fbpx

Covid-19 och andra nyheter från Grekland 9 november

Covid-19 fortsätter att slå nya rekord i Grekland och nu börjar grekerna på allar förbereda sig mentalt på en ny lockdown. Regeringen säger att det inte blir någon ny lockdown för vaccierade, men de grekiska medierna citerar källor som säger att olika åtgärder förbereds. En utredning har nu startat kring de många fall av förfalskade intyg på vaccinationer, tester och genomgången sjukdom som har upptäkts, framför allt i norra Grekland.

Antalet fall av Covid-19 gick på måndagen för första gången över 8 000 på ett dygn. Antalet i intensivvård var det högsta sedan 1 juni. Smittan ökar i hela Grekland, men är värst i norr. All statistik finns här.

Enligt en uppgifter som publicerats i TV-kanalen Alfa är priset för ett falskt intyg 500 euro, vilket motsvarar 5 000 kronor. Intyg om tester har bland annat sålts av persomal på apotek. En åklagare har nu begärt att TV-stationen ska lämna ut allt material. Bland de misstänkta finns läkare, sjukhusanställda och andra, som har fungerat som mellanhänder. Åklagaren misstänker att verksamheten är organiserad.

På måndagen rapporterades 8 613 nya fall av Covid-19, ett nytt tragiskt rekord. Den grekiska sjukvården är undrer stark press och jagar nu nya vårdplatser, bland annat på provata kliniker. Regeringen dementerar rykten om att skolor och butiker ska stängas. Premiärminister Mitsotakis vädjade i ett tal i parlamentet till de som fortfarande inte är vaccinerade. ”Det som smärtar mig mest är allt det lidande och död som har uppstått, helt i onödan”, sade han.

All Greklands färjor kommer kommer att ligga vid kaj under en 48-timmarsstrejk som inleds på onsdag morgon.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: