt som helst.

Decembermiddag i Thessaloniki. Foto: John Göransson.

I november är olivoljan nypressad och doftar underbart, som en nyklippt gräsmatta. Nu är också årets druvskörd värdigjäst och tappad på flaska. På Kreta är tsikoudian nydestillerad och smakar oändligt mycket bättre än den du får till notan på turistrestaurangerna. Till jul dignar det av god mat, kakor och andra bakverk. På vintern träffas grekerna gärna och äter tillsammans på bykrogar och i saluhallar, ända fram till fastan, som börjar efter karnevalen.

Typisk vintermat är kåldolmar, de smakar som i Sverige (men godare) och har, precis som våra, rötterna i Turkiet. Man äter också gärna avgolemono, en soppa med kyckling, ris, ägg och citronsaft.

nationaldag 25 mars ärter grekerna bakaliaros me skordalia, friterad torsk med vitlöksröra. Under fastan serveras goda grytor med linser och bönor, Vinterns grönsaker är bland annat broccoli, vitkål, blomkål, fänkål, avocado, oliver och citroner. På hösten skördas också mandlar och kastanjer. Överallt i städerna poppar det stånd dör man kan köpa nyrostade kastanjer, som är goda men väldigt mäktiga.

Fastemat i Zoumerka. Foto: John Göransson.

Nöjen

I Grekiska städer finns massor att göra på vintrarna. Livemusik finns överallt, från rembetiko på caféer och restauranger till kända band som spelar på stora klubbar eller konsertlokaler.

Ingenting

Det här gör vi gärna i Grekland på vintern: Ingenting. Vi strosar runt lite, sitter i timmar på ett café, köper hem råvaror och lagar mat. En sprakande brasa är väldigt rogivande.

Snart är potatisen varm. Ingen brådska, vi ska ingenstans. Foto: John Göransson.

Att ta med

På vintern ska du ha med dig rejäla skor, kanske rentav ett par gummistövlar om du tänker vara ute i naturen. Varma kläder har du förmodligen på dig när du lämnar Sverige, men ta gärna med en extra tröja och extra skor att byta med. Risken är stor att du blir blöt, helt enkelt. Shorts och linnen kan du lämna hemma, men badkläder är bra att ha. Vi har badat på vintern många gånger, vattentemperaturen kanske kryper ner till 15oC, men ett dopp i havet, samtidigt som det ligger is på Mälaren, är upphov till viktiga Instagram-bilder och dessutom väldigt livgivande.

Bot mot kalla hotellrum. Foto: John Göransson.

Ta med något varmt att sova i och ett par tofflor eller flipflops för de iskalla stengolven. Om du tänker bo på små hotell eller Airbnb ska du kanske ta med en portabel värmefläkt. Det är ofta dragigt och dåligt isolerat och värmen kommer kanske enbart från luftkonditioneringen. Vi har en värmefläkt som väger drygt ett kilo, den har vi haft stor glädje av, inte minst i iskalla hotellbadrum.

Glögg och julkakor hemma, i skenet av etanolbrasan. Foto: John Göransson.

Ett svar på ”Res till Grekland året runt!

  • Lena Klasenius

    Hej,
    Artikeln idag om Grekland på vintern var jättebra skriven och inspirerande 😊 Det närmaste jag kommit till att resa utanför den stora turistsäsongen är tidig april och mitten av oktober.
    Kanske blir en resa runt jul till Aten el Thessaloniki då – låter som Grekerna har ett stort och mysigt julfirande !

    Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»

Upptäck mer från Grekland All Exclusive

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa